Hivatalos ügyintézés lépésről lépésre

lakáspiac

Aki szeretne hivatalosan is annak az ingatlannak a tulajdonosává válni, amelyet gyakorlatilag már a sajátjának tud, csak még papíron nem az övé, akkor első lépésként a területileg illetékes bírósághoz kell írásos kérvényt benyújtania.

A kérvénynek tartalmaznia kell azokat a körülményeket, amelyekből kitűnik, hogy az indítványozó – elbirtoklás révén – teljesítette a vitatott ingatlannal szembeni tulajdonjog megszerzésének feltételeit. Továbbá pontosan kell azonosítani az ingatlant a telekkönyvi hivatal adatai szerint. Nem szabad elfelejteni megjelölni azt az időpontot, amikor a kérelmező megszerezte az ingatlan tulajdonjogát. Mindezt a kérelmezőnek kell bizonyítania.

A bírósághoz benyújtott indítványért 99,50 euró bírósági illetéket kell fizetni. Ha ügyvédhez fordulunk, további költségekkel kell számolni – ezek nagysága az ügy bonyolultságától függ.

Az elbirtoklási eljárás két szakaszból áll – előzetes és meghívásos fellebbezési részből. Az első szakaszban a bíróság megállapítja, hogy a birtokos igazolta-e az elbirtoklás feltételeinek teljesülését. E célból a testület maga is elvégezheti a szükséges vizsgálatokat, hogy ellenőrizze a felperes állításait. Ha a bíróság úgy ítéli meg, hogy a felperes bizonyította a feltételek teljesülését, akkor az eljárás a második – meghívásos – szakaszába lép. Ebben a bíróság először gondoskodik arról, hogy az eljárás nyilvánosságra kerüljön, és bárki kifogást emelhessen, és csak ezután dönt arról, hogy megerősíti-e a kérelmező tulajdonjogát. Ez a szakasz tehát azzal kezdődik, hogy a bíróság egy felhívást fogalmaz meg, amelyet véleményezésre eljuttat az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett földterület tulajdonosainak és mindenkinek, akiknek a telekkönyv szerint köze lehet a vitatott ingatlanhoz, megszólíthatja a Szlovák Földalapot is. A felhívást a kereskedelmi közlönyben is közzéteszik, sőt ezt az információt az adott tulajdoni lapon is megjelölik, továbbá kifüggesztik annak a községnek a hivatalos hirdetőtáblájára, amelynek kataszteri területén az érintett ingatlan található.

Az említett személyeken kívül más is, lényegében bárki kifogást emelhet az elbirtoklással szemmel, a lényeg, hogy állítását bizonyítani tudja. A bíróság az esetleges kifogások esetében végezhet saját vizsgálatot, vagy e célból tárgyalást rendelhet el. Ha a kifogások megalapozottak, a bíróság elutasítja az elbirtoklás révén szerzett tulajdonjog megerősítésére vonatkozó kérvényt, ha viszont a kifogások megalapozatlanok, vagy azokat nem terjesztették elő a megadott határidőn belül, a bíróság helyt ad a kérelemnek, azaz megerősíti a kérelmező tulajdonjogát, és a bírósági határozat lesz az alapja az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?