Két új intézmény létrehozása is cél

Pozsony | Rigó Konrád, kulturális államtitkár kezdeményezésére a regionális és nemzeti kisebbségek kultúrájának fejlesztéséről egyeztettek Pozsonyban. A Kormány Kulturális Tanácsa és a Kulturális Minisztérium Kulturális Örökség és Kisebbségi Főosztály által szervezett ülésre a nemzetiségeket és a regionális kultúrát képviselő szakemberek részvételével került sor.
Pártsajtó

2020. február 21. 14:10

Rigo Konrad

2020. február 19-én a kulturális minisztérium pozsonyi Fehér utcai épületében ülésezett a helyi, regionális és nemzeti kisebbségek kulturális stratégia munkacsoportja. A meghívott szakemberek a stratégia egyes pontjait - kiemelten a nemzeti kisebbségek kultúráját érintő kérdéseket - vitatták meg. "A regionális kultúrával és a Szlovákiában élő nemzetiségek kultúrájával stratégiai szinten foglalkozunk, amelyben kiemelt fontosságú szerepet kapnak a szélesebb szakmai körből érkező igények és javaslatok” - mondta Rigó Konrád nyitóbeszédében.

 

A regionális és nemzetiségi kisebbségek kultúrájának fejlesztésére irányuló stratégia kidolgozása 2018 óta folyik a kulturális minisztériumban. A régiókban megvalósuló participatív találkozásokat követően elkészült a koncepció, ami a helyzetelemzésen kívül a fejlesztésre irányuló célokat és irányvonalakat is felvázolja. A koncepció mellett a kormány 2019-ben kötelezte el magát, ami azt is jelenti, hogy az állam ebben a témában felmerülő feladatainak elemi alapjaként tekint a dokumentumra. 

 

Az ülésen a törvényi szabályozás szükségességéről, a támogatások rendszeréről és a finanszírozás kérdésének megoldásáról, valamint a nemzetiségi kultúra intézményi hátterének biztosításáról is egyeztettek. Több pontban is egyetértés született. "Konkrét igények és problémák megoldásán dolgozunk. A jövőben két újabb elemmel erősíthetjük a nemzetiségi kultúra és művészet intézményi hálóját és nagyon örülök annak, hogy ezt a jelenlévők egyöntetűen támogatják" - mondta Rigó. Az egyik új intézmény a művészettel foglalkozik, a másik pedig az ennek alapot adó, szélesebb értelemben vett kultúrával, vagyis a közművelődéssel. Ez a két intézmény az adott területeken működő szervezeteket, alkotókat és közművelődési szakemberek munkáját kívánja segíteni.

 

Az Artminor-ként is emlegetett Nemzeti Kisebbségek Művészeti Központjának jövőbeli székhelye is szóba került. A 90-es években egy hasonló küldetésű intézmény pozsonyi székhelyét egy civil szervezet sajátított ki. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ez a nemzetiségek számára már nem járható út, de a Fehér utcai épület, ahol a találkozót is szervezték, megfelelő lehet erre a célra.

 

A konkrét intézkedéscsomagokat tartalmazó stratégia a kulturális minisztérium szerint pár hónapon belül elkészül.

Rigó Konrád, kulturális államtitkár, HÍD

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí

426-ra nőtt az ismert fertőzöttek száma Szlovákiában

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Magyarul is figyelmeztet a belügyminisztérium a csalókra

Komárom

Az önkormányzatok is bajba kerülhetnek

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

A németországi minimálbér nehezíti a munkanélküliség leépítését

Egy hónappal tovább folyósítanák a munkanélküli segélyt

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négyen utastársa megsérült

Tragédia: 21 éves férfi vesztette életét, négy utastársa megsérült

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.