PR CIKKEK

Hogy került a sült kacsa Floridába?

„Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó.“
PR-CIKK

2021. május 18. 15:11

mikoczi

Vándorkemencés mester meséjének végén szavamat adtam, hogy megosztom veled a nagy csudát, a Floridáig „repült” sült kacsa káprázatos útját.

István mester és hű segédje, ígérete szerint a varázskemencét megépítette.

Elkészült szíved vágya barátom. Hamarost visszatérek és megmutatom néked a sütés csínját-bínját. Addig is hagyd pihenni a sok téglát, ne tápláld tűzzel a gyomrát.

Jött is nagy csődület a porta kapujába, a falu apraja-nagyja kerek szemmel csudálta.

  • Ezt az óriást ki fia-borja csinálta? – Kérdezte az egyik.
  • Mennyi aranyat fizetett érte Gazda? – Vágott rá a másik.
  • Két zsák búzáért eladó a tervrajza? – Alkudozott a harmadik.
  • Mikor kerülhet az asztalunkra sült liba? – Kíváncsiskodott a negyedik.

Így záporozott a kérdések hada, a sok választól ki is száradt a torka. Igen ám, de járt is közben az agya.

Sütni már csak van hol… Na, de melyik magyar ember asztaláról hiányozhat a gulyás? Ugye azt meg főzni csak egyszerűbb, mint sütni... – Morfondírozott a bajusza alatt.

Újabb szikra kapott lángra furmányos koponyájában. – De hát nekem van egy nagy üstöm, amivel három falut jól tudok lakatni! Azon nyomban megírta levelét István mesternek, hogy mikor jön a próbára, lenne még egy kis munkája.

Sebes szekerén az Úr napjának hajnalán megérkezett. Fellobbant végre az életet adó láng a kemence hasába, belekerült a sok fa egymásutánba. Ahogy az kell, át is melegedett a kemence, bele is került a jó munkásember alkonyi betevője.

Miközben a „kohó” végezte dolgát, a Vándorkemencés sem süttette hasát. Seperc alatt helyére került a nagy üst, miközben a kemencéből szállt a füst.

Jól van már, de hol a sült kacsa nagy útja? Járhat most-e kérdés a fejedben barátom. Türelem, rá is térek nyomba.

A gazda szomszédságában áll a jószívű Viola földesúr birtoka. Gyarapodott ám ez is, mint a dudva, meg is kapta nevét: Florida. László Uraság jámbor, szerény ember, kinek szíve jósággal van tele. Bizonyította ezt már számtalan alkalommal. Mikor a szükség úgy hozta, földdel és támfával támogatta a Gazda álmát.

  • Köszönöm néked jóuram. Segítséged nem feledem, az első leszel, kinek asztalára sült kacsám viszem.

kacsasult

Állta is a szavát, ahogy azt illik. Mikor a kemence ajtaja kinyílt, a frissen sült kacsapecsenye és disznócsülök mámorító illata lengte be a környéket. Az első sült kacsa el is szállt a nem oly távoli Floridába, László Uraság asztalára. Az ifjoncok is tátott szájjal nézték, ahogy a hatalmas tál kínálta káprázatos étkét.

A ropogós bőr alatt szinte a szájba olvadt a mennyei szárnyas húsa. Minden falat úgy hatott, mint ima az éhes gyomorhoz.

Így esett meg e fura eset, hogy a sült kacsa útjába Floridába esett. Nézd el nekem kis turpisságom, hogy szárnyasunk nem repült át az óceánon.    

Köszönöm néked, hogy elolvastad a mesébe szőtt igaz történetünk végét. Most nagy útra kélek, de hamarosan visszatérek. Sok mese vár még arra, hogy a nagyérdeműt szórakoztassa.

Ínycsiklandó receptekért, és varázslatos praktikákért bátran lesd meg a Hirdetőtáblánkat. Finom háztáji csirkéért, kacsáért, libáért látogass el kis faluszéli boltunkba, vagy varázsoldalunkra, ahol nagy örömmel és kedves fogadtatással várunk téged.

Végre fellobbant a kemence lángja, készen arra, hogy a finomabbnál finomabb étkek a "terülj-terülj" családi asztalodra kerüljenek. Gyors szekerünkkel egész a portád kapujáig ügetünk vele.

Kemence 3

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
infláció

Egyre gyorsabban nőnek az árak

komárom

Nincs szó a komáromi kórház átminősítéséről

a

Szijjártó: Június 24-én jöhet a határnyitás

v

A Komáromi és a Dunaszerdahelyi járás is zöldbe borul a jövő héttől

rendőrség

4 euró miatt verte meg az anyját

rendőrség

15 év börtönre ítélték a férfit, aki meggyilkolta, majd megette az édesanyját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.