Hasznos tanács

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

A banki szolgáltatások esetében az online ügyintézés már régen valóra vált, és ez az elképzelés a közigazgatás terén is kezd megvalósulni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. április 2. 16:05

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?
- Képarchívum

A polgárok fokozatosan egyre több elektronikus szolgáltatást vehetnek igénybe.

Vállalkozók

Többféle vállalkozási forma létezik, mindegyiknek megvan a maga sajátossága, egy azonban közös bennük: a tevékenység elkezdéséhez ki kell váltani a megfelelő engedélyt a tevékenység székhelye szerint illetékes járási hivatal vállalkozói részlegén, esetleg a cégjegyzékbe is be kell iratkozni. Ezt elektronikus úton is el lehet intézni. Az egyablakos ügyintézés jegyében az egységes ügyfélközpontként működő járási hivatalok illetékes részlege a vállalkozói engedélyt igénylő polgár helyett elintézi a hatóságierkölcsibizonyítványt,sőtaz új vállalkozót az egészségügyi biztosítóba is bejelenti, kérésre a cégjegyzékbe is beíratja, és az adóhivatallal is felveszi a kapcsolatot. Személyes ügyintézés esetén akár 15 euró illetéket is számlázhatnak, elektronikus kommunikáció esetén 7,50 eurót kérnek.

A slovensko.sk weboldal közvetítésével a cégjegyzékbe vagy a vállalkozói nyilvántartásba nemcsak be lehet íratni a vállalkozást, hanem adatokat is lehet módosítani és törölni, az erkölcsi bizonyítványt is lehet kérvényezni. Mindehhez hiteles elektronikus aláírásra van szükség.

Gépjármű-nyilvántartás

Szlovákiában minden kocsinak szerepelnie kell a rendőrség gépjármű-nyilvántartásában, éspedig attól a naptól számított 15 napon belül kell bejelenteni az autót, hogy az valakinek a tulajdonába került. A járművet mindig a tulajdonosnak kell bejelentenie. Ha gazdát cserél, akkor az új tulajdonos intézkedik. Ezt megteheti a slovensko.sk portálon keresztül is. Ez esetben nem kell elvinni az autót a rendőrségre ellenőrzés céljából, és a rendszámtáblát sem kell kicserélni.

Új e-ID

Ha változik az állandó lakhelyünk, és már rendelkezünk elektronikus személyivel, a slovensko.sk portálon kitöltjük a megfelelő kérvényt, mellyel új e-ID-t igényelhetünk. Fényképet, aláírást és a többi szükséges adatot a rendőrség beszerzi az információs rendszereiből.

Állandó lakhely

A lakhelyváltozást jelenteni kell az illetékes lakhelybejelentő irodában. A hatályos törvény nem szab határidőt, de nem érdemes halogatni. Az új lakhely szerint illetékes irodába kell menni, amely az adott községi vagy városi hivatalban található. Ott ki kell tölteni egy bejelentkező lapot. A régi címről nem kell külön kijelentkezni, a hivatalok tájékoztatják egymást a változásról. A belügyminisztérium központi lakhelybejelentő szolgáltatásának segítségével a dolgot elektronikus úton is el lehet intézni. Önmagában az állandó lakhelyre való bejelentkezés ingyenes, ám az állandó lakhelyről kiállított igazolásért már fizetni kell – a hagyományos papír igazolásért 5 eurót, elektronikus ügyintézés esetén pedig 2,50 eurót kérnek. Ugyanez vonatkozik az ideiglenes lakhely bejelentésére is.

Amit csak lehet, intézzünk online!

2020. április 2. 15:49

Amit csak lehet, intézzünk online!

Anyakönyvi hivatal

Az egyes anyakönyvi okiratok – születési anyakönyvi bizonyítvány, házasságlevél, halotti bizonyítvány – hiteles másolatát a slovensko.sk portál segítségével is lehet igényelni. A „válás utáni vezetéknévváltozás bejelentése” elektronikus szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a válás kimondásától számított 3 hónapon belül díjmentesen ismét felvehessük leánykori nevünket. A határidő lejárta után ezért már némi illetéket számláznak.

Kataszteri hivatal

Az ingatlan-nyilvántartási eljárás elektronikus úton is folyhat. Az elektronikus beadványra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a személyes intézkedésre. Elektronikus ügyintézés esetén az összes szükséges dokumentumot elektronikus úton kell eljuttatni a kataszteri hivatalba, és a tulajdonjog átruházására tett javaslat eredeti példányával csak egyetlen egyenértékű másolatot, valamint a mellékleteknek is csak egy másolatát kell az interneten keresztül elküldeni. Minden iratot hiteles elektronikus aláírással kell ellátni. Ott, ahol az írásos beadványban közjegyző által hitelesített aláírást követelnek, az elektronikus beadványban ennek az időbélyegzővel ellátott elektronikus aláírás felel meg.

Adóhivatal

A vállalkozók már csak elektronikus úton kommunikálnak az adóhivatallal, a többi adófizető számára az online kommunikáció csak lehetőség. Előnye, hogy nem kell az adóhivatalba személyesen elmenni – főleg az adóbevallások benyújtásának a határideje előtt vannak kígyózó sorok, és az adóbevallást akár a határidő lejárta előtt 5 perccel is el lehet küldeni. Az elektronikus ügyintézéshez ez esetben is hiteles elektronikus aláírást biztosító e-ID-kártyára van szükség.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hunčík Péter

Maradandó sorsesemény

Ursula von der Leyen

Nem bízhatunk az unió múlt héten bejelentett mentőövében

matovič trianon

Matovič: Építsük közösen Szlovákiát

Sólymos László

A Híd és a Magyar Fórum az alkotmány preambulumának módosítását szorgalmazza

skalica

II. fociliga: óriási az elégedetlenkedés, visszaléphet a Skalica

Kalmár örült, Holman nem

Esti mérkőzések várnak a DAC-ra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.