Izgalmas programkínálat Szímőn és Mosonszolnokon

Szímő | Óriási lendületet kapott Szímő és Mosonszolnok önkormányzata az elmúlt egy évtizedben. A határon átnyúló sikeres pályázatoknak köszönhetően mindkét településen még nagyobb hangsúlyt kapott a kulturális örökség ápolása, a lakók, illetve a polgári szervezetek hatékonyabb együttműködése.
Száz Ildikó

2021. július 7. 15:45

Sajtótájékoztató
- A szerző felvétele

Bób János Szímő polgármestere, Török Sándor Mosonszolnok polgármestere és Csókás Judit projektmenedzser a Károlyi-házban tartott sajtótájékoztatón ismertette a legújabb terveket. Négy hónapon belül egy tucat izgalmas programot kínálnak a közönségnek.

Bőgőscsónakok a Vágon

Szímő és Mosonszolnok az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjától kapott támogatást. Az összeget a határon átnyúló intézményközi együttműködés szintjének javítására és az állampolgárok közötti együttműködés kiszélesítésére fordíthatják. A projekt összköltsége 58 800,80 euró, ebből az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatása 49 980,68 euró. „Hosszabb távú, gyümölcsöző együttműködés van Szímő és a magyarországi Mosonszolnok között. A határon átnyúló nagy projektnek köszönhetően felújítottuk az egykori kultúrházat, ma Jedlik házat. Nem véletlenül tartjuk a sajtótájékoztatót a Károlyi-házban, hiszen a régi iskola épületét is a hatékony együttműködés eredményeként újíthattuk fel. Jelenleg két interreges projektben folytatódik az együttműködésünk a kultúra és a sport terén, emellett kitérünk a régiófejlesztésre, a szakmaiságra, az idegenforgalom fejlesztésére” – tájékoztatott Bób János. A Duna menti Karváról származik a bőgőscsónakok ötlete. A Vág menti Szímőn két bőgőscsónakon szeretnék szelni a vizet, megcsodálni a vízi madarakat, gyönyörködni a tájban. A bőgőshajó úgynevezett kistestvére a bőgőscsónak, nevét a nyakáról kapta, amely olyan, mint a bőgőé. Szímőn rendszeresen nyári alkotótáborokat és ifjúsági táborokat tartanak, a gyerekeket vízitúrákra vinnék. A két bőgőscsónak a helyi kikötőben állna és a cserkészcsapat csónakházában telelne át. Mosonszolnokon szűréssel egybekötött egészségnapot, Szímőn július végén sportnapot, augusztus 27-én és 28-án fröccsnapokat szerveznek az együttműködés eredményeképpen. Egyik fontos eseményük lesz a Jedlik Ányos bencés szerzetes, fizikus és feltaláló nevével fémjelzett szakmai konferencia és díjátadó ünnepség. A szímői tanulók néhány pedagógus kíséretében a napokban utaztak Mosonszolnokra a nyári táborba, ahol csónakáznak, madárlesen vesznek részt, megismerkednek a helyi nevezetességekkel.

Áthidalható távolság

Sajtótájékoztató a Károlyi-házban


Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere elmondta, a lakosságcsere következtében nagyon sok szímői lakos került Mosonszolnokra, így kezdetben családi, rokoni kapcsolatokra épült a barátságuk. 2010-ben együttműködési szerződést kötött a két település. A közös határon átnyúló projektek jóvoltából könnyen áthidalhatóvá vált a két település közti, mintegy százharminc kilométeres távolság. Mosonszolnokon a korábbi nagy projekt jóvoltából szemet gyönyörködtető tájházat nyithattak. „A hagyományos éves rendezvények is bekerültek a mostani pályázatba. Az eredeti tervek szerint az egyik projekt kezdésének időpontja 2020. március 1-je lett volna, ám beleszólt a koronavírus. A hosszabbítási kérelem benyújtását követően engedményt kaptunk, és augusztus vége helyett október 31-ig valósíthatjuk meg a programokat. Két projektpartner van, mindketten pénzügyi támogatást kaptak, az egyik projektben Szímő, a másikban Mosonszolnok önkormányzata a vezető partner. Tizenkét rendezvényről van szó a két projekt keretében, de ezeket párhuzamosan kell megvalósítanunk. Készülünk egy szakmai workshop megrendezésére régiófejlesztés, kultúra, környezetvédelem, ipari parkok létesítésének lehetősége témakörben, ezekre a szakmai konferenciákra igyekszünk olyan szakembereket meghívni, akik a régiófejlesztésben dolgoznak” – hangsúlyozta Csókás Judit.

Kistérségek nagy tervei

2010-ben a szlovák–magyar határ menti együttműködésről, a szímői születésű Jedlik Ányos életútjáról tartottak konferenciát a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban. Mosonszolnok és térsége, valamint Érsekújvár és térsége polgármesterei akkor beszámoltak a The Past For The Future – A határ menti régiók kulturális és történelmi tradícióinak kihasználása az idegenforgalomban projekt részleteiről. A két település vezetése a turizmus fellendítésébe bevonta a régióbeli kistérségek önkormányzatait. A konferencián már akkor elhangzott, hogy olyan marketingstratégiára van szükség, amely összefogja a két térség önkormányzati képviselőit és vállalkozóit, és elmélyíti a két térség lakóinak kapcsolatát. Erre a találkozóra lapunk munkatársa is meghívást kapott, kisfilmben mutatták be a térségek idegenforgalmi látványosságait. „Óriási lehetőséget látunk az idegenforgalom és a turizmus fejlesztésében. Jedlik Ányos hagyatéka az összekötő kapocs a két település, a két régió között” – hangsúlyozta már akkor Bób János.

Vág part


A most bemutatott projekt keretében újabb összefoglaló kisfilm készül a rendezvényekről, valamint információs lapok, plakátok készülnek a projekt aktivitásairól.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
temető

Jóval kevesebb áldozata lehet a koronavírus-járvány harmadik hullámának

almási

Almási László is ott van a szlovák válogatott keretében

rendőrség

VIDEÓ: DAC-sál miatt támadták meg az autó utasait a nagyszombati szurkolók – a stadion helyett egy cellában kötöttek ki

Marián Kočner
Frissítve

Újabb ügyben emeltek vádat Kočner, Zsuzsová és bandájuk ellen

Zuzana Čaputová

Čaputová: Egyetlen bizottság nem pótolhatja a lényegi változások hiányát

bezártság depresszió

Másképp viselkedtek a lezárások idején a nők és a férfiak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.