Hasznos tanács

A SZÜLŐKNEK JÁRÓ ANYAGI TÁMOGATÁSOK

1. Anyasági támogatás – terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) a Szociális BiztosítótólAz anyasági támogatást (materské) a szülés feltételezett időpontja előtti 8–6. héttől, vagy koraszülés esetén a szülés időpontjától folyósítja a Szociális Biztosító…
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 27. 14:26

1. Anyasági támogatás – terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) a Szociális Biztosítótól

Az anyasági támogatást (materské) a szülés feltételezett időpontja előtti 8–6. héttől, vagy koraszülés esetén a szülés időpontjától folyósítja a Szociális Biztosító. Az ehhez szükséges nyomtatványt a nőgyógyász tölti ki, s a biztonság kedvéért készítsen fénymásolatot! Ha alkalmazott, akkor az igazolást odaadja a munkaadójának, s az továbbítja a Szociális Biztosítónak. Ha egyéni vállalkozó, munkanélküli vagy diák, akkor a kitöltött nyomtatványt személyesen kell elvinnie a biztosítóba. Ha több biztosítás alapján is jogosult az anyasági támogatásra, akkor a nőgyógyásznak annyi kérvényt kell kitöltenie, ahány biztosítás alapján a kismama igényelni akarja a támogatást. Annak jár, aki a szülés előtti két évben legalább 270 biztosítási nappal rendelkezik.

A segély összege a napi kivetési alap (a bruttó bér egy napra eső összege) 65%-a. A napi kivetési alap figyelembe vehető felső határa 37,82 euró.

A tgyás általában a megítélésétől számítva 34 hétig jár, 37 hetes támogatásra jogosult a gyermekét egyedül nevelő anya, illetve 43 hétig jár, ha kettes vagy többes ikrek születtek, és az anya legalább két gyermekről gondoskodik.

 

2. Gyermekgondozási segély – gyes

A gyes állami támogatás, a szociális ügyi hivatalban kell kérvényezni. Folyósítása általában a gyermekágyi segélyt (materské) követően kezdődik, akinek nem jár anyasági, annak a szülés napjától jár. Ha a gyermekágyi segély összeg alacsonyabb, mint a gyes összege, akkor a szociális ügyi hivatal gyes nagyságáig kiegészíti azt. Kérvényezni a gyermek megszületésétől vagy az gyermekágyi segély lejártát követően nyolc napon belül kell. Igényelheti az édesanya, a gyermek nevelője, de az édesapa is, ha a család úgy dönt, hogy az édesanya inkább visszatér a munkahelyére. A támogatás a gyermek 3 éves koráig, egészségkárosodott gyermek esetében annak 6 éves koráig jár. A kérvényhez kell a kérvényező személyi igazolványa, a gyermek születési anyakönyvi kivonata, egészségkárosodott gyermek esetében az egészségkárosodás mértékére vonatkozó igazolás, amit a szociális ügyi hivatal állít ki, a gyermekágyi segély megítélésére vonatkozó döntés vagy igazolás.

A gyes összege 199,60 euró, ha kettes vagy többes ikrek születtek, akkor minden további gyermek után plusz 25 százalék, vagyis 49,90 euró jár.

 

3. Születési támogatás – anyasági támogatás

A szociális ügyi hivatalban kell kérni, de a szükséges nyomtatványt az anyakönyvi hivatalból lehet szerezni. A legegyszerűbb, ha már a születési anyakönyvi kivonat intézésekor elhozzák az ívet. A születési támogatást (príspevok pri narodení dieťaťa) legkésőbb a gyermek születésétől számított 6 hónapon belül kell igényelni, később már nem lehet! Összege 151,37 euró. Az anyának nem kell személyesen elmennie a hivatalba, az apa is beadhatja a kérvényt. Szükséges iratok: kitöltött nyomtatvány, a gyerek születési anyakönyvi kivonata, az anya személyi igazolványa.

 

4. Hozzájárulás a születési támogatáshoz

A szociális ügyi hivatalban igényelheti az az édesanya, aki terhessége alatt egészen a szülésig rendszeresen járt nőgyógyászhoz, részt vett a kötelező vizsgálatokon. Ezt nőgyógyásza igazolja. Feltétel az is, hogy az anya első, második vagy harmadik gyermekét hozta világra – a negyedik esetében már nem fizetnek semmit –, s az újszülött legalább 28 napot élt. Ezt a gyerekorvos igazolja. Ha az anyának először ikrei születnek, akkor mindegyik után, aki élt legalább 28 napot, jár a hozzájárulás (príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa). Összege jelenleg 678,49 euró. Az apa akkor jogosult rá, ha a gyermek édesanyja meghalt, vagy bírósági döntéssel tudja igazolni, hogy neki ítélték a gyereket.

Szükséges iratok:

u személyi igazolvány, a gyerek születési anyakönyvi kivonata (eredeti és másolat)

u a nőgyógyász igazolása, hogy ez az édesanya első, második vagy harmadik gyereke

u a nőgyógyász igazolása, hogy az anya terhessége alatt rendszeresen járt hozzá (az orvos a szociálisügyi hivatalban kapott nyomtatványt tölti ki)

u a gyerekorvos igazolása, hogy a gyermek legalább 28 napot élt

u az egészségbiztosító igazolása, hogy a gyermek megszületése előtt az anyának legalább egy évig volt biztosítása.

 

5. Családi pótlék

A szociális ügyi hivatalban ki kell tölteni a szükséges nyomtatványt. Mindkét szülő kérheti, de csak az egyiknek folyósítják. A családi pótlék (prídavok na dieťa) összege 23,10 euró. Intézésekor szükséges iratok: a gyerek születési anyakönyvi kivonata (eredeti és másolat); a kérvényező személyi igazolványa; ha anyának és az apának nem azonos az állandó lakhelye, igazolni kell, hogy a másik szülő nem kérte a családi pótlék kifizetését.

 

6. Adóbónusz

A munkahelyen kell intézni. Ha az anya akarja igényelni, amíg otthon van, nem teheti meg, hiszen nem fizet adót, meg kell várnia, míg ismét munkába áll. Érdemes lefénymásolni és félretenni az anyasági és a gyermekgondozási szabadságról szóló igazolásokat – szükség lesz rájuk az adóbónusz intézésekor. Az apa azonnal elintézheti a munkaadójánál. Annak jár, akinek az éves adóköteles bevétele nagyobb, mint a minimálbér hatszorosa, vagyis 2013-ban meghaladja a 2026,20 eurót.

Az adóbónusz nagysága havi 21,03 euró, ezt az összeget a kiszámított adóból írhatja le a szülő.

 

7. Születési támogatás a községtől

Nem kötelező, de néhány község megajándékozza a kisbabát. Érdeklődjön a községi vagy a városi hivatalban!

(sza, lpj)

Önnek ajánljuk
hoki

Januártól új benefit: a sportutalvány

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Peter Pellegrini

Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

A megnyitóra tegnap kora délután került sor sor Kassán, a Mészáros utca 35. sz. alatti kiállítótermekben

Megnyitották a Márai Sándor Emlékkiállítás múzeumpedagógiai részlegét

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.