Mit tartalmaz az utasbiztosítás?

nyaralás illusztráció
Pozsony |

Az utasbiztosítás általában az egészségügyi ellátáson kívül az utazással, turizmussal, munkával összefüggő egyéb eseményeket is magába foglalja – azaz legtöbbször baleset-, felelősség-, sztornó- és poggyászbiztosítás is egyben.

Balesetbiztosítás – Fájdalomdíj az elszenvedett balesetért, sérülésért.

Felelősségbiztosítás az okozott kárért – Sokan alábecsülik. Olyan esetben nyújt védelmet, amikor figyelmetlenség következtében kárt okozunk egy harmadik személynek, intézménynek, múzeumnak. Főleg gyermekes családoknak ajánlott.

Sztornó (útlemondási) biztosítás – Egyre több biztosító kínálatában szerepel. Főleg olyanoknak éri meg, akik gyerekekkel utaznak, ugyanis előfordult már, hogy a pici gyermek hirtelen megbetegedése miatt el kellett halasztani a kirándulást.

Poggyászbiztosítás – Főleg akkor ajánlott, ha értékes sporteszközöket, elektronikai cikkeket, videokamerát visz magával, ha repülővel vagy autóval utazik. A biztosító egyfajta kártérítést ad az ellopott tárgyakért, de csak akkor, ha a tolvajnak „akadályt kellett leküzdenie”, és erről a rendőrségen is készült jegyzőkönyv.

Kiegészítő biztosítás sportolásra – Aki veszélyes sportot űz, és közben megsérül, annak a gyógykezelés költségeit a standard alapbiztosítás nem fedezi. Érdemes kiegészítő biztosítást kötni, hiszen a mentési munka sokba kerülhet.

Érdekes

MEGKÉRDEZTÜK

Beata Lipšicovát, az Uniqua biztosító szóvivőjét

Az utasbiztosítás mely nyári sportokra terjed ki?

Az összes szokványos sportra, mint pl. a vízi robogó, csónakázás, vízibiciklizés, vízisí, búvárkodás vagy a hegyi turisztika 5000 méter tengerszint feletti magasságig. Például az egyik ügyfelünk egy hajókirándulás során légzőpipával könnyűbúvárkodott, miközben megharapta őt egy mérgező hal. Mentőcsónakkal szállították a legközelebbi kórházba. Egy másik ügyfelünk azon a helyen, ahol korábban már sokszor ugrott fejest a tengerbe, váratlanul sziklára ugrott. A kezelési költségeket mindkét esetben a biztosító térítette.

Mi a helyzet az extrém sportokkal?

Aki speciális, kockázatos, extrém sportokat akar űzni, annak tanácsos ellenőriznie, hogy baleset esetén abból fedezhetőek-e a gyógykezelés költségei. Bizonyos adrenalin sportokra kiegészítő biztosítást kell kötni, ilyen pl. a cross kerékpározás, a parasailing, a kajak-kenu. Szükség esetén a kisegészítő biztosítás fedi a kórházba- és hazaszállítás, illetve a mentőakció költségeit is. Vannak sportok, amelyekre egyáltalán nem lehet biztosítást kötni. Ez azt jelenti, hogy a sérült megmentésével és ellátásával összefüggő összes költséget saját zsebből kell állni. Ide tartozik a 10 km feletti távúszás, az 5000 m feletti szikla- és hegymászás, az ejtőernyős sportok, a barlangászat, a repülés, a siklóernyőzés, a kötélugrás, repülés hőlégballonnal, a motoros sportok vagy a vitorlázás nemzetközi vizeken. Kizáró ok, ha valaki alkohol vagy más kábítószer hatása alatt szenved balesetet. Sajnos, sokan éppen a túlzott alkoholfogyasztás miatt fulladnak a tengerbe.

A biztosító akkor is fizet, ha vízisízés közben elütök valakit és kárt okozok neki?

Erre szolgál a felelősségbiztosítás. Természetesen az extrém és adrenalin sportok esetében külön kiegészítő felelősségbiztosítást is tanácsos kötni.

A kiegészítő biztosítás mennyibe kerül?

Az alap utasbiztosítás a kirándulások során leggyakrabban űzött sportok széles választékát tartalmazza. A valóban veszélyes adrenalin sportok esetében azonban felárra kell számítani, ami lehet akár az alap  biztosítás 100–300%-a is, a konkrét sporttól függően. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?