Üzletrész átruházása kft.-ben

A minimáladó kaszált a kft.-k között

Amikor valaki vállalkozni kezd, talán eszébe sem jut, hogy akár egyszemélyes kft.-t is létrehozhat, amit később fel lehet osztani egyenlő arányú részekre, amit át lehet ruházni a családtagokra. A bonyolultnak tűnő üzleti manőver kérdéskörét – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász járja körül.

Érdekes

Nem sokkal a rendszerváltás után alapítottam a kft.-met, amelyben először egyedüli tulajdonos és ügyvezető voltam. Kezdetben főleg autóalkatrészekkel kereskedtem, később pedig munkaszerszámok bérbeadásával is bővítettem tevékenységemet. A cég máig jól működik, de nagyon sok munkám van benne, és kezdek belefáradni. Szerencsére idővel a két fiam is elkezdett fokozatosan besegíteni, és ma már ők is tartósan a családi cégben dolgoznak, sőt már ügyvezetők. Mivel én már nyugdíjas korban vagyok, a céget lassan teljesen átadnám a fiaim tulajdonába. Lehetséges volna, hogy a céget egyenlő arányban osszam el közöttük?

Olvasónk a leírtak alapján egy korlátolt felelősségű társaság (kft.) egyedüli tulajdonosa (tagja), emellett pedig fiaival együtt a kft. ügyvezetője is. Egy kft. egyedüli tagjának lenni annyit jelent, hogy az alaptőkét egyetlen üzletrész (szlovákul obchodný podiel) alkotja, amelynek ez az egy személy a kizárólagos tulajdonosa. A Kereskedelmi Törvénykönyv (Ktk.) szerint az üzletrész a kft. tagjának tagsági jogait és kötelezettségeit fejezi ki, foglalja magába. Akinek tehát egy kft.-n belül üzletrésze van, az tagnak számít, és többek között szavazati joggal rendelkezik a taggyűléseken (szavazhat pl. ügyvezetők kinevezéséről és visszahívásáról, a kft. alapító okiratának megváltoztatásáról stb.), emellett pedig joga van osztalék kifizettetésére is a kft. nyereségéből.

Olvasónk egyenlő arányban szeretné átadni két fiának a kft.-jét, amelyben jelenleg egyedüli tag, vagyis 100 %-os üzletrésszel rendelkezik. A céget ezért úgy tudja átadni, hogy a kft.-ben lévő üzletrészét ruházza át a fiaira, mégpedig úgy, hogy közvetlenül az átruházás előtt felosztja az üzletrészt két egyenlő arányú (50-50 %-os) részre. Fontos hozzátenni, hogy a felosztás után a két új üzletrész összege nem csökkenhet a Ktk. által meghatározott minimális összeg alá (ami jelenleg 750 €), illetve azt is, hogy nem lehet üzletrészt átruházni olyan személyre, aki ellen végrehajtás (exekúció) folyik.

Az üzletrész felosztásához és átruházásához elsősorban a kft. egyedüli tagjának döntése szükséges, amelyben dönt üzletrészének (adott esetben két egyenlő részre való) felosztásáról, ezután pedig az így létrehozott új üzletrészek átruházásáról a döntésben pontosan beazonosított személyekre, akikkel a döntést követően az egyedüli tagnak külön-külön kötnie kell egy úgynevezett üzletrész-átruházási szerződést is. Ebben a szerződésben a jelenlegi tag kifejezi átruházási, az új tag pedig kifejezi átvételi szándékát, továbbá pedig kijelenti, hogy ismeri a cég hatályban lévő alapító okiratának rendelkezéseit és elfogadja azokat. Hasznos tudni azt is, hogy a Ktk. szerint az átruházás adott esetben akár ellenjuttatás nélkül is megtörténhet.

A döntés meghozása és a szerződés megkötése után az üzletrész átruházását, ezzel együtt pedig a kft. tagjainak megváltozását be kell jelenti egy változtatási javaslat útján az illetékes járási bíróság kereskedelmi regiszterének. A javaslatot az illetékes regiszteri bíróság 33 €-s illeték megfizetése ellenében 2 munkanapon belül köteles elbírálni, és amennyiben jogilag mindent rendben talál, törli a kereskedelmi nyilvántartásból az eddigi tagot (olvasónkat), és bejegyzi az újakat (a fiait) – ezzel lép hatályba az üzletrész átruházása a kft.-ben.

ifj. Mészáros Lajos

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?