Hasznos tanács

Üzletrész átruházása kft.-ben

Amikor valaki vállalkozni kezd, talán eszébe sem jut, hogy akár egyszemélyes kft.-t is létrehozhat, amit később fel lehet osztani egyenlő arányú részekre, amit át lehet ruházni a családtagokra. A bonyolultnak tűnő üzleti manőver kérdéskörét – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász járja körül.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. július 16. 21:00

A minimáladó kaszált a kft.-k között
- Képarchívum

Nem sokkal a rendszerváltás után alapítottam a kft.-met, amelyben először egyedüli tulajdonos és ügyvezető voltam. Kezdetben főleg autóalkatrészekkel kereskedtem, később pedig munkaszerszámok bérbeadásával is bővítettem tevékenységemet. A cég máig jól működik, de nagyon sok munkám van benne, és kezdek belefáradni. Szerencsére idővel a két fiam is elkezdett fokozatosan besegíteni, és ma már ők is tartósan a családi cégben dolgoznak, sőt már ügyvezetők. Mivel én már nyugdíjas korban vagyok, a céget lassan teljesen átadnám a fiaim tulajdonába. Lehetséges volna, hogy a céget egyenlő arányban osszam el közöttük?

Olvasónk a leírtak alapján egy korlátolt felelősségű társaság (kft.) egyedüli tulajdonosa (tagja), emellett pedig fiaival együtt a kft. ügyvezetője is. Egy kft. egyedüli tagjának lenni annyit jelent, hogy az alaptőkét egyetlen üzletrész (szlovákul obchodný podiel) alkotja, amelynek ez az egy személy a kizárólagos tulajdonosa. A Kereskedelmi Törvénykönyv (Ktk.) szerint az üzletrész a kft. tagjának tagsági jogait és kötelezettségeit fejezi ki, foglalja magába. Akinek tehát egy kft.-n belül üzletrésze van, az tagnak számít, és többek között szavazati joggal rendelkezik a taggyűléseken (szavazhat pl. ügyvezetők kinevezéséről és visszahívásáról, a kft. alapító okiratának megváltoztatásáról stb.), emellett pedig joga van osztalék kifizettetésére is a kft. nyereségéből.

Olvasónk egyenlő arányban szeretné átadni két fiának a kft.-jét, amelyben jelenleg egyedüli tag, vagyis 100 %-os üzletrésszel rendelkezik. A céget ezért úgy tudja átadni, hogy a kft.-ben lévő üzletrészét ruházza át a fiaira, mégpedig úgy, hogy közvetlenül az átruházás előtt felosztja az üzletrészt két egyenlő arányú (50-50 %-os) részre. Fontos hozzátenni, hogy a felosztás után a két új üzletrész összege nem csökkenhet a Ktk. által meghatározott minimális összeg alá (ami jelenleg 750 €), illetve azt is, hogy nem lehet üzletrészt átruházni olyan személyre, aki ellen végrehajtás (exekúció) folyik.

Az üzletrész felosztásához és átruházásához elsősorban a kft. egyedüli tagjának döntése szükséges, amelyben dönt üzletrészének (adott esetben két egyenlő részre való) felosztásáról, ezután pedig az így létrehozott új üzletrészek átruházásáról a döntésben pontosan beazonosított személyekre, akikkel a döntést követően az egyedüli tagnak külön-külön kötnie kell egy úgynevezett üzletrész-átruházási szerződést is. Ebben a szerződésben a jelenlegi tag kifejezi átruházási, az új tag pedig kifejezi átvételi szándékát, továbbá pedig kijelenti, hogy ismeri a cég hatályban lévő alapító okiratának rendelkezéseit és elfogadja azokat. Hasznos tudni azt is, hogy a Ktk. szerint az átruházás adott esetben akár ellenjuttatás nélkül is megtörténhet.

A döntés meghozása és a szerződés megkötése után az üzletrész átruházását, ezzel együtt pedig a kft. tagjainak megváltozását be kell jelenti egy változtatási javaslat útján az illetékes járási bíróság kereskedelmi regiszterének. A javaslatot az illetékes regiszteri bíróság 33 €-s illeték megfizetése ellenében 2 munkanapon belül köteles elbírálni, és amennyiben jogilag mindent rendben talál, törli a kereskedelmi nyilvántartásból az eddigi tagot (olvasónkat), és bejegyzi az újakat (a fiait) – ezzel lép hatályba az üzletrész átruházása a kft.-ben.

ifj. Mészáros Lajos

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
heger k

Heger bejelentette, mennyit fizetnek a háztartások az energiáért jövőre

Haščák és Bödör kihallgatásával veszi kezdetét a Kuciak-tárgyalás második hete
Frissítve

A NAKA eljárást indított Jaroslav Haščák és hat másik személy ellen

szemelyi k

Mától bárki igényelheti az új személyi igazolványokat!

n

Az Iszlám Állam bejelentette vezetője halálát, és már az utódját is megnevezte

időjárás ősz

Napsütéses idővel indul a december

rendoraef

Nem látta ezt a férfit? Súlyos balesetet okozott!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.