Hasznos tanács

Fontos a másság elfogadása

A csicskáztatásnak sokféle oka lehet, állítja Eva Gajdošová pszichológus: a diszharmonikus, megzavart családi környezet, melyben a gyerek nevelkedik, szülők, akik túlságosan büntetik vagy szinte észre sem veszik gyermeküket, és van, aki így akarja felhívni magára osztálytársai vagy tanárai figyelmét.
B. Szentgáli Anikó

2014. október 10. 11:16

A zaklatás megelőzésének az alapja, hogy a gyerekeknek meg kell tanítani kordában tartani indulataikat és dühüket, empatikusnak kell lenniük mások viselkedése és érzései iránt, jobban meg kell érteniük mások cselekedeteit, fel kell tudniuk ismerni az érzéseket és meg kell azokat érteni, tiszteletben kell tartaniuk a másságot, valamint meg kell tanulniuk a mindennapi konfliktusokat úgy kezelni, hogy a megoldás ne ártson másoknak.
 
Több iskolában az etika keretében alkalmazzák a Második lépés elnevezésű nemzetközi programot. A program bizonyos fényképek elvén működik, melyek konkrét érzést vagy helyzetet ábrázolnak – vidám, szomorú, mérges gyerekeket, iskolai és családi viszonyokat, kapcsolatokat. Egy speciális képesítésű pedagógus e fényképek alapján beszélget a gyerekekkel az érzésekről, illetve, hogy kerültek-e már hasonló helyzetekbe, s azokat hogyan próbálták megoldani. Negatív érzések esetén igyekszik rávezetni a tanulókat, hogyan lehetne segíteni a szomorú vagy mérges barátjuknak. A programba bekapcsolódó gyerekek viselkedése pozitívan változott. Rohanó világunkban a szülőknek is nagy segítség, ha a gyermeke tökéletesíti szociális és kommunikációs készségeit az iskolának és tanárainak köszönhetően.
 
A szülők gyakran még csak nem is sejtik, gyermekeik mi mindent élnek át az iskolában. Felmérések szerint a megkérdezett gyerekek harmada senkit nem avat be a problémájába. Az említett program segít a gyerekeknek – olykor annyira, hogy még a saját szüleiket is megnevelik. „Az egyik tanulóm szemtanúja volt szülei veszekedésének, ami a legtöbb családban előfordulhat, és éppen a hatéves kislányuk magyarázta el nekik, hogyan oldják meg a konfliktust, és hogy mennyire fontos, hogy kibéküljenek” – mondta Gajdošová. 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.