2020 elején mutatják be a kisebbségi törvényt megelőző javaslat végső formáját

Bukovszky László
Pozsony |

A nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény irányelveiről széles körű diskurzus kezdődik, amelybe a kisebbségi szervezetek mellett bevonják az egyes tárcákat is. A jogalkotási javaslat végső formájáról 2020 elején fog tárgyalni a Nemzeti Kisebbségekért és Etnikai Csoportokért Felelős Bizottság – tájékoztatott Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos hétfőn.

A kormánybiztos szerint az említett törvény, amelynek kidolgozása 1992, vagyis az SZK Alkotmányának elfogadása óta várat magára, a lehető legátfogóbban fogja meghatározni a kisebbségi jogokat az alkotmánnyal, valamint az elfogadott nemzetközi kötelezettségekkel és ajánlásokkal összhangban.

„Mivel bizonyos kisebbségi jogokat a törvények nem garantálnak, nem elégedhetünk meg pusztán a jelenlegi, széttöredezett jogi szabályozás egységesítésével” – figyelmeztetett Bukovszky.

A kormánybiztos egy komplex, világos és a nemzeti kisebbségek igényeit figyelembe vevő, az aktuális kormányrendeletekre is reagáló törvényi szabályozást ígér, amelyhez széles körű támogatást akar szerezni.

„A jogalkotási javaslat végső formája a jövőbeni kormány kiindulópontja lehet majd a kormányprogram és a következő időszakra vonatkozó jogalkotási terv kidolgozásakor”

– fűzte hozzá a kormánybiztos.

A jogalkotási javaslat alapkoncepcióját, amely megtalálható a kormánybiztos weboldalán, novemberi ülésükön tárgyalták meg a Nemzeti Kisebbségekért és Etnikai Csoportokért Felelős Bizottság tagjai. A dokumentumot egy kisebbségi szakértőkből és a kormánybiztosi hivatal munkatársaiból álló munkacsoport dolgozta ki. 2019 áprilisa óta dolgoztak a javaslaton.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!