Iskola utca

Látogatás Pannonhalmán

A komáromi Selye János Gimnázium a 2012/2013-as tanévben Hites Kristóf Emlékévet hirdetett meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 22. 18:00

A komáromi Selye János Gimnázium a 2012/2013-as tanévben Hites Kristóf Emlékévet hirdetett meg. Ezen alkalomból számos rendezvény kerül majd megszervezésre, többek között a matúrák kiosztása, versenyek, előadások.

Hites Kristóf csicsói származású bencés szerzetes volt, aki a hontalanság éveiben sokat tett a magyar gimnázium fennmaradásáért. 1945 után nem működhettek magyar nyelvű iskolák Szlovákiában, ennek ellenére Hites atya a padláson bújtatta el diákjait, s órákat adott nekik. A tanulók Magyarországra szöktek át vizsgázni, ladikkal eveztek át a Dunán, majd le is érettségiztek. Később sem feledkezett meg hazájáról, hiszen Amerikában magyar nyelvű iskolát alapított, majd a ’90-es években visszatért. 1999-ben halt meg Pannonhalmán.

A gimnázium V. H osztálya októberben egy tanulmányi kirándulás keretében ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba, ahol Hites Kristóf sírja található. Csémy Marianna és Farkas Adrianna tanárnővel körülnéztünk a Főapátsági Levéltárban, ahol kép is készült Szent István szobra előtt. A borongós, esős időben megtekintettük magát az apátságot kívül-belül. A kulturális program után még Győrött tettünk egy kis kitérőt, ahol különféle mozifilmek megtekintésére is maradt idő.

Bár a hideg, lucskos őszi időjárás nem kedvezett nekünk, azért mi remekül éreztük magunkat ezen a kiránduláson. Az ötletet és szervezést köszönjük osztályfőnökünknek, és reméljük, hasonló élményekkel gazdagodik a többi diák is, aki a Hites Kristóf Emlékév valamely programjába bekapcsolódik.

Paluska Zsuzsanna (V. H),

A Selye János Gimnázium

diákja

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?