Hasznos tanács

Kinek kell adóbevallást készítenie?

Március a jövedelemadó-bevallások hónapja: mindig az év elején kell elszámolnunk a bevételeinkkel, a belőlük levont adóval, és ezt legkésőbb március 31-éig kell megtenni. Vannak kivételek is. Ki kerülheti el az adóbevallás kidolgozását? Valóban minden jövedelmet be kell vallani?
pénz euró
B. Szentgáli Anikó

2022. március 6. 07:30

pénz euró
- Fotók: Tóth Attila

A hatályos adótörvények szerint az adózási időszak befejeződésétől számított 3 hónapon belül – tehát mindig március végéig – mindenkinek el kell számolnia az egész évi adóköteles jövedelmével. Attól függően, kinek milyen típusú bevétele volt, kétféle adóbevallási ív közül lehet választani. Az A típusú nyomtatványt annak kell kitöltenie, akinek tavaly csak alkalmazotti fizetése volt, a B típusú űrlapot az dolgozza ki, akinek az alkalmazotti bére mellett volt egyéb bevétele is, például vállalkozásból, bérbe adásból, művészi teljesítményből vagy ingatlaneladásból tett szert egy kis plusz pénzre.

Az összes bevétellel egyetlen űrlapon kell elszámolni. Akinek csak alkalmazotti fizetése volt, elkerülhette az adóbevallás kidolgozását, ha február 15-éig megkérte a munkaadóját, hogy végezze el helyette az éves adóelszámolást. Aki lekéste ezt a dátumot, annak magának kell elszámolnia adóbevallás formájában. E célból kizárólag a pénzügyminisztérium által meghatározott formanyomtatványokat lehet használni, amelyek letölthetők a szaktárca vagy a központi adóhivatal honlapjáról. A kitöltött űrlapokat az állandó lakhely szerint illetékes adóhivatalba kell eljuttatni. Ezt megtehetjük személyesen, elektronikusan vagy postai úton.

Kivételek

Létezik néhány törvényes kivétel az adóbevallás benyújtásának a kötelessége alól. 2022-ben nem kell adóbevallást készíteniük azoknak, akiknek:

  • csak adómentes bevételük volt;
  • olyan bevételekre tettek szert, amelyek nem képezik az adó tárgyát (pl. hitel, kölcsön);
  • olyan jövedelmük volt, amelyből forrásadót fizettek (pl. részesedés a haszonból, ellátás a kiegészítő nyugdíjbiztosításból, teljesítés biztosítás alapján);
  • a tavalyi egész évi adóköteles bevételük nem lépte túl a 2255,72 eurót.

Annak sem kell az űrlapokat kitöltenie, aki Szlovákia területén székelő külföldi nagykövetségtől kapta a fizetését, és a nemzetközi jog szerint élvez előnyöket és mentelmi jogot, valamint aki az Európai Unió valamely szervének az alkalmazottja, és a fizetéséből közvetlenül az EU költségvetésébe vezetett el adót.

Az összjövedelembe beleszámítódik mindenféle bevétel, amelyből adózni kell, illetve amely nem mentesül az adó alól. Ide tartoznak a szlovák rezidensek külföldről származó bevételei is. Azt a jövedelmet, melyből forrásadót kell fizetni, azért nem kell figyelembe venni, mert a forrásadó kifizetésével már teljesült az adózási kötelesség.

Van olyan eset is, hogy azt gondoljuk, a kivételek közé tartozunk, és megúszhatjuk az adóbevallást, mégis ki kell dolgoznunk. Például annak a természetes személynek, aki vállalkozóként is tevékenykedik, mindig adóbevallást kell készítenie, ha adóveszteséget mutat ki. Továbbá, az űrlapot – a bevételeink nagyságától és eredetétől függetlenül – mindig ki kell tölteni, ha erre az adóhatóság bármilyen okból felszólít. Ha elutasítjuk, megbírságolhatnak. Március végéig az esetleges adóhátralékot is rendezni kell, ellenkező esetben késedelmi kamatot számlázhatnak. A bírság 30 euró és 16 ezer euró között mozoghat.

Ingatlan eladása és bérbe adása

Az ingatlan eladásából származó bevétel csak az eladástól számított 5 év után mentesül az adó alól. Aki korábban adja el az ingatlant, adót fizet, melyet az ingatlan beszerzési és eladási ára közötti különbözetként számítanak ki. Le lehet vonni mindent, amit az ingatlanba fektetett, vagyis az ingatlant eladó személy csak a haszonból adózik. Ha olyan ingatlant ad el valaki, amelyet a szüleitől vagy a házastársától örökölt, az eladásából származó bevétel mentesül az adó alól. Feltétel azonban, hogy az ingatlan legalább 5 évig volt az örökhagyó tulajdonában.

Akinek ingatlan bérbe adásából volt jövedelme, leszámíthat belőle 500 euró adómentes részt. Az adóbevallásban már ezzel a tétellel csökkentett összeget kell feltüntetni. Ha a bérbe adásból származó éves bevétel nem éri el az 500 eurót, nem is kell bevallani, nem kell belőle adót fizetni. 

Adómentes bevételek

Adómentes jövedelemnek minősül az, amiből bizonyos élethelyzetekben nem kell adót fizetni. Elsősorban azok tartoznak ide, amelyek az államtól származnak a legalapvetőbb életfeltételek biztosítására. Főleg az állami támogatásokról, segélyekről, hozzájárulásokról van szó. Ilyen a táppénz és baleseti táppénz, az ápolási díj, az összes nyugdíjtípus, a munkanélküli-segély, az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyes, a gyermek születésekor járó vagy az ikrek esetében fizetett támogatás, a szociális segély, a kártérítések, az állami ösztöndíjak, a 350 eurót nem meghaladó nyeremények, díjak, ajándékozásból és öröklésből származó bevétel.

Bonyolult számítások?

Az adóbevallás lényegében arról szól, hogy összeírjuk az összes tavalyi jövedelmet, kiszámoljuk, hogy abból mennyi adót kellett volna fizetni, és azt összehasonlítjuk a bevételekből ténylegesen levont adóelőlegekkel. Ideális esetben a két szám megegyezik. Jó esetben kiderül, hogy tavaly túl sok adóelőleget fizettünk, és a különbözetet most visszakérhetjük. Rosszabb esetben adóhátralék jön ki, amit március végéig rendezni kell. Ezenkívül élhetünk bizonyos adókedvezményekkel.

Kedvezmények

Az adóalap a jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott tételekkel csökkenthető: az adózóra és a házastársra vonatkozó adómentes résszel (az előbbi 4511,43 euró, az utóbbi legfeljebb 4124,74 euró), a gyermekekre vonatkozó adóbónusszal (egy gyerek után 6 éves korig 46,44 euró, 6–15 éves korúak esetében 39,47 euró, 15 éves kortól 23,22 euró), az alkalmazotti prémiummal (összege a jövedelem nagyságától függ), a nyugdíjbiztosítási rendszer 3. pillérébe átutalt önkéntes befizetésekkel (maximum 180 euró). Az adóból leírható tételek körébe tartozik a jelzáloghiteles adóbónusz is. A 35 évnél fiatalabbak, akik lakásszerzés céljából jelzáloghitelt vettek fel, így közvetlenül az adójukat csökkenthetik a befizetett kamatok 50%-ának megfelelő mértékben, maximum 400 euróval.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
turizmus

A szlovákiai családok többsége idén is itthon nyaral

szlovák hadsereg

A hadseregben és a rendőrségben bíznak a legtöbben, a kormányban a legkevesebben

autó roham

Megrohamozták a szlovák autósok a magyar benzinkutakat, éjfélkor is kígyózó sorok vártak üzemanyagra

Izrael libanoni célpontot bombázott válaszul a rakétatámadásokra

Háborút eldöntő fegyvereket szállíthat az USA Ukrajnának

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij szerint Putyin népirtást végez Ukrajnában

TrencDAC0526

A trencsénieken át vezet a DAC útja az Európa-konferencialigába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.