Hoppá

VIDEÓ: Tömegverekedés tört ki a Srí Lanka-i parlamentben

Colombo | Összeverekedtek a rivális képviselők a Srí Lanka-i parlament csütörtöki ülésén, miután az államfő által október végén sebtében miniszterelnöknek kinevezett Mahinde Radzsapaksze kijelentette felszólalásában, hogy a házelnöknek nem volt joga szóbeli szavazást tartani az ő és kormánya elleni bizalmatlansági indítványról, és ezzel mintegy eltávolítani őt a hivatalból.
MTI

2018. november 15. 11:38

Kép a videóból

Maitripala Sziriszena elnök október 26-án leváltotta Ranil Vikremeszinghe miniszterelnököt, mert korrupcióval és állami tulajdon külföldi kézbe adásával vádolta. A helyére kinevezte Radzsapaksze volt államfőt. Egy nappal később az elnök felfüggesztette a parlament működését - megfigyelők szerint ezzel az volt a célja, hogy időt szerezzen Radzsapaksze számára megnyerni a képviselők támogatását. Ezt követően elrendelte a képviselők visszatérését a parlamentbe, majd múlt pénteken mégis feloszlatta a parlamentet - érzékelvén, hogy nincs meg Radzsapaksze többsége -, és új választásokat írt ki 2019 januárjára. A legfelsőbb bíróság azonban alkotmányossági óvások miatt kedden felfüggesztette a parlament feloszlatásáról szóló elnöki rendeletet - december 7-éig szóló hatállyal, amíg meg tudja hallgatni a panaszokat -, és határozott arról, hogy a képviselők szerdai összehívásáról szóló korábbi rendelet érvényes. A szerdai ülésre az ellenzék vezetője, Radzsavarotiam Szampantan bizalmatlansági indítványt terjesztett be a Radzsapaksze-kormány ellen. Karu Dzsajaszurija parlamenti elnök szóbeli szavazást rendelt el, és ezen a 225 képviselőből 122 megszavazta az indítványt, majd a házelnök csütörtökre elnapolta a parlament ülését.

Az államfő és Radzsapaksze szerint azonban a szóbeli szavazás szabálytalan volt. A házelnök az államfőnek csütörtökön azzal indokolta a döntését, hogy többszöri felszólítása a gépi szavazásra sikertelen volt, ezért volt kénytelen szóbelit elrendelni.

Radzsapaksze csütörtöki parlamenti felszólalása után hívei berohantak a terem közepére, és megakadályozták, hogy az ülés folytatódjon. Majd berohantak a rivális pártok képviselői is. Először csak kiabálás volt, de a vita tettlegességgé fajult, a

mintegy 40 képviselő ököllel ütötte, különböző tárgyakkal dobálta egymást, a földre kerülőkbe bele is rúgtak.

Az egész csetepaté húsz percig tartott, majd a házelnök elhagyta a termet. Egyes sajtóértesülések szerint ezután megállapodott a pártok képviselőivel, hogy jövő szerdán ül össze ismét a parlament, Vikremeszinghe szerint azonban nincs ilyen megállapodás. 

A Sziriszena és Vikremeszinghe pártja által alkotott kormánykoalícióban széthúzás mutatkozott az elmúlt hónapokban. Az elnök vezette tömörülés október végén bejelentette, hogy felmondja a szövetséget a Vikremeszinghe vezette Egyesült Nemzeti Párttal. Az államfő akkor azzal az indokkal bírálta Vikremeszinghét, hogy szerinte nem vizsgált ki kellő alapossággal egy ellene irányuló merénylettervet. Sziriszena úgy véli, hogy az indiai hírszerzés is szerepet játszott a tervben, amit Újdelhi tagad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

A köztévéhez vonult több ezer tüntető, a rendőrség ismét könnygázt vetett be

Az MTVA székházában éjszakázott 13 ellenzéki képviselő

Lesz-e csúcsrangadó a BL-ben?

Borostyánba zárt százmillió éves madártollat találtak

A szlovák országgyűlés megválasztása

Porosenko: nem hosszabbítják meg a hadiállapotot, ha nem lesz nagy szabású orosz támadás Ukrajna ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?