Hasznos tanács

Gyakori kérdések és válaszok az idő előtti nyugdíjról

Az alábbiakban összefoglaltuk a korengedményes járandósággal kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket.
B. Szentgáli Anikó

2022. augusztus 6. 14:30

35 526 nyugdíjas dolgozott tavaly járulékkedvezménnyel
- Shutterstock-felvétel

1. Ha a Szociális Biztosítótól özvegyi nyugdíjat kapok, igényelhetem a korengedményes járandóságot?

Természetesen. Az, hogy valaki özvegyi nyugdíjban részesül, nem kirázó ok. Amennyiben az igénylő teljesíti a korengedményes járandóság összes feltételét, az özvegyi nyugdíj mellett ezt is jóváhagyhatják számára. Ugyanakkor mindkettőt nem folyósíthatják teljes összegben. Miután kiszámolják a korengedményes járandóság összegét, összehasonlítják az özvegyivel, és amelyik magasabb, azt fogják teljes összegben átutalni. Az alacsonyabbat pedig megfelezik. Ha egyforma összegűek, akkor hivatalosan mindig az özvegyi nyugdíjat felezik meg. Utána a két tételt összeadják, s havonta egyszerre, ugyanabban az időpontban fizetik ki.

2. Jogosult lehetek egyszerre rokkantsági és korengedményes nyugdíjra?

Nem. A biztosító e két nyugdíjfajta közül egyszerre csak az egyiket folyósíthatja. Összehasonlítják, melyik összege magasabb, s azt utalják át. Ha egyforma összegűek, azt fizetik ki teljes összegben, amelyiket az ügyfél választja, s a másikat megfelezik.

3. A férjem igényelte a korengedményes nyugdíjat, de a jóváhagyási eljárás elhúzódott, s időközben meghalt. Örökölhető a járandósága?

Igen. Ha a biztosított teljesítette a kornegedményes nyugdíj feltételeit, benyújtotta az igényét, s ezután meghalt, a haláláig kifizetendő összegekre – abban az esetben, ha az elbírálási folyamat hónapokig húzódott, akár több havi nyugdíjról lehet szó, ugyanis a járandóságra való jogosultság a kérvény benyújtásának az időpontjától alakul ki – a hozzátartozói jogosultak, éspedig a következő sorrendben: házastárs, gyerekek, szülők, függetlenül attól, hogy egy háztartásban éltek-e. Ez nem képezi a hagyatéki eljárás részét, illetve csak akkor, ha az elhunytnak nem volt felesége, gyereke, és már a szülei sem élnek.

4. Korengedményes nyugdíj mellett lehet munkát vállalni?

A korengedményes nyugdíjasok főállásban nem dolgozhatnak, legfeljebb a munka elvégzéséről vagy munkatevékenységről szóló megbízásos szerződés alapján kisebb alkalmi munkát vállalhatnak maximum 200 euró jutalomért. Aki korengedményes nyugdíjasként elkezd alkalmazottként dolgozni, azaz lesz társadalombiztosítása, annak leállítják a járadéka folyósítását. A korengedményes nyugdíj 2011 óta összeegyeztethetetlen a társadalombiztosítással, viszont lehet saját vállalkozást indítani. A vállalkozás első évében biztosan nem kell járulékokat fizetni, később pedig a haszontól függően.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

kánikula k

Vörös hőségriasztást adtak ki péntekre, 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet!

papírsárkány

SZÖRNYŰ TRAGÉDIA: Papírsárkány ölt meg egy hatéves fiút

Motorbiciklisekből is Motorbiciklisekből is gazdag volt a felhozatalgazdag volt a felhozatal

A Csallóközi Flúgos Futam találkozója

új szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

f

KVÍZ: Meg tudod mondani 3 szereplőből, hogy melyik magyar filmre gondoltunk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.