Legyünk elővigyázatosak – tippek és tanácsok

útlevél k

Tökéletes biztosítás nem létezik, nem biztosíthatjuk magunkat az összes lehetséges élethelyzetre és kockázatra, bár egyes társaságoknál még az úti okmányok eltűnése ellen is köthető biztosítás. Mindenesetre tanácsos elővigyázatosnak lenni.

Még a külföldi út előtt érdemes fénymásolatot készíteni az útlevélről, a személyi igazolványról, a jogosítványról, s azt ne a többi irattal egy helyen tároljuk! Írjuk fel a szlovák külképviselet pontos címét és elérhetőségét abban az országban, ahová készülünk! Tanácsos magunkkal vinni két útlevél formátumú fényképet is arra az esetre, ha eltűnne az úti okmányunk. Az iratok esetleges eltűnését azonnal jelenteni kell a helyi rendőrségnek, s erről igazolást kell kérni. Fel kell venni a kapcsolatot a  szlovák külképviselettel is, s mihelyt a konzul ellenőrzi az adatokat, gyorsan kiállítanak egy egyszeri hazatérési okmányt. Miután hazatértünk, itthon új személyit vagy útlevelet kell intézni.

A kirándulásra, főleg külföldre nem ajánlott sok készpénzt vinni, inkább fizessünk bankkártyával! Indulás előtt írjuk fel azt a telefonszámot, amelyet a kártya elvesztésekor hívnunk kell! Ha a kártya eltűnik, minél hamarabb tiltsuk le az említett éjjel-nappal hívható telefonszámon!

Biztosítási szakemberek azt javasolják, hogy még a kiutazás előtt vagy a kirándulás elején tanácsos megegyezni valakivel, aki ugyancsak részt vesz az üdülésen, hogy baleset vagy más vészhelyzet esetén mi a teendő (pl. ha súlyosan megsérülünk, elveszítjük az eszméletünket, és nem lennénk képesek felvenni a kapcsolatot az asszisztenciaszolgálattal).

Ha valamilyen káresemény történik, azt azonnal jelenteni kell a biztosítónak, és be kell tartani az asszisztenciaszolgálat utasításait. Ha szükség van valamelyik külföldi szakhatóság beavatkozására, közreműködésére, arról tanácsos mindig igazolást kérni, miközben nem ajánlott aláríni semmilyen olyan dokumentumot, amit nem értünk.

Ha balesetet szenvedünk, és vannak szemtanúk, érdemes elkérni az elérhetőségüket. Hagyjuk magunkat megvizsgálni, és kérjük el az orvosi dokumentációt! Ha lehet, készítsünk fotókat a baleset helyszínéről! Hazatérés után azonnal fel kell venni a kapcsolatot a biztosítóval, és le kell adni az összes iratot, amely a káreseménnyel összefügg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!