Ne féljünk a környezettudatos életmódtól!

szelektív hulladékgyűjtés

Sorra jelennek meg a nemzetközi jelentések a globális felmelegedésről és arról, hogy a klímakatasztrófa szinte elkerülhetetlen. Zöld aktivisták szerint nemcsak jogszabályokat kell elfogadni, hanem az egyszerű embereknek is környezettudatosan kellene viselkedniük. Mindennapjainkban mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy a környezetünk élhető legyen.

A környezettudatos életmód viszonylag könnyen alkalmazható, nem feltétlenül költséges, és nem is jár olyan sok lemondással, mint azt egyesek feltételezik. Ugyanakkor szükség van bizonyos szokások megváltoztatására és némi odafigyelésre. A környezettudatos életmód célja az, hogy csökkentsük a hétköznapok során generált ökológiai lábnyomunkat – például úgy fogunk viselkedni, úgy módosítjuk életvitelünket, hogy kevesebb energiát használunk el, és a lehető legkevesebb hulladékot termeljük. Amikor pedig vásárolunk, környezetbarát szempontokat is szem előtt tartunk – például energetikailag hatékony berendezéseket veszünk, újrahasznosítható alapanyagokból készült termékeket részesítünk előnyben.

Közlekedés

Ha megtehetjük, autó helyett részesítsük előnyben a tömegközlekedési eszközöket! Ideális esetben gyalogolunk, illetve biciklit, gördeszkát vagy egyéb, alacsony ökológiai lábnyomú járművet használhatunk. Akinek nincs kedve megizzadni a kerékpározástól, kipróbálhatja az elektromos rollert. Ha pedig elkerülhetetlen az autózás, igyekezzünk úgy megszervezni egy-egy utat, hogy ne egyedül utazzunk, hanem munkatárssal, barátokkal, rokonokkal, s így csökkenthető az egy főre jutó üzemanyag-felhasználás. Ezenkívül tanácsos „spórolósan” vezetni – például tanácsos nagyobb követési távolságot tartani, így kevesebbet kell fékezni, ha az előttünk haladó kocsi lassít, és ezzel jelentősen csökkenthető az üzemanyag-felhasználás. Ha megengedhetjük magunknak, vásároljunk elektromos autót! Ha kirándulni megyünk – akár külföldre, akár belföldre –, utazzunk vonattal!

Hulladék

Általánosan elfogadott nézet, hogy a legjobb hulladék a „nem keletkező hulladék”. Mindannyiunk felelőssége, hogy minél kevesebb szemét legyen, a hulladékkezelési közszolgáltatás megszervezése és működtetése azonban az önkormányzatok kötelessége, miközben a lakosságnak az a dolga, hogy ezeket a szolgáltatásokat igénybe vegye. A legtöbb hulladék a konyhában vagy a boltban keletkezik. Amit csak lehet, hasznosítsuk újra! Ne vásároljunk műanyag zacskóban gyümölcsöt és zöldséget, hanem tegyük textilzacskókba, amelyeket korlátlan ideig használhatunk!

Élelmiszer-pazarlás

Bizonyára sokan próbálják korlátozni azt az ételmennyiséget, amit otthon kidobnak. Ennek egyik módja, hogy ebédre, vacsorára csak annyi ételt készítünk, amennyit el is fogyasztunk, hogy az esetleges „hulladék” minimális legyen. De lehetünk kreatívak is: az előző napi maradékot újra feldolgozhatjuk. Továbbá, tartsunk rendet a hűtőszekrényben! Vannak, akik fölöslegesen teletömik, utána pedig megfeledkeznek a benne lévő termékekről, és a szavatosság lejárta után kihajítják. Mindez elkerülhető lenne, ha jobban megterveznénk a bevásárlást, ha valóban csak azt vennénk meg, amire szükségünk van. Ennek érdekében tanácsos listát készíteni, s igyekezzünk csak azt megvenni, ami rajta van a listán!

Komposztálás

A biológiailag lebontható hulladék újrahasznosítása a komposztálásban rejlik, aminek az eredményeképpen természetes trágya keletkezik. Felhasználása a mezőgazdaságban és a kiskertekben is nagyon sokrétű. Olyan hulladékról van szó, amely a kertekben végzett munka során keletkezik, és biológiailag felbomlik. Ide tartozik a lekaszált fű, a levelek, ágak, a kitépett gaz, a fűrészpor stb. Nem tartozik ide a kerti grillezés során keletkezett biológiailag lebontható hulladék, a húsmaradványok, csontok, olaj stb.

Víz és villanyenergia

Egy kis odafigyeléssel naponta több tíz litert spórolhatunk meg. Sokan nem tudatosítják, milyen pazarló dolog folyó víznél fogat mosni vagy borotválkozni. Ha visszafogjuk magunkat, és csak a legszükségesebb időre engedjük meg a csapot, akkor 2 liter víz is elég a fogmosáshoz, sőt, ha poharat használunk, akkor 2-3 deci. Naponta többször mosunk kezet, egy-egy alkalommal 2-3 liter vizet használunk el. Folyó víz helyett lehet például lavórban kezet mosni, s ezt később újra lehet hasznosítani például a virágok öntözésekor, takarításkor, a toalett öblítésekor. Csak akkor kapcsoljuk be a mosógépet, ha tele van! Mosogassunk gazdaságosan!

Akinek módjában áll, álljon át környezetbarát energiaforrásra, vagyis szereljen fel napkollektort vagy szélturbinát a házára, esetleg vásároljon hőszivattyút vagy biomasszakazánt! Használjunk LED-égőket, fölöslegesen ne hagyjuk felkapcsolva a villanyt és bekapcsolva az elektromos berendezéseket, illetve szabaduljunk meg a fölösleges készülékektől!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!