Hogyan kezelhető a kábítószer-függőség?

kábítószer k

Minden ember életében komoly döntés, hogy gyógyíttatni akarja magát, főleg ha kábítószer-függőségről van szó. A legmegfelelőbb gyógymód kiválasztásakor figyelembe kell venni az adott személy lehetőségeit és a Szlovákiában hozzáférhető, 3 lépcsős kezelési rendszert.

A kezelés lehet ambuláns és bentlakásos, hossza pedig a konkrét esettől, a kábítószer fajtájától, az illető állapotától és egyéb háttérkörülményektől függ.

Méregtelenítés

A detoxikáció (méregtelenítés) során farmakoterápiát és individuális pszichoterápiát nyújtanak. Ez azt jelenti, hogy szükség szerint adnak gyógyszereket az elvonási tünetek átvészelésére, valamint rendszeres beszélgetéseket kell abszolválni pszichológussal, pszichiáterrel, terapeutával. A kezelés hossza 7–30 nap.

A méregtelenítés történhet ambulánsan, illetve abszolválható fekvőbetegként is. Az ambuláns detoxikáció azt jelenti, hogy nem kell ott maradni a kiválasztott gyógyintézetben (drogelvonó központ, pszichiátriai rendelő), a páciens otthonról jár oda – a konkrét esettől és az intézmény típusától függően naponta vagy csak párszor havonta. Ezzel szemben a bentlakásos méregtelenítés során a páciens befekszik a drogelvonó központba vagy a kórházba, és a közeli hozzátartozókkal is korlátozzák a kapcsolatot. Szigorú napirendet kell betartani, mely az egyes tevékenységek során rendszerességet és önfegyelmet biztosít. A fekvőbetegeknek ugyancsak adnak szükség szerint gyógyszereket az elvonási tünetek enyhítése céljából, valamint csoportos pszichoterápián kell részt venni, azaz terapeuta felügyelete alatt kell a csoporttársakkal beszélgetni. Ezen kívül van lehetőség kikapcsolódásra, lehet tornázni, filmet nézni, munkatevékenységet folytatni, igénybe vehető zene- vagy arteterápia. A bentlakásos méregtelenítés általában 2 hétig tart. A detoxikáció és a gyógykezelés ingyenes, vagyis az árát az egészségbiztosító téríti – olyan intézményt kell választani, amelyik szerződésben áll a páciens egészségbiztosítójával. Pszichiátriai klinika esetében szükség van beutalóra a kezelőorvostól, a drogelvonó központokban ezt nem követelik meg. Fel kell viszont mutatni az egészségügyi biztosítási kártyát és a személyazonossági igazolványt.

Gyógykezelés

A sikeres méregtelenítés után következhet a tulajdonképpeni gyógyítás, ami szintén lehet ambuláns és bentlakásos. Az ambuláns kezelés során a páciens individuális pszichoterápia céljából rendszeresen jár a kijelölt pszichológushoz, pszichiáterhez és terapeutához, valamint emellett rendszeresen abszolvál csoportos pszichoterápiát is. Néhány intézmény kínál egész napos rezsimterápiát is – ez azt jelenti, hogy nem kell az intézményben aludni, a páciens rendszeresen bejár, s ott marad egész napra, aláveti magát az ottani napi rezsimnek. Az ambuláns kezelés körülbelül 1 évig tarthat.

Megelőzendő, nehogy a páciens a sikeres méregtelenítés után ismét kábítószerhez nyúljon, függetlenül attól, a detoxikáció ambuláns vagy bentlakásos volt-e, bizonyos esetekben az ambuláns gyógykezelés helyett tanácsosabb inkább befeküdni a kórházba. A bentlakásos kezelés szükség szerint lehet rövid- (1–3 hónap), közép- (2–6 hónap) és hosszú távú (18 hónap). A fekvőbetegek részesülhetnek farmakoterápiában, de már nem az elvonási tünetek ellen kapnak gyógyszert, hanem a drogfogyasztással összefüggő pszichikai problémák – alvászavar, szorongás, depresszió stb. – átvészelésére. Ezenkívül abszolválnak individuális és csoportos pszichoterápiát, valamint rezsimterápiát, mellyel önfegyelemre, rendszerességre szoktatnak. Természetesen van lehetőség kikapcsolódásra és egyéb kiegészítő terápiákra is.

Reszocializáció és utókezelés

A gyógykezelés után a páciensnek ismét be kell illeszkednie a társadalomba, ismét meg kell találnia az élete értelmét. Ebben segíthet a reszocializációs központ, amely gyakran családi jellegű közösségi életet jelent. A központba a gyógykezelés sikeres abszolválása után vagy pszichiáter javaslatára kerülhet valaki. A páciensek általában 1-2 évet töltenek ott. Fizetett szolgáltatásról van szó, mely esetenként téríthető az anyagi szükséghelyzetben lévőknek jóváhagyható szociális segélyből is, sőt néhány helyen feltétel, hogy csak olyan személyt vesznek fel ilyen központba, aki kap állami segélyt. A bentlakásos méregtelenítéshez és a gyógykezeléshez hasonlóan itt is van individuális és csoportos pszichoterápia. Ezenkívül bevált terápiás módszer a munkavégzés, a családi terápia, kulturális és sportesemények megtekintése, egyéb relaxációs tevékenységek. Segítenek az álláskeresésben is. A kiegészítő utólagos gyógykezelés részeként ambulánsan fel lehet keresni különböző absztinens csoportokat vagy pszichoterápiás klubokat.

Szubsztitúciós kezelés

Ambuláns terápiáról van szó, azaz otthonról kell rendszeresen a drogelvonó központba vagy a pszichiátriai rendelőbe járni. A terápia során valamilyen helyettesítő anyagot használnak – olyat, melynek a kábítószerhez hasonló hatása van. Így próbálják stabilizálni a beteg állapotát, majd fokozatosan csökkentik az adagokat, míg teljesen kivonják a szervezetéből. Szubsztitúciós terápiára egyelőre csak az opiátfüggő (pl. heroin) betegek ellátásában van lehetőség. A kezelés hossza legalább 1 év.

(sza, infodrogy.sk, cpldz.sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?