Ha nem veszi át ezt a postai csomagot, akár be is perelhetik!

online rendelés

A webáruházaknak sokszor meggyűlik a bajuk azokkal a vevőkkel, akik utánvétes fizetéssel rendelnek, majd nem veszik át az árut. Ezek az emberek azonban nagy bajban vannak, és akár könnyen bíróság elé is kerülhetnek!

Az internetes vásárlás a pandémia idején még nagyobb teret hódított. Ehhez kötődő fogalommá vált az utánvétes fizetés, ami sokszor nem az áruházak kedvence, mivel gyakori, hogy az emberek megtagadják az utánvéttel rendelt áruk átvételét. Itt azonban problémák merülhetnek fel. Nemcsak egy kisebb összegű kártérítés kifizetésére kötelezhetik a vásárlót, hanem bírósági költségek is szóba jöhetnek.

Ha valaki nem veszi át az árut, akkor azt a futár a postára viszi, ahol általában 18 napig őrzik. Gyakran előfordul azonban, hogy az ügyfél itt sem veszi át a csomagot. Ez az adásvételi szerződés megszegésének minősül, amelyre a vásárló a megrendelés teljesítésével kötelezettséget vállalt. A probléma az, hogy ha a postának vissza kell küldenie a csomagot, akkor a vállalat köteles kifizetni az ezzel az úttal járó postaköltséget és csomagolási költséget. A vállalat ezért követelheti ennek kifizetését a kötelességét elmulasztó vásárlótól.

Ez körülbelül 7 euróra jön ki, ha azonban a bíróságtól is kap levelet, akkor a bírósági költségeket is meg kell fizetnie. Az idézés e-mailen keresztül is érkezhet, érdemes ellenőrizni a spam leveleket. Ez azonban nem a megszokott eljárás, hiszen a webáruházak csak akkor küldik bíróság elé a a vásárlóikat, ha azok rendszeresen nem veszik át a rendelt csomagokat.

„A jövőre nézve kérjük, gondolja át, milyen következményei lehetnek annak, ha nem veszi át a szállítmányt. Képzelje el, ha havonta 70-100 ügyfél teszi ezt. Bizonyára ki tudja számolni, mekkora anyagi veszteséget okozna ez nekünk egy év alatt” – mondta a pluska.sk-nak egy webáruház.

(br, pluska)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?