Iskola utca

Látogatás Pannonhalmán

A komáromi Selye János Gimnázium a 2012/2013-as tanévben Hites Kristóf Emlékévet hirdetett meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2012. november 22. 18:00

A komáromi Selye János Gimnázium a 2012/2013-as tanévben Hites Kristóf Emlékévet hirdetett meg. Ezen alkalomból számos rendezvény kerül majd megszervezésre, többek között a matúrák kiosztása, versenyek, előadások.

Hites Kristóf csicsói származású bencés szerzetes volt, aki a hontalanság éveiben sokat tett a magyar gimnázium fennmaradásáért. 1945 után nem működhettek magyar nyelvű iskolák Szlovákiában, ennek ellenére Hites atya a padláson bújtatta el diákjait, s órákat adott nekik. A tanulók Magyarországra szöktek át vizsgázni, ladikkal eveztek át a Dunán, majd le is érettségiztek. Később sem feledkezett meg hazájáról, hiszen Amerikában magyar nyelvű iskolát alapított, majd a ’90-es években visszatért. 1999-ben halt meg Pannonhalmán.

A gimnázium V. H osztálya októberben egy tanulmányi kirándulás keretében ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba, ahol Hites Kristóf sírja található. Csémy Marianna és Farkas Adrianna tanárnővel körülnéztünk a Főapátsági Levéltárban, ahol kép is készült Szent István szobra előtt. A borongós, esős időben megtekintettük magát az apátságot kívül-belül. A kulturális program után még Győrött tettünk egy kis kitérőt, ahol különféle mozifilmek megtekintésére is maradt idő.

Bár a hideg, lucskos őszi időjárás nem kedvezett nekünk, azért mi remekül éreztük magunkat ezen a kiránduláson. Az ötletet és szervezést köszönjük osztályfőnökünknek, és reméljük, hasonló élményekkel gazdagodik a többi diák is, aki a Hites Kristóf Emlékév valamely programjába bekapcsolódik.

Paluska Zsuzsanna (V. H),

A Selye János Gimnázium

diákja

Önnek ajánljuk

Most elmegy szavazni?

Hyballa: „Edző vagyok, nem varázsló”

Fico vallomást tett Kiska állítólagos zsarolása ügyében

Besztercebánya megye 33 milliós hitelt kap a kormánytól útfelújításra

Megkerültek a szőlőoltványok

Megjelent a legújabb Rammstein-klip!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?