Hasznos tanács

Gyakori kérdések és válaszok

A Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (SOI) honlapján böngészhető gyakori fogyasztóvédelmi kérdésekből válogattunk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEÁLLÍTÁS

2019. december 27. 14:36

kérdőjel
- Képarchívum

1. Mit tegyek, ha kevesebb sört csapolnak a korsómba, mint kéne?

A kereskedő köteles a megfelelő méretű, súlyú vagy számú terméket árulni. A csapolt italok esetében megfelelő nagyságú poharat kell használni, melyen egy csík jelzi a kívánt térfogatot. Sör esetében miután a hab leesik, a sör szintjének el kell érnie a kijelölt csíkot. Ellenkező esetben az eladó károsítja a fogyasztót, azaz törvényt sért. Ilyen esetben azonnal reklamálni kell, és kérni kell, hogy csapoljon hozzá az italhoz.

2. Az eladó elutasíthatja vagy korlátozhatja a bankkártyával való fizetést?

A törvény nem írja elő a kártyahasználatot. A kereskedőn múlik, nyújt-e ilyen szolgáltatást. A kártyával való fizetés feltételeit is teljes mértékben ő határozza meg, vagyis azt is, mekkora összegig fogadja el ezt a fizetési módot. Ugyanakkor erről a vevőt előre tájékoztatnia kell.

3. Az eladó megtilthatja, hogy babakocsival lépjek az üzletbe?

Egy norma sem foglalkozik ezzel. Ugyanakkor az eladó köteles olyan módon értékesíteni termékeit, hogy azokat helyesen és biztonságosan lehessen használni. A kereskedő felel azért, ha a fogyasztók élete, egészsége vagy vagyona esetleg veszélyben forogna, ezért jogában áll meghatározni azokat a feltételeket, amelyek mellett termékei biztonságos értékesítését biztosítani tudja, és esetleg korlátozhatja a fogyasztó belépését az üzletbe babakocsival. Ez azonban nem minősül a fogyasztó diszkriminálásának.

4. Ha a reklám nem tartalmaz minden információt egy termékről, akkor a kereskedő félrevezet?

A reklámnak csak tájékoztató jellege van, ás azokat a tulajdonságokat emeli ki, amelyekre fel akarja hívni a figyelmet. Az, hogy a termék egyéb tulajdonságairól nem tesz közzé információkat, nem minősül hazug vagy félrevezető reklámnak.

(sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vajka

Egyelőre távoli terv a vajkai Duna-alagút

Komárom

Márciusig tarthat a Vág-híd aládúcolása

Peter Pellegrini

Pellegrini: A kisebbségeknek nem kell aggódniuk, gondoskodunk róluk

renrend

Vasvillával támadt egy 78 éves férfi 82 éves szomszédjára

vonat

VIDEÓ: Saját testével védte a vonat alá esett lányát az apuka

marian kotleba

Kotleba akár 8 évet is kaphat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.