2002 merényletei és túszdrámái

Az idei év ismét bővelkedett fegyveres konfliktusokban, robbantásos támadásokban. Nemcsak Izraelben folytatódtak a pokolgépes merényletek, Európában is felütötte fejét a terrorizmus: októberben a moszkvai Melnyikov színházban játszódott az év túszdrámája.

Temetés Bali szigeténReuters-felvételJanuárban Daniel Pearl amerikai újságíró pakisztáni elrablásával és kivégzésével hallattak magukról először a muzulmán fanatikusok, akik októberben Bali szigetén 192 emberéletet követelő pokolgépes robbantással tették fel a pontot a terrorizmus i betűjére. De menjünk sorjában.

JANUÁR

január 7. – VAJDASÁG: Az észak-bánáti Törökkanizsán (Novi Knezevac) 5 ember meghalt, 19 megsebesült amiatt, hogy egy kávéházban pokolgép robbant egy férfi kezében.

január 14. – IZRAEL: Pokolgépes merénylet áldozata lett Raed Karmi, a Fatah fegyveres milíciája, a Tanzim túl-karmi vezetője.

január 22. – INDIA: Kalkuttában két fegyveres gépfegyvertüzet zúdított az Amerikai Tájékoztatási Központra. A támadásban 5 indiai őr meghalt, 21 megsebesült. A merénylet elkövetését a Harkat al-Dzsihád Iszlámi nevű, pakisztáni szélsőséges muzulmán csoport vállalta.

január 23. – PAKISZTÁN: Karacsiból elrabolták, majd meggyilkolták Daniel Pearl amerikai újságírót, a The Wall Street Journal dél-ázsiai irodájának vezetőjét. Július 15-én Haidarábádban halálra ítélték Ahmed Omar Szajed sejk muzulmán terroristát, mivel ő irányította Pearl elrablását és meggyilkolását. A Bizottság az Újságírók Védelméért szervezet június 4-i jelentése szerint 1992 és 2001 között 389 újságírót gyilkoltak meg világszerte.

FEBRUÁR

február 3. – ALGÉRIA: Ismeretlen fegyveresek meggyilkoltak 13 polgári személyt Medejja és Blída térségeiben. Hivatalos adatok szerint több mint 100 ezer ember halt meg az utóbbi tíz évben a terrorakciók következtében.

február 7. – OROSZORSZÁG: Moszkva központjában meggyilkolták Vlagyimir Kanyevszkij üzletembert, akinek cége piacvezető az orosz főváros utcaireklám-piacán.

február 14. – AFGANISZTÁN: A kabuli repülőtéren az elutazásukra napok óta váró dühödt zarándokok agyonverték Abdul Rehmant, az afgán átmeneti kormány légiforgalmi és turisztikai miniszterét.

február 17. – HAITI: Port-au-Prince-ben fegyveresek lelőtték Marc André Durogene parlamenti képviselőt.

MÁRCIUS

március 9. – IZRAEL: Egy palesztin öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy jeruzsálemi kávéházban, 11 embert ölt meg, 105-öt megsebesített.

március 16. – KOLUMBIA: Két ismeretlen fegyveres agyonlőtte a kolumbiai Cali városának érsekét, Isaías Duarte Cancinót. Az egyházi vezető kórházba szállítás közben belehalt sebeibe.

március 20. – OLASZOROSZÁG: Meggyilkoltak egy olasz kormánytanácsadót. Az 51 éves Marco Biagival otthona előtt motorkerékpárról tüzelő tettesek végeztek a Vörös Brigádok – Harcoló Kommunista Párt terrorszervezet tagjai.

március 21. – PERU: Limában nagyerejű pokolgép robbant az amerikai nagykövetség közelében. A merényletben kilencen életüket vesztették, csaknem 30 ember megsebesült.

március 21. – SPANYOLORSZÁG: Guipúzcoa megye Orio nevű településén a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet halálos merényletet követett el Juan Priede Pérez szocialista tanácsos ellen. Az ETA 1968 óta több mint 800 embert gyilkolt meg, 2000 januárjától – a tűzszünet felmondásától – több mint 30 gyilkosságot követett el.

március 27. – IZRAEL: Az izraeli Netánjában a Hamász radikális iszlám fegyveres csoport egy tagja öngyilkos merényletet hajtott végre egy szállodában, 21 ember meghalt, 80 megsebesült. (Az áldozatok között 15 magyar származású izraeli állampolgár volt.)

március 31. – OROSZORSZÁG: Gránátvetővel meggyilkolták Moszkva egyik elővárosa, Ozeri polgármesterét, Vlagyimir Szascsihint és feleségét.

ÁPRILIS

április 8. – INDIA: Dzsammu és Kasmír szövetségi államban 10 ember meghalt, 17 megsebesült egy falu elleni támadásban és egy piactéri robbantásban, amelyeket feltehetően iszlám fegyveresek követtek el.

április 7. – KOLUMBIA: Autóba rejtett pokolgép robbant fel Villavivencio szórakozónegyedében 10 ember halálát és 60 további személynek sérüléseket okozva.

április 10. – IZRAEL: Haifa közelében egy autóbuszon felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő. Tízen meghaltak, húsz másik ember pedig megsebesült.

április 25. – ALGÉRIA: Tiaret város közelében 16 embert, köztük 12 gyermeket és 4 asszonyt mészárolt le egy fegyveres csoport.

MÁJUS

május 6. – HOLLANDIA: Hilversum városában agyonlőtték Pim Fortuynt, a Leefbaar Nederland (Élhető Hollandia) nevű szélsőjobboldali mozgalom vezérét.

május 8. – IZRAEL: Pokolgépes merényletet követtek el az izraeli Rison Lecijón városban egy bálteremben. 16 ember meghalt, 55 megsebesült.

május 9. – OROSZORSZÁG: Pokolgép robbant a dél-oroszországi Dagesztán Kaszpijszk városának főterén, a győzelem napi felvonulás közben. A merényletnek 42 halálos áldozata volt, mintegy 150 ember megsebesült.

JÚNIUS

június 5. – Izrael: Meggido város közelében egy öngyilkos merénylő saját gépkocsijába rejtett pokolgéppel felrobbantott egy autóbuszt. A merényletnek, melyet az Iszlám Dzsihád vállalt magára, 18 halottja és 37 sebesültje volt.

június 6. – KOLUMBIA: A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái lelőtték Luís Carlos Carót, a dél-kolumbiai Solita város polgármesterét.

június 10. – JUGOSZLÁVIA: Belgrádban meggyilkolták Bosko Buha rendőrtábornokot, a szerbiai közbiztonsági szolgálat helyettes parancsnokát.

június 18. – IZRAEL: Egy palesztin öngyilkos merényletet hajtott végre egy autóbuszon Jeruzsálem déli részén. Vele együtt 19 halálos áldozat volt. A merényletet a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom vállalta.

JÚLIUS

július 5. – ALGÉRIA: 35 halálos áldozata és 80 sebesültje van annak a pokolgépes merényletnek, amelyet a 20 kilométerre lévő Larbaa piacán követtek el.

július 23. – KOLUMBIA: Medellínben pokolgépet dobtak egy kávéházba. A merénylet következtében meghalt Hildebrando Giraldo volt parlamenti képviselő, további hét ember – köztük Fabio Estrada önkormányzati képviselő és két újságíró – megsebesült.

július 24. – KIRGIZISZTÁN: Biskekben két ismeretlen behatolt a Piniel dél-koreai cég irodájába és tüzet nyitott a cég munkatársaira. Öten, köztük a vállalat tulajdonosa, életüket vesztették.

július 31. – IZRAEL: A Héber Egyetemen merényletet követett el a Hamász. A robbantásnak 9 halottja (5 amerikai, 3 izraeli és 1 francia állampolgár) és 90 sebesültje volt.

AUGUSZTUS

augusztus 7. – OROSZORSZÁG: Ismeretlen tettesek meggyilkolták Vlagyimir Prohorovot, a Szmolenszki terület kormányzó-helyettesét.

augusztus 21. – OROSZORSZÁG: Moszkvai lakása közelében meggyilkolták Vlagyimir Golovjovot, az állami duma képviselőjét.

OKTÓBER

október 10. – OROSZORSZÁG: Csecsenföld fővárosa, Groznij Zavodszkij kerületének rendőrkapitánysága ellen robbantásos merényletet hajtottak végre, melynek huszonnégy halálos áldozata volt.

október 12. – INDONÉZIA: Gépkocsikba rejtett robbanószerkezetek léptek működésbe az indonéziai Bali szigetén. A többségükben külföldi halálos áldozatok száma 190 volt, több mint 300-an megsebesültek.

október 21. – IZRAEL: Izrael északi részén egy autóbusz ellen öngyilkos pokolgépes merényletet hajtottak végre. Rendőri jelentés szerint a két öngyilkos merénylővel együtt 16 ember vesztette életét, és mintegy negyvenen megsérültek.

október 23-26. OROSZORSZÁG: Ötven álarcos csecsen fegyveres túszul ejtett több mint 700 embert a moszkvai Melnyikov utcai színházban előadás alatt. A terroristák az orosz csapatok csecsenföldi kivonását követelték. A túszejtők még 23-án agyonlőttek egy lányt, aki szökni próbált. Az orosz biztonsági erők 26-án behatoltak az épületbe és fentanil gázt bevetve, visszafoglalták. A terroristák és a túszok közül 129-en életüket vesztették, többségük a bevetett gáz miatti mérgezésben.

október 25. – JAPÁN: Ismeretlen merénylő leszúrta otthona előtt Isii Kokit, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a Japán Demokrata Párt tagját, aki a korrupció elleni fellépéséről volt ismert.

október 28. – JORDÁNIA: Ammanban megölték Lawrence Foley-t, a jordániai amerikai nagykövetség nemzetközi segélyekért felelős munkatársát.

október 31. – OROSZORSZÁG: Lakása bejáratánál hátba lőtték Szergej Silót, Taganrog város polgármesterét.

NOVEMBER

november 21.- IZRAEL: Jeruzsálemben a Hamász öngyilkos merénylője pokolgépet robantott fel egy zsúfolt autóbuszon. 12 ember vesztette életét. Az év folyamán legalább 30 öngyilkos merénylet történt, s ebből 10 Jeruzsálemben. Az AFP november 30-i összesítése szerint 2000 szeptembere, az intifáda kezdete óta az izraeli-palesztin összecsapásokban 2732 ember vesztette életét, ebből 2004 palesztin és 678 izraeli.

november 28. – KENYA: Mombasa kikötővárosban két fegyveres támadást intézett izraeli érdekeltségek ellen. Rakétát lőttek ki az Arkia izraeli légitársaság 261 utast szállító chartergépére és robbantottak a részben izraeli tulajdonban lévő Paradise Hotelben. A merényletben 16 ember, köztük a 3 merénylő életét vesztette. A kettős merényletet egy eddig ismeretlen, magát Palesztina Hadseregének nevező csoport, majd az interneten az al-Kaida vállalta magára.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?