Házasodhat-e a kiskorú?

A házasságot választotta a börtön helyett

Modern korunkra jellemző, hogy egyre inkább emelkedik a nők és a férfiak első házasságkötésének átlagos életkora, és csak nagyon ritkán fordul elő, hogy tinédzserek akarják kimondani a boldogító igent. A hatályos normák szerint kiskorúak rendszerit nem házasodhatnak össze. Mi van akkor, ha mégis 18 évesnél fiatalabb személy akar házasságot kötni? Erre a kérdésre keresi a választ ifj. Mészáros Lajos jogász olvasói levélre reagálva.

Olvasói levél

Lányom májusban tölti be 17. életévét. Kb. másfél éve jár egy 19 éves mérnökhallgató fiúval, akit rendes, korához képest érett, jó családból való gyermekként ismertünk meg. A fiatalok kapcsolatának nem szabtunk gátat, mivel lányunkat felelősségteljesnek neveltük, és párja is annak tűnt. Épp ezért férjemmel nagyon megdöbbentünk, amikor Újévkor bejelentették, hogy lányom 3 hónapos terhes, és hogy szeretnének mielőbb összeházasodni, mert ha a baba nem is volt „tervezett”, úgyis együtt képzelik el a jövőjüket. Nem gondoltuk volna, hogy ez a mi lányunkkal megtörténhet, de végül arra jutottunk, hogy támogatni fogjuk a fiatalokat, hogy unokánk családi körülmények közt nőhessen fel. Lányom viszont csak jövőre lesz nagykorú, ezért nem tudjuk, hogy van-e bármi esély arra, hogy még a baba érkezése előtt egybekeljenek. Azt szeretném kérdezni, hogy házasodhat-e valaki, ha még nem töltötte be a 18-at, és ha igen, mik ennek a feltételei?

A házasság az együttélés olyan jogi formája, amelynek keretében a házastársak „életre szóló” testi, érzelmi, illetve anyagi közösségre, valamint gyermekek felnevelésére vállalnak kötelezettséget. A házasságkötés ugyanakkor az életben meghozott egyik legfelelősségteljesebb döntés, ezért az illetékes jogszabályok csakis azoknak a személyeknek teszik lehetővé ezt a lépést, akik képesek felismerni tetteik jelentőségét. Ezt a képességet adott esetben a Tt. 36/2005 sz. családjogi törvény (Cst.) alapvetően a jogi cselekvőképességgel rendelkező, vagyis nagykorú (18. életévüket betöltött) személyeknek tulajdonítja, amikoris a 11/1. §-ában megszabja, hogy kiskorú személy nem köthet házasságot.

Ahogy azonban minden szabály alól, a fent említett tiltás alól is létezik kivétel. Bizonyos esetekben a bíróság ugyanis engedélyezheti a házasságkötést olyan, a 16. életévét már betöltött kiskorúnak, akinél bizonyítottnak találja, hogy a házasság az adott kiskorú esetében teljesítheti a Cst. 1/2. §-ában megfogalmazott társadalmi célját is, amely egy tartós és harmonikus, a gyermekek megfelelő nevelését biztosító életközösség kialakítása.

Olvasónk levele alapján lánya teljesíti a korral kapcsolatos említett törvényi követelményt, ezért bírósági kereset útján javasolhatja az állandó lakhelye szerint illetékes járási bíróságnak, hogy az engedélyezze a házasságkötését (jogilag „áldását adja” a frigyre). Fontos azonban leszögezni, hogy a bíróság a házasságot nem engedélyezi „automatikusan”, hanem elbírálja az adott ügy minden fontos körülményét, és azokat összefüggéseikben kiértékelve dönt. Ráadásul, a joggyakorlat alapján nem feltétlenül elég házasságkötési indok az a tény, hogy a menyasszony várandós, ezért ajánlott a házasságkötés szándékát minél alaposabban megindokolni, többek között pl. ismertetni a kapcsolat hosszát, a jegyesek jellemi érettségét és anyagi, lakhatási stb. lehetőségeit, körülményeit is.

Az említett bírósági kereset illetékmentes, és bár a döntéshozatalnak ilyen ügyekben nincs megszabott határideje, a családjogi bírók sem élnek elefántcsonttoronyban, és a gyakorlat szerint igyekeznek az ilyen beadványokról a lehető legrövidebb időn belül dönteni. Mindent egybevetve tehát, ha a fiatalok valóban elszánták magukat a nagy lépésre, érdemes minél hamarabb beadni a keresetet, és a bíróság pozitív döntése esetén azonnal lemondani a fellebbezésről, hogy a döntés jogerőre emelkedjen, így reális esélye lehet a házasságkötésnek még a baba megszületése előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?