Közélet

150 euróra enyhítik a bírságokat

Pozsony | Csökkentik a bírságokat azoknak a sofőröknek, akik érvényes elektronikus sztrádamatrica nélkül használják a fizetett útszakaszokat.
Demecs Péter

2016. május 3. 13:35

A jelenlegi 300 helyett 150 euró bírságot kapnak a szabálysértők, az első büntetést legkorábban júniusban fogják kézbesíteni. 
 
Februárban indították el az országban az elektronikus sztrádamatricák rendszerét. Az előző közlekedési miniszter, Ján Počiatek által jóváhagyott szabályok szerint az első három hónap alatt összesen 20 millió euróért kellett volna bírságokat kiküldeni a szabálysértő sofőröknek. Az új közlekedési miniszter, Roman Brecely (Sieť) ezt túlzásnak tartja, s úgy döntött, úgy módosítja a vonatkozó törvényt, hogy a bírság az éves e-matrica árának (50 euró) hatszorosa helyett csupán háromszorosa legyen. Ráadásul, ha ezt a sofőr a bírság kézbesítésétől számított 15 napon belül kifizeti, csupán 100 eurót kell majd leszurkolnia. 
 
A szabálysértőt a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) kamerarendszere méri be, a bírságot ezt követően a körzeti hivatal küldi ki. A miniszter tegnap elismerte, eddig egyetlen sofőrt sem büntettek meg. „A rendszer jelenleg százezer hazai és 150 ezer külföldi szabálysértő sofőrt tart számon, ez 20 millió eurónyi bírságot jelent. Ha most beindítanánk a rendszert, s elárasztanánk a körzeti hivatalokat, akkor megőrülnének” – mondta Brecely, hozzátéve, a jelenlegi büntetések nagyon sok háztartást szó szerint tönkretennének. A törvénymódosítást gyorsított eljárásban akarja elfogadtatni úgy, hogy már idén júniustól hatályos legyen. Ezt követően visszamenőleg is elkezdik büntetni a szabálysértőket. 
 
Azon túl, hogy a bírságok díjszabása a jelenlegi 300-ról 150 euróra csökken, a szabálysértőket csak havonta legfeljebb egyszer fogják megbüntetni. Aki az új jogszabály szerint 15 napon belül kifizeti a büntetést, annak elég lesz csupán 100 eurót térítenie. Abban az esetben, ha a sofőrt még egy büntetés fenyegetné, de időközben vásárol egyéves elektronikus sztrádamatricát 50 euróért, ezt a második büntetést elengedik neki. „Ez a motivációs része a szabályozásnak. Egyrészt arra akarjuk motiválni a sofőröket, hogy ha már megkapták a büntetést, akkor érdemes kifizetni, másrészt pedig arra, hogy büntetés helyett érdemesebb megvenni a matricát” – nyilatkozta tegnap Michal Halabica, a Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) munkatársa. 
 
Roman Brecely (Sieť) közlekedési miniszter szerint nagyon sok háztartást tönkretenne, ha a jelenleg hatályos előírások szerint kezdenék küldeni a 300 eurós bírságokat. A törvényt gyorsított eljárásban akarják elfogadni úgy, hogy idén júniustól legyen hatályos, de visszamenőleg is. Tehát azok sem kerülik el a bírságot, akiket a rendszer bevezetésétől júniusig mérnek be az NDS kamerái. Nekik legalább jó hír, hogy függetlenül attól, hányszor mérték be őket, csak egyetlen bírságot fognak kapni. Tehát ha valakit egy hónapban például tízszer érvényes e-matrica nélkül mértek be, az csak egy 150 euróra szóló bírságot kap. A jelenlegi szabályozás szerint még 10-szer 300 eurós bírságra számíthatna, tehát összesen 3000 eurót kellene kifizetnie. 
 
A törvénymódosítás után, júniustól már minden szabálysértésért kiállítják a bírságot, viszont havonta mindig csak egyet fognak kiküldeni. Amint ezt a sofőr kifizette, megkapja a következőt, feltéve, ha addig nem vásárol éves matricát. 
 
A tárcavezető egyébként tegnap tagadta azokat a korábban megjelent információkat, melyek szerint az elektronikus matricák rendszere működésképtelen lenne, s olyan autókat is büntetne, amelyek eleve fel vannak mentve a sztrádadíj alól. „95–97 százalékos pontossággal működik, ami a környező országokkal összehasonlítva is abszolút standardnak számít. A rendszer ugyanúgy problémamentesen kommunikál a járási hivatalokkal is” – pontosított Brecely, aki a legnagyobb problémát a bírságok összegében látja.
 
Önnek ajánljuk
hoki

Januártól új benefit: a sportutalvány

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

Közismert "iszogatók" Szlovákia történetében

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

A megnyitóra tegnap kora délután került sor sor Kassán, a Mészáros utca 35. sz. alatti kiállítótermekben

Megnyitották a Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.