Hasznos tanács

Az anyagi szükséghelyzetben lévőknek járó támogatások

Anyagi szükséghelyzetről akkor beszélünk, ha valaki semmilyen vagy csak olyan kis bevétellel rendelkezik, amelyből a legalapvetőbb szükségleteket sem képes biztosítani.
B. Szentgáli Anikó

2021. június 5. 19:00

pénz euró
- pixabay

A rászorulóknak az állam szociális segélyt nyújthat, amit kiegészíthetnek különböző hozzájárulásokkal. A konkrét összeg a rászorultság mértékétől, azaz a segélyért folyamodó család anyagi helyzetétől és a családtagok számától függ, akik összbevétele nem haladhatja meg a létminimum összegét.
A vonatkozó törvény értelmében a szociális segélyeket mindig januárban valorizálják, éspedig a létminimum alakulásától függően.

A segély alapösszege

A szociális segély alapösszege jelenleg egy egyedülálló személy számára 67,80 euró, egy gyermek nélküli pár esetében 117,80 euró. A gyerekes családok magasabb összegre jogosultak: egy kétgyermekes család 176,40 eurót kaphat, és a legtöbbre – 237,70 euróra – a négynél több gyermeket nevelő családok számíthatnak.

Védelmi hozzájárulás

Jóváhagyható 69,40 euró védelmi hozzájárulás. Erre a nyugdíjasok, a magányos szülők, a súlyosan egészségkárosultat gondozók vagy valamilyen reszocializációs programban részt vevők jogosultak. A hozzájárulás 38,10 euró a nem sokkal a szülés előtt álló nők és a legalább egy hónapja rossz egészségi állapotú személyek esetében. A hozzájárulás 14,90 euró a legalább 4 hónapos terhes nők és az 1 évesnél kisebb gyerekről gondoskodó szülő számára.

Aktivációs hozzájárulás

Aki havi minimálbérért dolgozik, annak 138,70 eurós aktivációs támogatást adhatnak tanfolyamokra, munkaszokások elsajátítására, készségek fejlesztésére. 69,40 eurót hagyhatnak jóvá tanfolyamokra, munkaszokások elsajátítására, készségek fejlesztésére annak, aki szerepel a munkát kereső személyek nyilvántartásában, illetve közhasznú vagy önkéntes munkát végez.

Gyerekek és lakás

Minden gyerek után intézhető 19 euró gyermektartási hozzájárulás. Folyósíthatnak még lakásfenntartási támogatást, ami egytagú háztartás esetében 58,50 euró, többtagú háztartás esetében pedig 93,40 euró.

Rendkívüli segély

Létezik eseti bérkiegészítés is. Ez annak jár, aki hosszú munkanélküliség után kezd dolgozni. A munkaviszony alatt 18 hónapig folyósíthatják úgy, hogy az első 12 hónapban 126,14 eurót, majd további 6 hónapig még 63,07 eurót utalnak át.

Az anyagi szükséghelyzetben levő háztartás tagjainak egyszeri rendkívüli segélyt hagyhat jóvá a község, ahol élnek. Ebből fedezhetik a rendkívüli kiadásaikat. A támogatás elengedhetetlen ruházatra, alsóneműre, cipőre, a háztartás felszerelésére (ágy, asztal, szék, hűtőszekrény, fűtőtest, mosógép, ágynemű, konyhaeszközök vásárlására), rendkívüli gyógykezelés költségeinek a térítésére, taneszközökre fordítható. Összege maximum a létminimum összegének a háromszorosa lehet.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Hamarosan a mezőgazdaságban is mindennapos lesz az újratervezés

Roman Mikulec

Elbukott a Smer indítványa, nem sikerült leváltani Mikulecet

koronavírus

Koronavírus – Nyolcszáz felett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma, ketten elhunytak

újvári hokisok

Majoross: „Gyorsabb, energikusabb, éhesebb a csapat”

Érsekújvár

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

szőlő

Jó évjárat lesz az idei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.