Hasznos tanács

A tinik számára fontos a kommunikáció a kortársakkal

A koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek számára is egyre nyomasztóbb lehet, megviselheti mindannyiunk lelki egészségét. A bezártságot a tinik különösen nehezen viselik. A témáról Horák Katalin pszichológust kérdeztük.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. április 26. 13:51

Horák Katalin
- Képarchívum

Sok tini a tanítás után és hétvégén csellengett, shoppingolt, házibulikba, moziba járt… Most hetek óta be vannak zárva, egyre nehezebb őket otthon tartani. Hogyan lehet ezt az időszakot átvészelni?

Elsősorban fontos tudatosítani, hogy nemcsak átvészelni lehet ezt az időszakot, hanem megélni is. Most jut idő olyan tevékenységekre, amelyekre eddig csak ritkábban volt, illetve sokunkban átrendeződnek az értékek. Ez a kamaszokra is érvényes. Segíthetünk nekik pozitívan megélni ezt az időszakot, ha rámutatunk egyes lehetőségekre. Számos olyan tevékenység létezik, amelyben kiélhetik kreativitásukat, így csökkentve a frusztrációt. Fontos az is, hogy a szülő rendben legyen önmagával, és így példát mutasson gyermekének. Mivel a kamaszok mindent kiélezettebben látnak szüleiken, azonnal kiérzik, ha valami nincs rendben, legyen az akár szorongás, akár idegesség. Ha a szülőnek sikerül kiegyensúlyozott lelki állapotba kerülnie, akkor a kamasz gyermekeinek is könnyebb lesz utat találni ebben az újonnan kialakult helyzetben.

Sokan egész nap pizsamában lődörögnek, a szobában rendetlenség, az ágyban mobiloznak, táblagépeznek, számítógépes játékokat játszanak. A jelenlegi helyzetben hogyan lehet őket ösztönözni, hogy tanuljanak?

Próbáljanak kompromisszumot kötni! A délelőtt legyen a tanulásé, délután pedig kapjanak szabadidőt. Fontos, hogy legyen kialakítva egy napi rutin, amit be kell tartani. Reggel időben felkelni, reggelizni, felöltözni, majd jöhet a tanulás, az ebéd, szabadidő... Továbbá, lényegesnek tartom megemlíteni a belső motiváció fontosságát, ugyanis ennek eredményeképpen a fiatal megéli a növekedés élményét. Az elégedettségérzés, amit a növekedés élménye vált ki, jelenti a további motivációt a tanulásra, így a diák tulajdonképpen önmagát jutalmazza. A szülő nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a fiatal megtalálja a belső motivációját azzal, hogy közösen elbeszélgetnek a céljairól, vágyairól.

A pubertás korszak egyébként is nehéz fejlődési szakasz. Mit tanácsol a szülőknek, hogy a jelenlegi krízishelyzetben ne „gyilkolják meg egymást”, ne idegenedjenek el egymástól, tehát ne romoljon, hanem ha lehet, inkább javuljon a viszonyuk tinédzser gyermekeikkel?

Legyenek toleránsak. A kamaszoknál számos stresszt és frusztrációt válthat ki a szociális távolságtartás, mivel ebben a korban a barátok azok, akik jelentős szerepet játszanak az életükben. Fontos, hogy a családdal is legyenek közös programok, lehet az akár sütés-főzés, puzzle-kirakás, filmnézés, séta a természetben, kertészkedés... Hagyjuk, hogy a fiatal aktívan részt vegyen a közös program tervezésében!

A bezártság nehezen elviselhető

2020. április 26. 13:23

A bezártság nehezen elviselhető

Online is lehet konzultálni, lelki tanácsot kérni? Ha igen, a tanulók kihasználják ezt a lehetőséget? Milyen problémákkal keresik?

Természetesen online is lehet konzultálni, bár mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai. A tanulók kivéltképpen pozitívan fogadták az internetes tanácsadás lehetőségét. Ami a mostani helyzetet illeti, sajnos a fiatalok is érzik ennek a bizonytalan időszaknak a súlyát, így többen keresnek fel szorongásos tünetekkel, megküzdési stratégiákat keresve. Akadnak, akik nehezebben viselik a bezártságot, illetve a szociális kapcsolatok hiányát. Már az is azonnali megkönnyebbülést hoz, ha megoszthatják valakivel a vállukon cipelt terhet.

A gyerekek számára elsősorban az iskola az a hely, ahol szocializálódhatnak. Mit javasol, hogy a kapcsolatok ne romoljanak meg?

Fontos, hogy a kapcsolataikat a kortársakkal továbbra is ápolják, legyen lehetőségük félrevonulni, ahol zavartalanul beszélgethetnek online a barátaikkal, osztálytársaikkal. Adjuk meg a fiataloknak ezt a lehetőséget, mivel a társas érzelmi fejlődés szempontjából elengedhetetlen a kortársakkal folytatott kommunikáció.

(sza)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
groh

Csorbul az iskolaválasztási jog

Gyatlov-rejtély

Az orosz ügyészség azt állítja, hogy hatvan év után megoldották a Gyatlov-rejtélyt

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.