1956. március 13., Baja: 1037 cm

Az egy hónapig tartó technikai szünet után február 1-jétől ismét fogadja látogatóit a Duna Múzeum. Az újév első időszaki kiállítása az 1956 tavaszán a Duna magyarországi alsó szakaszán pusztító jeges árvízről készült fotókat mutatja be.

Az egy hónapig tartó technikai szünet után február 1-jétől ismét fogadja látogatóit a Duna Múzeum. Az újév első időszaki kiállítása az 1956 tavaszán a Duna magyarországi alsó szakaszán pusztító jeges árvízről készült fotókat mutatja be. Ezeket a fotókat a védekezésben résztvevők, valamint az eseményekről tudósító újságírók készítették és az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság archívuma őrizte meg számunkra. Bár sokaknak egészen más összefüggések jutnak eszükbe 1956 hallatán, itt és most egy politikamentes, megrázó fotókiállítást nézhetnek meg az érdeklődők a tragikus árvízről, amikor is Bajánál 1956-ban több mint 10 méternél tetőzött a folyó. A kiállítás anyagát Gyulavári József gyűjtötte össze. Dr. Varga Miklós, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi helyettes államtitkára a megnyitón felidézte a tragikus esemény krónikáját. A pusztítás jellemző adatai: négy község területe teljesen, 16 községé kisebb-nagyobb mértékben került víz alá. 130.000 hold mezőgazdasági területet öntött el a jeges ár, az árvízkárosultak számát 30 ezerre becsülték. A kiállításhoz kapcsolódóan február 8-án, 15-én, 22-én és 29-én vasárnap 15 órakor a „Négyen az árban“ című magyar játékfilmet vetítik a Múzeum stúdiójában. A film megtekintése díjtalan. Révész György 1961-es filmje a megtörtént eseményeket dolgozza fel: a Tisza kilép a medréből, az árvíz elől kitelepítik a tiszai falvak lakosságát. A film dokumentarista értékét növeli, hogy a készítők felhasználták az árvízi pusztításról forgatott eredeti híradófelvételeket is. A tárlat február 29-ig tekinthető meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?