Hasznos tanács

Diákok adóbevallása

Pozsony | Az iskolai szünetek alatt és a hétvégeken sok diák úgy próbál némi zsebpénzre szert tenni, hogy dolgozik. Egyre többen vállalnak külföldön is alkalmi munkát, de vannak olyanok is, akik állandó munkaviszonyt létesítenek. A dolgozó diákoknak ugyanúgy el kell számolniuk a jövedelmükkel és az adóval, mint a többi munkavállalónak.
B. Szentgáli Anikó

2019. március 21. 08:00

A nyári szünetben sok fiatal megy külföldre, hogy előteremtse a főiskolai tanulmányok folytatásához szükséges anyagi keretet, vagy csak azért, hogy erősítse függetlenségét, illetve értékes tapasztalatokra tegyen szert, s közben nyelveket tanuljon. Néhány diák egész évben, a tanulmányok mellett is dolgozik – egyesek rendszeresen vállalnak alkalmi munkát, az ügyesebbeknek pedig állandó munkaviszonyt is sikerülhet létesíteniük. Nem árt tudatosítani: annak a diáknak, aki 2018-ban 1915,01 eurónál nagyobb bevételre tett szert, el kell számolnia az egész évi jövedelmével és a belőle lecsippentett adóelőlegekkel. Az elszámolás legegyszerűbb és legkényelmesebb módja a munkaadó által elvégzett éves adóelszámolás. Február közepéig a diákok is megkérhették a munkaadójukat, hogy ezt készítse el helyettük. Aki elfelejtette, vagy lekéste a februári határidőt, illetve a cég bérelszámolója ezt valamilyen más okból elutasította, annak a diáknak március végéig adóbevallást kell kidolgoznia, amelyet legkésőbb április 1-jéig el kell juttatnia az állandó lakhelye szerint illetékes adóhivatalba.

Megéri elszámolni

Azoknak a diákoknak, akik tavaly 1915,01 eurónál kisebb jövedelemre tettek szert, nem kell adóbevallást kidolgozniuk. Viszont, ha a munkaadójuk a bérükből levont adóelőleget, és ők év közben nem éltek az adómentes minimum lehetőségével, noha nem kötelező, megéri adóbevallást leadni, mert most visszaigényelhetik a befizetett adót.

A fiatalok a többi adózóhoz hasonlóan 2 nyomtatvány közül választhatnak. Akinek csak megbízásos vagy rendes alkalmazotti szerződés alapján volt fizetése, annak A típusú űrlapot kell kitöltenie. Aki viszont kiváltotta a vállalkozói engedélyét, és vállalkozóként (is) volt bevétele, illetve egyéb forrásból – nyereményből, értékpapírokból, bérbe adásból stb. – is szert tett valamilyen jövedelemre, annak B típusú ívet kell választania.

Szlovák adórezidens

Mivel sok fiatal tanul vagy dolgozik a határokon túl, nem árt tisztázni, ki számít szlovák adórezidensnek. Az, hogy valaki a tanulmányai miatt tartózkodik külföldön, nem befolyásolja annak az elbírálását, hogy szlovák adórezidensről van-e szó. A jövedelemadó-törvény értelmében szlovák adórezidensnek számít az, aki Szlovákiában állandó lakhellyel rendelkezik, és általában itt is tartózkodik, vagy ha itt nincs is állandó lakhelye, legalább 183 napot Szlovákiában tölt. A szlovák adórezidens Szlovákiában készít adóbevallást, a nem szlovák rezidens pedig külföldön. A diákok az adóbevallásukban leggyakrabban megbízásos és rendes alkalmazotti szerződés alapján kapott jövedelmet szoktak feltüntetni, és ezekből a bevételekből abban az országban kell adózni, amelyikben az adott jövedelemre szert tettek. A külföldön tanuló, ott alkalmi munkát vállaló diákok Szlovákiában szoktak adóbevallást készíteni, és el kell számolniuk a külföldön szerzett bevételekkel is, ezért azokat át kell számolni euróra. Az ismételt adózást megelőzendő Szlovákia a kettős adózás korlátozásáról szóló egyezményeket kötött, aminek köszönhetően a külföldi bevételeket az adóbevallásban ugyan fel kell tüntetni, a megfelelő sorok kitöltésével azonban érvényesíthető a bevételek kiemelésének vagy az adó beszámításának a módszere, és ezekből a bevételekből nem kell még egyszer adózni.

Aki szeretné visszakapni a határon túl végzett munkáért külföldön kifizetett és megadózott jövedelemből levont adót, azt az adott országban kell kérni. Például a csehországi alkalmi munkáért kapott jutalomból levont adóelőleget úgy lehet visszaigényelni, hogy Csehországban nyújt be adóbevallást, amelyben érvényesíti az ottani törvények alapján igénybe vehető adókedvezményeket.

Adómentes bevételek

Az adóbevallásban a bevételek között nem kell feltüntetni az adó alól felszabadított jövedelmet. Ide tartoznak az ösztöndíjak, a nyugdíjak, a szociális biztosításból folyósított támogatások, a szociális segélyek, a tartásdíj, a munkanélküli-segély, a súlyosan egészségkárosodott személyről való gondoskodásért kapott szociális hozzájárulás (személyi asszisztens), az egészségkárosodott személynek jóváhagyott anyagi hozzájárulás, a különböző kölcsönök és hitelek stb.

A 2018. évre vonatkozó adómentes minimum 3830,02 euró. Ezt az összeget le kell vonni az összjövedelemből, és csak a maradékból kell adózni. Az egész évre vonatkozó adómentes rész akkor is érvényesíthető, ha valaki nem egész évben dolgozott, illetve nem volt egész évben jövedelme. Aki csak a nyári szünetben vállalt idénymunkát, az nem jelenti azt, hogy csak erre a két hónapra érvényesítheti az adómentes minimum arányos részét. Az ilyen diák is jogosult az egész évi adómentes minimumra. Ezt a tételt havonta is lehetett érvényesíteni, ez esetben erről szóló nyilatkozatot kellett aláírni a munkaadóval, de csak eggyel. Vagyis akinek több állása volt, több munkaszerződést is létesített, csak egyszer, egyetlen munkaadónál érvényesíthette a havi adómentes minimumot, és bár a másik vagy a többi munkaviszonyból származó jövedelme is alacsony volt, azokból már biztosan levontak 19%-os adóelőleget, és adótúlfizetés keletkezhetett, amit most érdemes visszaigényelni.

Kedvezmények

Azok a diákok, akik már tanulmányaik közben családot alapítanak, gyerekük születik, érvényesíthetik az adóbónuszt vagy a házastársra vonatkozó adómentes részt. Aki esetleg jelzáloghitelt vett fel, a kölcsön kamataira vonatkozó adóbónuszt is intézhet. Akinek van kiegészítő nyugdíjbiztosítása, az ide befizetett tételekkel – legfeljebb 180 euróval – ugyancsak csökkentheti az adóalapját. Aki pedig tavaly volt gyógyfürdőben, az adóalapjából leírhatja a gyógyfürdői kezelés költségeit, legfeljebb 50 eurót. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?