1500 koronás ösztönzés

Pozsony. 1000-ről 1500 koronára nő a közmunkákban résztvevő munkanélkülieknek járó ösztönző pótlék, ma lép életbe a foglalkoztatási törvény módosítása. Az emelt segélyt április hónapért májusban kapják meg a jogosultak. Habár a jogszabály módosítása a hónap közepétől érvényes, az emelés egész hónapra vonatkozik.

Pozsony. 1000-ről 1500 koronára nő a közmunkákban résztvevő munkanélkülieknek járó ösztönző pótlék, ma lép életbe a foglalkoztatási törvény módosítása. Az emelt segélyt április hónapért májusban kapják meg a jogosultak. Habár a jogszabály módosítása a hónap közepétől érvényes, az emelés egész hónapra vonatkozik. „A teljes öszszeget kapja az a munkanélküli is, aki csak a hónap végén kapcsolódik be az ösztönző programba” – mondta lapunknak Martin Danko, a munka-, szociális és családügyi minisztérium szóvivője. Változott a közmunkákat szervezőknek járó támogatás felhasználásának szabályozása is: ezentúl munkaeszközökre is fordítható a szociális hivatalok által folyósított összeg. Az ösztönző pótlékkal együtt ugyancsak 1500 koronára emelkedik a kisnyugdíjasoknak és a szakmai gyakorlatért – 25 éves korig – járó támogatás. Ez utóbbi támogatás már nem csak a pályakezdőknek jár, és ebben az esetben nem feltétel, hogy a család anyagi szükséghelyzetben legyen. A módosításra részben a szociális reform kiváltotta elégedetlenségi hullám miatt kerül sor, a javaslat a roma zavargásokra reagáló kormányhatározat alapján született. Változik a beteg hozzátartozójukat gondozókra vonatkozó szabályozás is: megszűnik a keresetük felső összegére vonatkozó eddigi, 2526 koronás korlátozás. Ha a gondozó dolgozni is tudott a beteg ellátása mellet és havi bére ennél magasabb volt, az állam megvonta a juttatást. A módosítás szerint a megengedett kereset felső határa a létminimum kétszeresére vagyis 8420 koronára emelkedik. Változik gondozási támogatás összege a nyugdíjasok esetében is, mivel a nyugdíj jövedelemnek számít, a segély összege a nyugdíj felével csökken. Ha tehát a nyugdíjas egy személyről gondoskodik és nyugdíja 5000 korona, a törvény szerint járó hatezer koronás támogatás 2500 koronával csökken, a gondozó tehát 3500 koronát kap. Ez ellen tiltakoztak az érintettek, ők a támogatás összegének valorizálását követelik. Szerintük az egyéb keresetre vonatkozó korlátozás enyhítése nem javít helyzetükön, mivel a súlyos betegek gondozása teljes embert igényel, s nem tudnak mellette munkát vállalni. (lpj)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?