Közélet

150 milliót követelnek az orvosok és a biztosítók

Pozsony | Az orvostársadalom és az egészségbiztosítók továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy a szlovák egészségügy az összeomlás szélén áll. Ennek érdekében tegnap memorandumot írtak alá, melyben legalább 150 millió euró pluszt követelnek az egészségügyi minisztériumtól az idei évre.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 12. 16:13

- TASR-felvétel

A memorandumot a Szlovák Kórházszövetség (ANS), a Magánorvosok Szövetsége (ASL), a Páciensek Jogvédő Szövetsége (AOPP) és a három egészségbiztosító vezérigazgatója is aláírta. 

Több pénz kell

A szervezetek képviselői állítják, hogy az idei évben több olyan tényező is felmerült, melyekkel az egészségügyi tárca nem számolt, és ezek olyan pluszköltségeket jelentenek, amikkel a kórházak, a rendelők és a biztosítók nem képesek megbirkózni. Ilyen tényező például az egészségügyi dolgozók béremelése, a szociális csomagok, az üdülési csekkek és a gazdasági fejlődés lassulása is. A jelenlegi költségvetési feltételek mellett pedig az intézmények képtelenek finanszírozni a megnövekedett kiadásokat.

„Emiatt felszólítjuk a pénzügyminisztériumot, az egészségügyi minisztériumot, a kormányt és a parlamentet, hogy haladéktalanul biztosítsanak további 150 millió eurót a megfelelő egészségügyi ellátáshoz”

– olvasható a memorandumban. Továbbá azt is követelik, hogy a jövőbeni egészségügyi költségvetés összeállításakor az illetékesek felelősségteljesebben álljanak hozzá a problémához, és az egészségügy valós igényeit tartsák szem előtt.

A memorandumot az aláírást követően eljuttatták a parlament egészségügyi bizottságába. Štefan Zelník (SNS), a bizottság elnöke egyetért a memorandum tartalmával, szerinte már most érdemes beszélni a jövő évi költségvetésről. Elmondása szerint a memorandumot továbbítani fogja Andrea Kalavská (Smer) egészségügyi miniszternek.

„Ő a végrehajtó, neki kell a költségvetésről gondoskodnia”

– tette hozzá az SNS képviselője.

Pontos adatokra várnak

Kalavská tegnap kijelentette: egyetért azzal, hogy több pénzt kell juttatni az egészségügybe, azonban az összeg még kérdéses.

„Nem szeretném, hogy az egészségügy finanszírozása benyomások és érzések alapján zajlana. Meg kell várnunk az idei adó-előrejelzéseket, a számokat szeptember végén már ismernünk kellene”

– mondta a tárca vezetője. Hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy az orvosok mi alapján számolták ki a 150 milliós összeget.

Ladislav Kamenický (Smer) pénzügyminiszter egyelőre nem akarta elárulni, hogy mennyi pénzt különít el az egészségügyi tárca számára. A 150 millió eurót hatalmas összegnek nevezte. Hozzátette: először megvárja az egészségügyi minisztérium adatait, csak ezután hozza meg döntését. „Légből kapott adatokra nem tudok építeni” – fűzte hozzá a pénzügyminiszter. (nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az abortusz ellen tüntettek

Újra nézők nélkül maradhat a Slovan

Bezárt a tallósi speciális alapiskola

Öt perc alatt három gólt lőtt a besztercebányai Dukla a KFC-nek

Már a NAKA is nyomoz a mentőtender ügyében

FOCUS: Čaputová lett a legmegbízhatóbb politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?