Közélet

20 év börtönt javasol az ügyész Kočnernek és Ruskónak a váltóhamisításért

Bazin | Ján Šanta ügyész összefoglaló beszéde végén pénz- és értékpapír hamisításért 20 év letöltendő börtönbüntetést javasolt Marián Kočnernek és Pavol Ruskónak.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. február 12. 12:14

Frissítve
kočner rusko vél

Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze 20 év börtönbüntetés kiszabását javasolja Marián Kočnerre és Pavol Ruskora a Markíza televízió váltóinak meghamisításáért és az igazságszolgáltatás akadályoztatásáért. Záróbeszédében az ügyész rámutatott, hogy a vádlottak múltja miatt nem tud felhozni enyhítő körülményeket.

Azonos büntetés kiszabását javasolja mindkettőjükre, hiszen a bűncselekmény elkövetésében mindketten ugyanolyan arányban vettek részt.

„A bűncselekményt Marián Kočner tervelte ki, de Pavol Rusko hathatós közreműködése nélkül nem tudta volna elkövetni” – közölte Šanta. Hangsúlyozta, hogy a két vádlott célirányosan, egymással megállapodva és előre kitervelt módon cselekedett. Tettük célja az volt, hogy több tízmilliót szerezzenek a televízió tulajdonosától.

Šanta emlékeztetett, hogy a vádlottak 69 millió eurót akartak szerezni, amely soha nem látott összeg a szlovák büntetőjog történetében. Hozzátette, reméli, hogy az eset nem fog megismétlődni, továbbá hogy a bűncselekménnyel 8 millió euró kárt okoztak, abban az ügyben a Pozsony V Járásbíróság már döntött. Emiatt nem javasolta a maximálisan kiszabható 25 év szabadságvesztést.

A Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa lezárta a bizonyítási eljárást a Markíza TV váltóinak meghamisítása ügyében. A büntetőtörvénykönyv értelmében az ügyész, a sértettek ügyvédje, majd a vádlottak védője tartja meg záróbeszédét. Legvégül a vádlottak kapnak szót.

Az ügyész záróbeszédében arra is rámutatott, hogy a váltókat 2016-ig senki sem látta, és aláírásukra semmilyen ok nem volt. Szerinte a vádlottaknak nem tetszett, hogy a Markízából sokkal kevesebb nyereségük volt, mint Milan Fiľonak és Ján Kováčiknak. Šanta a haszonszerzést tekinti a bűncselekmény indítékának.

A vád szerint Kočner és Rusko, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátásakor. Kočner ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében, valamint a Gatex cég ügyében is vádat emeltek hűtlen kezelés miatt. Ruskot a váltóhamisítás mellett azzal is vádolják, hogy ő rendelte meg Sylvia Klaus-Volzová meggyilkolását.

Šanta szerint 2016 előtt senki sem látta a váltókat

2020. február 12. 10:58

Šanta szerint 2016 előtt senki sem látta a váltókat
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek

Már csak két napig lehet igényelni az áprilisi támogatást

Komárom

Lesz-e idén Karva-Párkány kerékpárút?

Marian Kotleba

A szakértő szerint az 1488-as számszimbólum a neonáci ideológiára utal

Zuzana Čaputová

Čaputová figyelemmel kíséri az Őrmezőn talált toxikus hulladék problémáját

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Minneapolis lángokban, a tüntetők felgyújtottak egy rendőrőrsöt

Roger Federer

Ő volt a legjobban kereső sportoló az elmúlt egy évben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.