Boldogságszakértők – Ők tudják, hol gyűjthetsz erőt és mire van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad!

9fe9c9e0-c125-4960-b324-29631b9a6b2f_dam-urlhcou45

Amikor valami jól megy, azt mondjuk, hogy szerencsénk volt. De hogy működik ez valójában? 

Alexandra Kováčová, blogger és világjáró 

A boldogság egy furcsa fogalom. Valamikor régen azt hittem, hogy csak akkor leszek végre boldog, ha mindig megvan mindenem, amire vágyom. Mióta 2012-ben elkezdtem jógázni és naponta meditálni, rájöttem, hogy a boldogságot számomra nem az anyagi dolgok jelentik, hanem a belső béke. Csak akkor érzem magam boldognak, ha kiegyensúlyozott vagyok. Szeretek új helyeket felfedezni, ahol olyan dolgokat tanulhatok, amelyekkel otthon nem kerülhetnék kapcsolatba.  

Felbecsülhetetlen megtapasztalni, hogy a harmadik világ országaiban élő szegény emberek annak ellenére is boldogok, hogy semmilyük sincs. Boldogabbak, mint a Szlovákiában élő gazdagok, akiknek hatalmas villájuk és három autójuk van. Ez segített felismerni, hogy a boldogság valójában csak a saját hozzáállásunk ahhoz, amit az élet ad nekünk. Én akkor érzem jól magam, amikor mezítláb sétálhatok a tengerparton, érzem a szelet a hajamban, és kókuszvizet iszom. Olyankor nincs szükségem másra, csak arra, hogy tudjam, a szeretteim is jól vannak.  

Az ölelés, a mosoly, a közvetlen szemkontaktus, és ha valakit én is jobb kedvre derítek, hihetetlenül boldoggá tesz. A közérzetemet segíti a már említett jóga, valamint a természet és az állatok látványa. Imádom az régi épületeket, mint a piramisok, emelyek közelében érezni a történelem varázslatos erejét. Amikor először jártam a mexikói Teotihuacan piramisainál, rájöttem, hogy néha tényleg csak arra van szükségem, hogy olyan helyen legyek, mint Mexikó, Costa Rica, a Fülöp-szigetek vagy Barcelona. Próbálom megtalálni a boldogságot az apró dolgokban.  

Katarína Čičmancová, numerológus  

Nincs recept a boldog élethez, hisz ez mindenkinek mást jelent. Számomra a boldogság és a kiteljesedés alapja a családom. Látni a négy lányom fejlődését. Hogy támaszuk, tanácsadójuk és barátjuk lehetek, még ha ez nem is mindig könnyű, főleg nem kamaszkorban.  

A munkámban is ki tudok teljesedni. Tizenhét éve foglalkozom numerológiával, a tanácsadásra és a tanításra összpontosítok. Nincs annál szebb, mint amikor valaki visszajön hozzám, hogy megköszönje a tanácsot, amit adtam neki, mert jó irányba tereltem vele. Elképesztő látni a hallgatók csillogó szemeit, akik belemerülnek a számok rejtelmeibe, és választ kapnak sok olyan kérdésre, ami évek óta foglalkoztatja őket. 

Erőt és energiát merítek, amikor alkalmanként visszatérhetek a szülőhelyemre, ahol a gyermekkoromat töltöttem. Ez Nyitrafenyves (Chvojnica), egy zöld hegyekel körülölelt szlovák falu, ahol szeretek a mezőkön és dombokon sétálni. Itt mindig felmelegszik a szívem, és erőt merítek, hogy visszatérjek Pozsonyba.  

Ján Dubnička, személyiségfejlesztő szakember (coach) 

Az emberek gyakran kérdezik tőlem, hogy tudom-e a boldogság receptjét. A válaszolom, hogy ezt a kézikönyvet mindenki magában hordozza. Mindannyiunkban megvan, amire szükségünk van ahhoz, hogy rendkívüli életet éljünk. Az a véleményem, hogy életünk minősége a gondolkodásunk minőségétől függ, és a mi felelősségünk, hogy "minőségi" gondolataink legyenek. Olyanok, amelyek előre visznek, és lehetővé teszik számunkra a növekedést. Gyakran próbáljuk befolyásolni azt, amit nem tudunk, és csak ritkán azt, ami felett abszolút hatalmunk van. Ilyenek a gondolataink és a gondolkodásmódunk, a döntéseink és a cselekedeteink.  

Az én boldogságreceptem tehát az, hogy csak azzal foglalkozzak, amit befolyásolni tudok, és ne azzal, ami ellen nem tehetek semmit. Hogy olyan dolgokat csináljak, amelyek boldoggá tesznek, kiteljesítenek és célt adnak nekem. Fontos, hogy olyan emberekkel töltsünk időt, akik boldoggá tesznek, és olyan helyeken, ahol jól érezzük magunkat. Számomra ez a családdal és a barátokkal való együttlétet, az emberekkel való interakciót, a munkámat, a játékot, a sportot és a színházat jelenti.  

Az utolsó tippem, hogy ha valami működik, azt csináljunk többet. Koncentráljunk az erősségeinkre, és ne fordítsuk minden energiánkat arra, hogy megjavítsuk azt, ami nem működik.  

Karolína Kurnická, a családfelállítás szakértője 

Boldognak lenni számomra azt jelenti, hogy teli vagyok örömmel és békével. A férjemmel három gyermeket nevelünk, akik az állandó boldogság egyik forrásául szolgálnak, bár gyakran a legnagyobb kihívást is ők jelentik a nyugalom és az öröm megőrzése szempontjából. Nem egyszer előfordul, hogy szorongok, dühös, fáradt vagy szomorú vagyok, ahogy minden szülő. Ezek az érzések azonban olyanok, mint a kisebb-nagyobb hullámok az óceán felszínén. Ami sokkal inkább hozzájárul a tartós öröm és béke érzéséhez, az az, hogy mit érzek belül, mélyen "a felszín alatt".  

A béke, az öröm, a kedvesség és az együttérzés környezetének fenntartása érdekében igyekszem az aktuális pillanatra figyelni, figyelmesnek lenni és tudatosan megélni a jelent. Nyitott szívvel elfogadni, ami történik, és egy gyermek szemével, elfogulatlan és csillapíthatatlan kíváncsiságával érzékelni azt. A hála és az alázat - azért, hogy élünk, hogy egészségesek vagyunk, fogékony elménk és érzékeny lelkünk van - szintén nagyon hasznos számomra, hogy megtapasztalhassam az élet változatosságát, és legyőzhessem a kihívásokat, amelyek növekedésre késztetnek. Az öröm másik pillére számomra az, hogy szolgálhatok másokat, és ezzel értelmet adhatok az életemnek.  

Erre van lehetőségem a családfelállítások vezetésekor. Ez egy nagyon hatékony módszer arra, hogy segítsenek az embereknek meglátni, megérteni a tudattalan dinamikáját, és harmóniába kerülni vele. Ezek a bennünk hordozott minták és programok az életünk számos területén befolyásolnak bennünket.  

Vállalj felelősséget a saját életedért. Ne oldd meg mások helyett a problémáikat, és te se kérd mástól, hogy helyetted cselekedjen. Akadályok és megpróbáltatások természetesen minden nap szembejönnek, és “negatív” érzelmeket hoznak magukkal - szomorúságot, haragot, félelmet. Ezek azonban az élet velejárói. Ma már úgy tudok bánni az ilyen érzelmekkel, mint a vendégekkel - nekik szentelem a teljes figyelmemet, "élvezem" a jelenlétüket, majd megköszönöm a látogatást, és kikísérem őket. Így engedjük el azt, amire már nincs szükségünk. Ez segít nekem abban, hogy fenntartsam a folyamatos belső boldogságot.  

Pavel Hirax Baričák, író  

Elérni a tartós boldogságot? Ez a megvilágosodás útja. Végleg levetkőzzük az egó, a kötöttségek és az elme béklyóit, hogy megértsük, hogy mi vagyunk a lényeg. Ahogyan akadályokat állítunk magunk és a gondviselés közé, úgy kell azokat eltávolítanunk. Vegyünk vissza a sebességből, és hagyjuk az egót működni, de tartsuk kordában, és használjuk fel álmaink megvalósítására. Persze úgy, hogy közben ne tapossuk el mások boldogságát.  

Ha nem sikerül megvalósítani a szándékainkat, az elég jó ok egy újabb inkarnációra, szóval házi feladat mára: Mire vágysz? Mit ígértél magadnak, és mit nem teljesítettél?  

Az is nagyon jó, ha észrevesszük, mi ad energiát és mi vesz el belőle. Úgy tapasztaltam, hogy a természettől, a túrázástól, a szaunaszeánszoktól, a hátizsákos túráktól és a jógától feltöltődöm. Természetesen mindenki más, ezért te figyeld meg, mi az, ami feltölt.  

Azt javaslom, hogy hagyj fel a színleléssel. Hihetetlenül sok energiát emészt el. Visszatérni önmagunkhoz, a természethez, a bennünk lévő gyermekhez - ezek az öröm tiszta útjai. Ehhez elég csak megfigyelni a kisgyerekeket. Közvetlenek, játékosak és őszinték. Dobjatok el tehát minden álarcot, és keressétek az igazi utatokat. Mi a küldetésed az életben? Mit tölt el szeretettel?  

Közben egy dologról ne feledkezz meg - az arany középútról. A harmónia a saját értékeid megismerésének útja.  

Tereza Salte, blogger  

Most éppen egy repülőn ülök egy ötnapos nyaralás után Oslóban, és boldognak érzem magam. Kipihent vagyok, ellazultam, feltöltődtem északi energiával, és alig várom, hogy új kalandokba vágjak bele. De nyaralás közben boldognak lenni túl könnyű. Nem kell a mindennapok gondjaival foglalkoznod, nem kell sehová sem rohannod, vagy felesleges dolgok miatt aggódnod. A baj az, hogy ez átlagember általában évente csak néhány hétre megy nyaralni.  

Sokáig azt hittem, hogy a boldogságot csak Skandináviában találhatom meg, ahol majdnem négy évig éltem. Minden alkalommal, amikor visszamentem, éreztem a pozitív energia áramlását. Északon minden olyan békés, nyugodt és mesés. A legszebb felfedezés az volt, hogy képes voltam megtalálni magamban azt a boldog nőt egy évvel azután is, hogy Prágába költöztünk. A boldogság nem vár rád egy kötött helyen, hanem magadban kell felfedezned. Nekem kisebb-nagyobb örömökön keresztül sikerült. A legboldogabb egy remek vacsora közben vagyok jó barátok, családtagok körében, a zuhany alatt egy hosszú futás után a természetben, vagy csak akkor, amikor rájövök, hogy én vagyok a sorsom ura, és a boldogságérzet az én választásom. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?