Hasznos tanács

Idén sem emelik a gyest

Hagyományosan nyáron szokott változni több szociális támogatás összege, és július 1-jei dátummal számolják újra a vállalkozók járulékterheit is. Összeállításunkban a legfontosabb változásokat foglaljuk össze.
B. Szentgáli Anikó

2015. július 2. 20:20

A létminimumról szóló törvény értelmében a szegénységi küszöb évente változik a Statisztikai Hivatal adatainak megfelelően: megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó jövedelem vagy a létfenntartási költségek 1. negyedévben mért emelkedésének arányában, s júliustól az új összegek lépnek hatályba. A szlovákiai gazdaság az utóbbi években viszonylag jól teljesít, tavaly deflációt jegyeztek, s az idén sem volt tapasztalható infláció, minek következtében hivatalosan ebben az évben sem romlott a lakosság vásárlóereje, és nem emelkedett az a minimális jövedelemszükséglet sem, mely a legalapvetőbb életkörülmények biztosításához kell. Ennek megfelelően – már második éve – a létminimumot nem módosították.
 
A létminimumtól számos segély összege függ – ha az előbbit szinten tartják, akkor az utóbbiak sem emelkedhetnek. Vagyis immár második éve változatlan a gyes, a családi pótlék, a minimális tartásdíj, a szociális ösztöndíjak, az egészségkárosodottaknak jóváhagyható támogatások és az adóbónusz összege, és nem emelkedik az adóalap adómentes része sem.
 
Járulékterhek
 
Változnak viszont a vállalkozók járulékterhei. A Szociális Biztosító (SP) mindig július 1-jei dátummal számolja át az önálló kereső tevékenységet folytató személyek járulékfizetési kötelezettségét, éspedig az előző évben elért összbevétel alapján. A kiindulási alap az adóbevallásban feltüntetett jövedelem. Akik haladékot kértek, és az adóhivatalba csak június végéig juttatták el a kitöltött nyomtatványokat, azok járulékterheit is később, október 1-jétől számolják át.
 
2015. július 1-jétől az a vállalkozó köteles társadalombiztosítást fizetni, akinek a vállalkozásából tavaly több mint 944 euró (12 x 412 euró) bruttó bevétel folyt be. Aki ennél kevesebb jövedelemre tett szert, júliustól egészen 2016. június 30-áig biztosan nem köteles semmit sem befizetni az SP-be. Aki 2015-ben váltotta ki az engedélyét és kezdett vállalkozni, nem köteles járulékokat fizetni, önkéntes biztosítást köthet, ha akar. Azt, hogy kötelezően kell-e majd biztosítással rendelkeznie, legközelebb egy év múlva, 2016. július 1-jei dátummal fogják megvizsgálni, a 2015-ben elért bevételek alapján. Addig a Szociális Biztosító békén hagyja.
 
Bejelentési kötelezettség
 
Idén januártól változott a vállalkozók bejelentési kötelessége az SP-vel szemben. 2014 decemberéig a vállalkozónak kellett felvennie a kapcsolatot a biztosítóval, ha kialakult vagy megszűnt a járulékfizetési kötelezettsége – nem szabadott elfeledkeznie a határidőkről és saját érdekében időben be vagy ki kellett jelentkeznie a biztosítóból. 2015. január 1-jétől ez már az SP dolga: ezentúl a biztosító az információs rendszerében lévő adatok alapján hivatalból nyomon követi a változásokat, és kötelessége értesíteni az érintett vállalkozókat arról, hogy július 1-jétől kialakult a járulékfizetési kötelezettségük. Az SP levélben tájékoztat a kötelező beteg- és nyugdíjbiztosítás létrejöttéről, a kivetési alapról, a járulék nagyságáról, a fizetési határidőről, valamint az összeg átutalásához szükséges adatokról. Ez nem érvényes a külföldi vállalkozókra, rájuk a hazai törvények felett álló nemzetközi szerződések vonatkoznak. Nekik továbbra is jelentkezniük kel az SP-ben, és 8 napon belül, legkésőbb azonban mindig május 31-éig tájékoztatniuk kell az előző évi bevételeikről, valamint kötelesek bejelenteni mindent, ami befolyásolhatja a járulékfizetési kötelezettségüket.
 
Pontos azonosítók
 
Az önálló kereső tevékenységet végző személyek a járulékfizetéshez szükséges kivetési alapjukat úgy számolják ki, hogy a teljes – az adómentes részt is tartalmazó adóalapjukhoz hozzáadják a befizetett szociális és egészségügyi járulékokat, és az így kapott összeget elosztják 1,486 értékű koefficienssel, majd a hónapok számával, azaz 12-vel. 
 
A Szociális Biztosító honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, mely segítségével mindenki kiszámíthatja járuléka pontos összegét. A szükséges adatok megadása után a rendszer kiszámolja az új biztosítási járulékot, ám ha valakinek nem tetszik az összeg, rákérdezhet a biztosítóban. 
 
A járulék befizetésekor helyes adatokkal kell dolgozni, a pontos azonosítás érdekében a szükséges azonosító jeleket (variabilný+ špecifický symbol) hibátlanul tüntesse fel. A kötelességek elmulasztása vagy megsértése esetén 16 596,96 euróig terjedő bírság szabható ki.
 
Az egyéni vállalkozók egészségbiztosítási járuléka nem függ össze az adóbevallással, az összeg év közben nem változik. Ez a járulék év elején, januárban módosul, az egészségbiztosítók az előző évi járulékelszámolás alapján határozzák meg. Az időszerű minimális járulék összege havonta 57,68 euró. 
Önnek ajánljuk

Jelentősen lelassult a gazdaság

Hiába vezettek, végül simán kikaptak a szlovákok Horvátországban

Törésvonalak helyett cezúra

Frissítve

GALÉRIA: Több százezren tüntetnek Prágában a kormány ellen

KBS: a papok ne politizáljanak!

A kötelező óvodalátogatás célja 
a személyre szabott fejlesztés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!