Hasznos tanács

Idén sem emelik a gyest

Hagyományosan nyáron szokott változni több szociális támogatás összege, és július 1-jei dátummal számolják újra a vállalkozók járulékterheit is. Összeállításunkban a legfontosabb változásokat foglaljuk össze.
B. Szentgáli Anikó

2015. július 2. 20:20

A létminimumról szóló törvény értelmében a szegénységi küszöb évente változik a Statisztikai Hivatal adatainak megfelelően: megállapítják az alacsony bevételű természetes személyekre vonatkozó nettó jövedelem vagy a létfenntartási költségek 1. negyedévben mért emelkedésének arányában, s júliustól az új összegek lépnek hatályba. A szlovákiai gazdaság az utóbbi években viszonylag jól teljesít, tavaly deflációt jegyeztek, s az idén sem volt tapasztalható infláció, minek következtében hivatalosan ebben az évben sem romlott a lakosság vásárlóereje, és nem emelkedett az a minimális jövedelemszükséglet sem, mely a legalapvetőbb életkörülmények biztosításához kell. Ennek megfelelően – már második éve – a létminimumot nem módosították.
 
A létminimumtól számos segély összege függ – ha az előbbit szinten tartják, akkor az utóbbiak sem emelkedhetnek. Vagyis immár második éve változatlan a gyes, a családi pótlék, a minimális tartásdíj, a szociális ösztöndíjak, az egészségkárosodottaknak jóváhagyható támogatások és az adóbónusz összege, és nem emelkedik az adóalap adómentes része sem.
 
Járulékterhek
 
Változnak viszont a vállalkozók járulékterhei. A Szociális Biztosító (SP) mindig július 1-jei dátummal számolja át az önálló kereső tevékenységet folytató személyek járulékfizetési kötelezettségét, éspedig az előző évben elért összbevétel alapján. A kiindulási alap az adóbevallásban feltüntetett jövedelem. Akik haladékot kértek, és az adóhivatalba csak június végéig juttatták el a kitöltött nyomtatványokat, azok járulékterheit is később, október 1-jétől számolják át.
 
2015. július 1-jétől az a vállalkozó köteles társadalombiztosítást fizetni, akinek a vállalkozásából tavaly több mint 944 euró (12 x 412 euró) bruttó bevétel folyt be. Aki ennél kevesebb jövedelemre tett szert, júliustól egészen 2016. június 30-áig biztosan nem köteles semmit sem befizetni az SP-be. Aki 2015-ben váltotta ki az engedélyét és kezdett vállalkozni, nem köteles járulékokat fizetni, önkéntes biztosítást köthet, ha akar. Azt, hogy kötelezően kell-e majd biztosítással rendelkeznie, legközelebb egy év múlva, 2016. július 1-jei dátummal fogják megvizsgálni, a 2015-ben elért bevételek alapján. Addig a Szociális Biztosító békén hagyja.
 
Bejelentési kötelezettség
 
Idén januártól változott a vállalkozók bejelentési kötelessége az SP-vel szemben. 2014 decemberéig a vállalkozónak kellett felvennie a kapcsolatot a biztosítóval, ha kialakult vagy megszűnt a járulékfizetési kötelezettsége – nem szabadott elfeledkeznie a határidőkről és saját érdekében időben be vagy ki kellett jelentkeznie a biztosítóból. 2015. január 1-jétől ez már az SP dolga: ezentúl a biztosító az információs rendszerében lévő adatok alapján hivatalból nyomon követi a változásokat, és kötelessége értesíteni az érintett vállalkozókat arról, hogy július 1-jétől kialakult a járulékfizetési kötelezettségük. Az SP levélben tájékoztat a kötelező beteg- és nyugdíjbiztosítás létrejöttéről, a kivetési alapról, a járulék nagyságáról, a fizetési határidőről, valamint az összeg átutalásához szükséges adatokról. Ez nem érvényes a külföldi vállalkozókra, rájuk a hazai törvények felett álló nemzetközi szerződések vonatkoznak. Nekik továbbra is jelentkezniük kel az SP-ben, és 8 napon belül, legkésőbb azonban mindig május 31-éig tájékoztatniuk kell az előző évi bevételeikről, valamint kötelesek bejelenteni mindent, ami befolyásolhatja a járulékfizetési kötelezettségüket.
 
Pontos azonosítók
 
Az önálló kereső tevékenységet végző személyek a járulékfizetéshez szükséges kivetési alapjukat úgy számolják ki, hogy a teljes – az adómentes részt is tartalmazó adóalapjukhoz hozzáadják a befizetett szociális és egészségügyi járulékokat, és az így kapott összeget elosztják 1,486 értékű koefficienssel, majd a hónapok számával, azaz 12-vel. 
 
A Szociális Biztosító honlapján (www.socpoist.sk) közzétett egy számológépet, mely segítségével mindenki kiszámíthatja járuléka pontos összegét. A szükséges adatok megadása után a rendszer kiszámolja az új biztosítási járulékot, ám ha valakinek nem tetszik az összeg, rákérdezhet a biztosítóban. 
 
A járulék befizetésekor helyes adatokkal kell dolgozni, a pontos azonosítás érdekében a szükséges azonosító jeleket (variabilný+ špecifický symbol) hibátlanul tüntesse fel. A kötelességek elmulasztása vagy megsértése esetén 16 596,96 euróig terjedő bírság szabható ki.
 
Az egyéni vállalkozók egészségbiztosítási járuléka nem függ össze az adóbevallással, az összeg év közben nem változik. Ez a járulék év elején, januárban módosul, az egészségbiztosítók az előző évi járulékelszámolás alapján határozzák meg. Az időszerű minimális járulék összege havonta 57,68 euró. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kijárási

Hamarosan véget érhet a kijárási tilalom

A kormány gyermekenként 333 eurót ad a rászorulóknak

Minden gyermek után 333 eurót kapnak a rászoruló családok

koronavírus

Szlovákiában is megjelent a koronavírus indiai variánsa

g

GALÉRIA: Ilyet még nem láttak a rendőrök sem

ujblog

Megnyitottuk portálunkon a blog.ujszo.com felületet

A vendéglősök a terasznyitást követően sem lélegezhetnek fel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.