Hogyan válasszon vágásbiztos munkavédelmi nadrágot?

Hogyan válasszon vágásbiztos munkavédelmi nadrágot?

A védőfelszerelések elengedhetetlenek a megfelelő védelem biztosításához a számtalan veszéllyel járó fakivágás, fakitermelés, valamint az általános erdészeti munkák során. A balesetek megelőzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő védőfelszerelések használata.

 

A fakitermelő számára az egyik fő kockázatot a láncfűrész használata jelenti, a legnagyobb veszélynek kitett testrész a láb és a lábfej, ugyanis a láncfűrész vágás közben megcsúszhat, ami akár halálos sérülést is okozhat, amennyiben nem nyújt védelmet egy speciális, vágásbiztos munkásnadrág. Milyen a megfelelő nadrág az erdőgazdálkodásban dolgozók számára? Mire figyeljen, ha ilyet vásárol?

Védelmi pajzs

A vágásbiztos nadrág jelenti az egyetlen pajzsot a fakitermelők, a gép- és építőipari munkavállalók számára a láncfűrész, az üvegtáblák, éles élek és pengék okozta vágások, szerszámok ellen, így kritikus fontosságú a megfelelő védelem. Az Épkézláb Munkaruha munkavédelmi nadrág kínálatában az általános munkásnadrágok mellett megtalálja a speciálisan kiképzett vágásbiztos nadrágokat is. 

Az innovatív és többrétegű kialakításnak, valamint a speciális anyagoknak köszönhetően ezek a nadrágok olyan többletbiztonságot nyújtanak, ami életet is menthet adott helyzetben, így amennyiben ilyen veszélyeknek kitett munkakörben dolgozik, munkáltatója köteles Önt ellátni vele. 

Hogyan működnek a vágásbiztos nadrágok?

Vágásálló technológiával ellátott védőnadrágok több réteg különböző típusú textíliából állnak, és a lánccal való érintkezés esetén lelassítják a pengét, a láncfűrész hajtókerekében felhalmozódó szálakkal blokkolják azt. Minden irányban rugalmas anyaguknak köszönhetően kényelmes viseletet biztosítanak.

A láncfűrészes vágásokkal szemben ellenállást nyújtó szálaknak két fő típusa van:

  • Kötött nejlonszálak: Eltömítik vagy blokkolják a láncot.
  • Vágásálló szálak: Céljuk, hogy lelassítsák a mozgást, megnehezítve a vágást. A kevlárszálak nehezen vághatók, így csökkentik a lánc sebességét, gátolva a vágását és a kezelő testfelületének elérését.

A különböző szálakat többféleképpen használják a vágásállóság biztosítására, egyesek csak az egyik vagy csak a másik, míg mások mindkettő típusút. Általánosságban elmondható, hogy az eltömődő szálakból készült ruházat nehezebb, de olcsóbb, míg a vágásálló szálakból készült ruházat könnyű, de drágább.

Vágásbiztos nadrágok típusai

Alapvetően 2 típusuk van, a csak a lábszár elülső részén védelmet nyújtó, illetve a teljes lábszár védelmét biztosító nadrágok.

Minden vágásbiztos nadrág jól lélegző, rugalmas, egyesek vízlepergető anyagból készülnek a viselési komfort érdekében. Amennyiben a munkakörnyezete nagy hőnek van kitéve, akkor a védőnadrágnak erősen szigetelőnek kell lennie, különben hőstresszt okozhat. 

A robusztus, légáteresztő és tartós vágásvédő nadrágok fontos munkaruházatot jelentenek a munkások és más terepen dolgozók számára, és kesztyűvel, dzsekivel, alkarvédővel kiegészítve komoly védelmet nyújtanak.

(PR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában