Hasznos tanács

Bérbeadás és ingatlaneladás

Pozsony | Vannak, akik nem dolgozhatnak, s a gyerekeik tartják el őket. Többen nekik ajándékozzák a házukat, esetleg eladják, és hozzájuk költöznek, mások pedig bérbe adják az ingatlanukat.
B. Szentgáli Anikó

2019. március 14. 07:00

Sok szenior úgy próbál némi plusz pénzre szert tenni, hogy albérlőt fogad, bérbe adja a lakását, a háza egy részét, sokszor csak egyetlen szobát. A bérbeadásból származó bevételt 500 euróig nem kell bevallani, csak az azt meghaladó összeggel kell elszámolni, és adót fizetni. Az adóbevallásban már ezzel a tétellel csökkentett összeget kell feltüntetni. Aki több ingatlant ad bérbe, a lakások, házak számától függetlenül csak egyszer számíthatja le az 500 eurós tételt.

Néhány idős személy, hogy ne éljen magányosan, öregotthonba vagy a gyerekeihez, rokonaihoz költözik, s eladja a házát, lakását. Az ingatlan eladásából származó bevétel csak az eladástól számított 5 év után mentesül az adó alól. A lakás vagy ház eladásából származó összegből nem kell adót fizetni, ha közvetlenül az eladás előtt legkevesebb 2 évvel ott állandó lakhellyel rendelkeztünk. Ha valaki korábban adja el az ingatlant, adót fizet, melyet az ingatlan beszerzési és eladási ára közötti különbözete alapján számítanak ki. Le lehet vonni mindent, amit az ingatlanba fektetett, vagyis az ingatlant eladó személy csak a haszonból adózik.  Ha olyan ingatlant ad el valaki, melyet még a szüleitől vagy a házastársától örökölt, az eladásából származó bevétel mentesül az adó alól. Feltétel azonban, hogy az ingatlan legalább 5 évig volt az örökhagyó tulajdonában. Az eladásból származó bevételből nem kell adózni, ha az örökhagyónak ott legalább 2 évig volt állandó lakhelye. Ha nem egyenes ágon való öröklésről van szó, az ingatlan eladása esetén szintén van lehetőség adómentességre – attól függően, az örökös mennyi ideig birtokolta, illetve milyen hosszú ideig rendelkezett ott állandó lakhellyel.

Olyan is előfordul, hogy az idős személy odaajándékozza a lakását, házát a gyerekeinek vagy az unokáinak. Az ajándékozási szerződés alapján átruházott ingatlan nem adóköteles bevétel, a megajándékozott személy nem köteles feltüntetni az adóbevallásában. Ha viszont eladja vagy bérbe adja az ajándékba kapott lakást, abból már adóznia kell.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Orvoshiány van, ám a külföldi nem kell

Sokkoló: hibásan elvégzett vérátömlesztés miatt halt meg egy beteg a kassai kórházban

A lakosság csaknem fele egyáltalán nem spórol

Jóváhagyták a pozsonyi körgyűrű képviselői ellenérzését

Grendel Gábor nem igazol át Kiska pártjába

Másfél kilós aranyrögöt talált egy ausztrál hobbikutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?