Hasznos tanács

Adótúlfizetés visszaigénylése

Pozsony | Ha az adóbevallás eredményeképpen adótúlfizetést állapítanak meg, visszaigényelhető az adóhivataltól.
B. Szentgáli Anikó

2019. március 21. 07:00

Első lépésként ki kell számolni, hogy jogosult-e adó-visszafizetésre. Össze kell adni az összes munkaadótól származó bruttó jövedelmet, valamint hozzá kell adni a bérbeadásból, ingatlaneladásból, nyereményből vagy az egyéb forrásból származó esetleges bevételeket is. Ha az eredmény alacsonyabb 1915,01 eurónál, visszakapja az adót.

Az állam saját magától, automatikusan nem ad vissza semmit. Az adótúlfizetést az adóbevallással kell visszaigényelni. A kitöltött űrlaphoz csatolni kell egy igazolást a munkaadótól a bér nagyságáról, valamint a belőle levont adóról és járulékokról. A munkaadó köteles ilyen igazolást adni.

Az adótúlfizetés visszaadását igénylő kérvény az adóbevallás részét képezi. Közvetlenül a nyomtatványon kell kiválasztani, hogy a pénzt milyen módon adják vissza: átutalással bankszámlára vagy postai úton. Ha valaki elfelejti kitölteni a nyomtatvány ezen részét, később külön kérvényt kell benyújtania, melyben igényli az adótúlfizetés visszaadását, ellenkező esetben az adóhivatal nem ad vissza semmit. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ezer új állás jöhet létre az iskolai konyhákban

Pellegrini Amerikába látogat, Donald Trump fogadja a Fehér Házban

VIDEÓ: 140 km/órával előzgetett Budapesten, és az egészet Facebookon élőben közvetítette

Szerződésbontással fenyegetőznek a kórházak

GALÉRIA: Kim Dzsong Un megérkezett Vlagyivosztokba, és nagyon boldog

Hiányzott a vezéregyéniség 
a komáromi kosarasoknál

Legfrissebb galériák
Olvasta már?