XI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia

A felvidéki magyar egyete- mistákat tömörítő Diák- hálózat közreműködésével sikeresen lezajlott a XI.

A felvidéki magyar egyete- mistákat tömörítő Diák- hálózat közreműködésével sikeresen lezajlott a XI. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK).

A Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia a szlovákiai magyar diákság számára az országban egyedülálló, színvonalas platform, ahol amellett, hogy az egyetemisták reprezentálni tudják saját munkáikat, szakmai, illetve baráti kapcsolatokra is szert tehetnek, valamint lehetőségük nyílik a tudományterületükhöz kapcsolódó magyar szakterminológia elsajátítására is. A kétnapos rendezvény, amely november 24–25-e között zajlott, a komáromi Selye János Egyetem volt a helyszíne. A konferencián kiemelkedő eredményt elért diákok a rengeteg tapasztalat mellett részt vehetnek a tavaszi magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) is.

A rendezvényt a Selye János Egyetem rektora, Dr. Tóth János nyitotta meg, majd a szekcióülések és a főzsűri ülése következett. A dolgozatok bemutatása után a résztvevők a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata által megszervezett Egyetemi bálon pihenhették ki fáradalmaikat.

A pénteki nap a Selye János Egyetem Konferenciaközpontjában Dr. Pukánszky Béla professzor Emberkép – gyermekkép – nevelés, A pedagógia etikai dilemmái régen és ma című előadásával folytatódott, utána a díjátadó következett. A díjakat Tóth János, a Selye János Egyetem rektora, Weiszburg G. Tamás – az OTDK alelnöke és a versenyt támogató Országos Takarékpénztár (OTP) képviselője, Mikóczi Angelika adta át a versenyzőknek.

Az idei fődíjat Gergely Lajos, a pozsonyi Komenský Egyetem hallgatója a Gilbert-szindróma – banális betegség genetikai alappal című dolgozatával érdemelte ki. A két különdíjat Berta Péter és Vlacsek Dominika vehette át.

Az FTDK képzeletbeli stafétáját Bárczi Zsófia, a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékán asszonya vette át, így a jövő évi, XII. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia Nyitrán lesz.

A konferencia díjazottjai:

Humán tudományi szekció

1. Vida Barbara (SJE) – A kortárs magyar fantasy női vonulata

2. Kálmán Cyntia (SJE) – Personal and Public Identity in Sylvia Plath’s The Bell Jar

3. Mellár Dávid (pozsonyi KE) – Krisztina hiánya (Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényében)

Műszaki, matematikai és Informatikatudományi szekció

1. Szabó Gergely (brünni VUT) – Rostélyos kazán biomassza tüzelésére

2. Labanc Gergely (SJE) – A részecske bolyongásának szimulációja

Biológia, kémia, egészség – és testneveléstudományi szekció

1. Gergely Lajos (pozsonyi UK) – Gilbert-szindróma – banális betegség genetikai alappal

2. Berta Péter (SJE) – A talajfelszíni pókok vizsgálata a komáromi Öregvár földsáncain

3. Dancsa Dániel (SJE) – A vitiligo biológiája és genetikája

Történelemtudományi és teológiai szekció

1. Bencze Dávid (SJE) – A magyarok és a szlovákok múltjának (újra)értelmezése a közös emlékezeti helyek tükrében

2. Balódi István (SJE) – Bűnözés Dunaszerdahelyen 1913-ban

3. Pospíšil Miklós (SJE) – Egyházértelmezés Kálvinnál

Társadalom-, jog- és gazdaságtudományi szekció

1. Vlacsek Dominika (SJE) – Motivációs eszközök vállalati gyakorlata

2. Zsigmond Tibor (SJE) – Az online kuponos vásárlás elterjedtsége hazánkban

3. Stirber Tamás (SJE) – Az Európai Unió és Kína közti kereskedelem elemzése

Az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára (OTDK) javasolt versenyzők:

Berta Péter, Mellár Dávid, Kálmán Cyntia, Vida Barbara, Labanc Gergely, Stirber Tamás, Vlacsek Dominika, Balódi István, Bencze Dávid.

„A korábbi évekhez képest több pályamunka érkezett be, melyek témailag nagyon változatosak voltak. Magán a konferencián is többen vettek részt, s mutatták be munkájukat. A 2016-os Felvidéki Tudományos Diákköri Konferenciát rendkívül sikeresnek értékelem. Elsősorban a színvonal szempontjából, amely évről évre emelkedik. Másodsorban pedig a szervezés szempontjából, melyért köszönet a Selye János Egyetemnek, amely idén vállalta a konferencia megszervezését és lebonyolítását” – értékelte a rendezvényt Inczédi Lilla, a Diákhálózat FTDK programkoordinátora.

A Diákhálózat ezúton is gratulál a díjazottaknak, minden egyetemistának köszönjük a részvételt, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk a tavaszi OTDK-n!

Radics Rudolf, Diákhálózat

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?