Kötelező a települési hálózatra csatlakozni

pöcegödör k

Egyetlen törvény sem teszi lehetővé, hogy a szennyvizet vagy a pöcegödör tartalmát a kertbe, a szántőföldre, a mezőre vagy csak úgy a talajba engedjük ki. Amelyik kúttulajdonos ezt megteszi, a szomszédoknak fel kellene jelenteniük a községházán, a járási hivatalban, a környezetvédelmi felügyeletnél vagy a rendőrségen. Természetesen a helyzetet dokumentálni kell fényképekkel, videófelvétellel.

A jelenlegi szabályozás szerint ha egy ingatlanon kút van, amely az egész ház vízellátását biztosítja, akkor azt csatlakoztatni kell a közüzemi szennyvízhálózatra, még akkor is, ha a telken van pöcegödör. A háztartási szennyvíztisztító telepeket és a pöcegödröket a törvény csak ideiglenes megoldásként engedélyezi olyan helyzetekben, amikor a közcsatorna-hálózatra való csatlakozás nem lehetséges műszaki vagy gazdasági akadályok miatt, illetve azért, mert a településen nincs csatornahálózat. A települési hálózatra való csatlakozás költségeit mindenkinek saját zsebből kell állnia.

Azoknak a háztulajdonosoknak, akiknek engedélyük van a pöcegödörre, ám a településükön időközben megépült a közcsatorna-hálózat, rá kell csatlakozniuk. A régebbi ingatlanok tulajdonosai már nem mentesülnek ez alól. A szennyvíz ártalmatlanítását és a csatornahálózatra való csatlakozás ellenőrzését az önkormányzatoknak és a szakhatóságoknak kell végezniük.

Minden tulajdonosnak törődnie kell a pöcegödrével, és köteles igazolni a tartalmának az ártalmatlanítását. Ennek elmulasztása több tíz vagy több száz eurós bírságot vonhat maga után.

Kimutatták, hogy a pöcegödrök üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek következetlen betartása veszélyezteti a környezet- és vízvédelmet. A pöcegödrökből származó szennyvíz gyakran a környező környezetbe szivárog, és szélsőséges esetben patakokba vagy folyókba kerül. Régebben a szennyvízgödrökkel rendelkező ingatlanok tulajdonosainak kellett gondoskodniuk azok szennyvíztisztító telepre történő elszállításáról, ma már azonban az önkormányzat vagy az illetékes járási hatóság kérésére az elszállításról is igazolást kell adniuk.

A szennyvíznek nemcsak a vízforrásokra van negatív hatása, hanem az egész ökoszisztémára is. A nem elégségesen megtisztított szennyvíz a halak helyi pusztulásától az általánosabb problémákig nagyon széleskörű negatív következményekkel járhat, veszélyeztetheti az ivóvízforrásokat és ez által az emberi egészséget is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?