Mindenszentek, halottak napja és halloween

temető k

A hulló levelek, az egyre rövidebb, borúsabb, esős napok mellett a mindenszentek ünnepe is az ősz szerves részévé vált. Ekkor az emberek megemlékeznek az elhunytakról, imádkoznak értük, felkeresik a temetőket, ahol gyertyákkal, koszorúkkal és virágokkal díszítik szeretteik végső nyughelyét.

E népszerű elnevezés – mindenszentek napja – mögött keresztény hagyomány rejtőzik, amelyet halottak emlékének, halottak ünnepének vagy minden elhunyt hívő emlékének is neveznek. Sokan nem tudatosítják, de lényegében két ünnepnapról van szó: november 1-jén van mindenszentek és november 2-án halottak napja. És az utóbbi években e két naphoz hozzáadódott egy harmadik is: október 31-én van halloween, ami tulajdonképpen mindenszentek előestéje, a szentek éjszakája.

Halloween és mindenszentek

A halloweent pogány szokásként szokták emlegetni, s a keresztények többsége elítéli, károsnak tartja, rendszerint ijesztő maszkokban rendezett partik jutnak róla az eszünkbe. Még ha csak erről lenne is szó, pszichológusok szerint abban sincs semmi rossz, ha a gyerekek részt vesznek egy ilyen partin, s másnap elmennek a temetőbe gyertyát égetni. A két dolgot szépen el lehet különíteni. A modernebb gondolkodású papok szerint a halloweentől egyáltalán nem kell félni, hanem történelmi összefüggéseiben kell látni, és fel kell fedezni benne a keresztény szellemet. Ugyanis a halloween kifejezés Nagy-Britanniából és Írországból származik, a hallows szóval a szenteket jelölték. Az „All Hallows Even” vagy „Hallowe’en” azt jelenti: minden szent ünnepének az előestéje. Vagyis, a katolikusok is megünnepelhetik a halloweent, a kérdés csak az: hogyan. Néhány templomban szoktak saját halloweenpartit szervezni a gyerekeknek, ahonnan nem hiányozhatnak a tökök, az álarcok, miközben a gyerekek sokat megtudnak a szentek életéről is.

Mindenszentek ünnepét Bonifác pápának köszönhetően ünnepeljük, aki valószínűleg 610-ben vezette be. A „minden elhunyt hívőre való megemlékezés” 998-ban nyerte el mai formáját: a római katolikus egyház ekkor vezette be a halottak emlékének szentelt napot, ami a mai halottak napja. Az evangélikusok a múlt század első felétől gyújtanak gyertyát, mely az örök életet jelképezi. A reformátusoknál a halottak napi szokások – a gyertyagyújtás és sírgondozás – új keletű, katolikus hatásra kialakult szokás.

Hagyomány, szokások

Mindenszentekkor és halottak napján hagyományosan istentiszteleteket és szentmiséket tartanak. Ekkor a pap fekete miseruhát viselhet (a temetésekhez hasonlóan), a gyülekezettel körbesétálhat a temetőben, és szentelt vizet locsolhat a sírokra. A hívők és a nem hívők egyaránt megemlékeznek halottaikról, a sírokat gondosan feldíszítik és megtisztítják. Ilyenkor kisebb népvándorlás zajlik Szlovákiában: a távolabbi sírok felkeresését sokan családlátogatásokkal is egybekötik. November 1. munkaszüneti nap, az iskolákban hétfőtől szerdáig tart az őszi szünet, így sok család ekkorra időzíti a temetőlátogatásokat, de vannak, akik már az előtte lévő hétvégén útnak indulnak. A legtöbben égő gyertyát helyeznek el az elhunytak sírjára, illetve lélekszentelő koszorúkat, sírdíszeket is használnak friss virágok formájában. Ezek azt hivatottak érzékeltetni, hogy az élet nem ér véget abban a pillanatban, amikor az ember meghal, és a testét a földbe temetik.

Rendőrségi tanácsok

A statisztikák szerint az ünnepek alatt elszaporodnak a vagyontárgyakon és az emberek egészségén keletkezett károk, több a baleset, ezért a rendőrség mindenkit nagyobb óvatosságra int. Mindenszentekkor és halottak napján az utakon több az autó és a gyalogos, ilyenkor útnak indulnak az úgynevezett „ünnepi sofőrök” is, sokan sietnek, a családi összejöveteleken alkoholt is fogyaszthatnak, minek hatása alatt semmiképpen sem tanácsos autóba ülni. Nemcsak az utakon fokozottabb a balesetveszély, ilyenkor a zsebtolvajoknak is többen áldozatul esnek, és a temetők közelében leparkolt kocsikat előszeretettel törik fel. A rendőrség azt tanácsolja, a temetőkben legyünk körültekintőek, a személyes tárgyainkat ne veszítsük szem elől! Ráadásul az utóbbi években elszaporodtak a halloweenpartikkal összefüggő balesetek és a vandalizmusra visszavezethető károk. A szakemberek figyelmeztetnek: oda kell figyelni a töklámpásokra is! A rosszul elhelyezett gyertya ugyancsak tragédiához vezethet. A korábbi tapasztalatok alapján az ünnepek alatt egyébként is meg szokott nőni a lakástüzek száma: az otthon meggyújtott mécseseket, gyertyákat néhányan gyúlékony anyag – függöny, asztalterítő – közelében felejtik, és a lángok gyorsan átterjedhetnek más helyiségekre. Az esetleges tragédiák elkerülése érdekében érdemes nem éghető anyagból készült alátétet használni, a gyertyát stabil helyre kell helyezni, ahol nem dőlhet el, nem eshet le, és a közelében nincsenek gyúlékony tárgyak.

Máshol is ünneplik

Míg Szlovákiában mindenszentekkor és halottak napján meglátogatjuk a temetőket és gyertyát gyújtunk az elhunytakért, addig például Lengyelországban hagyomány, hogy kinyitják az ablakokat és az ajtókat, ezzel jelezve, hogy szívesen látják az elhunytak lelkét. Szlovákiához hasonlóan a cseh sírokat is gyertyák, koszorúk és friss virágok díszítik. Magyarországon, Romániában és Horvátországban is hasonlóan emlékeznek meg a halottakról, és elvétve ugyan, de itt is szerveznek halloweeni rendezvényeket is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?