Hasznos tanács

A nyugdíjasok vonzzák a csalókat

Sok szenior egészségi problémákkal küszködik, rosszul hall és lát, az emlékezőtehetségük már nem tökéletes, fizikailag sem képesek védekezni egy esetleges támadóval szemben, ráadásul hiszékenyek, ami sebezhetővé teszi őket.
B. Szentgáli Anikó

2020. június 13. 18:00

nyugdíjas illusztráció
- Shutterstock-felvétel

A csalók ezt ügyesen kihasználják, rugalmasan alkalmazkodtak a világjárvány miatt kialakult válsághelyzethez is, a rendőrség ezért fokozott óvatosságra int.

A szeniorok gyakran esnek bűncselekmények áldozatául – a rendőrség a megelőzés céljából rendszeresen tájékoztat olyan esetekről, amikor megloptak, sőt fizikailag is bántalmaztak idősebb személyeket. Az ügyek medializálása azt a célt szolgálja, hogy figyelmeztessék a lakosokat a csalókra, illetve néhányan ennek köszönhetően tudatosíthatják, hogy hasonló dolog történt velük is, és ne féljenek azt jelenteni a 158-as vagy a 112-es számon! A szeniorok ellen elkövetett bűncselekmények java ugyanis rejtve marad: az áldozatok vagy félnek jelenteni, vagy szégyellik magukat, esetleg nem is tudatosítják, hogy csalók hálójába kerültek.

Fontos a megelőzés

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban kialakult helyzetben az idősebb generáció nemcsak egészségügyi szempontból, hanem azért is veszélyeztetett csoportot alkot, mert most a megszokottnál még többet voltak, illetve vannak otthon. „A csalók gyorsan alkalmazkodtak az új helyzethez, amelyből igyekeznek hasznot húzni. A szenioroktól könynyen kicsalhatnak komoly összegeket, akik így elveszíthetik az egész életük során megtakarított vagyonukat” – figyelmeztet a rendőrség. A belügyminisztérium folyamatosan szervez előadásokat, több tájékoztató füzetet, oktatóvideót készítettek, segélyvonalat működtetnek. Június közepén van a szeniorokkal szemben elkövetett bűncselekmények elleni harc világnapja, ennek apropóján a szaktárca ismételten a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Hogyan hívjunk segítséget a 158-as díjmentes számon?

  • Mondjuk meg a teljes nevünket és telefonszámunkat!
  • Meg kell adni a pontos helyet (címet), ahol tartózkodunk, és le kell írni az eseményt, hogy mi történt.
  • A rendőrség kérdéseket tehet fel, készüljünk fel a válaszadásra!
  • Tegyük azt, amit a rendőrség tanácsol!


 

Manipuláció és trükkök

A csalók trükköket, manipulatív technikákat alkalmaznak, hihető történeteket találnak ki, hogy az áldozat bizalmába férkőzhessenek. A céljuk kideríteni, hol tartja a pénzét és egyéb értékeit, és egy óvatlan pillanatban, amikor az áldozat nem figyel, vagy kimegy a szobából, meglopják őket. Néha erőszakot alkalmaznak, a szeniort sokszor a saját otthonában támadják meg. A csalók legtöbbször a gáz-, víz- vagy áramszolgáltatók munkatársaként, postásként, az egészségbiztosító vagy más intézmény alkalmazottjaként mutatkoznak be. Meggyőzően előadják, hogy a havonta befizetett illetékből keletkezett túlfizetést akarják rendezni, vagyis pénzt hoztak, illetve ellenkezőleg, a hátralékot jöttek behajtani. Arra is volt példa, hogy előnyös egészségbiztosítással kecsegtettek, emelt összegű nyugdíjat hoztak, illetve az orvosságok, egészségügyi segédeszközök árát akarták visszafizetni. Ilyenkor az idősek első reakciója az öröm, hogy pénzt kapnak, vagy megijednek az említett hátraléktól, és a csalókat beengedik a lakásukba.
„Soha ne engedjenek be ilyen személyeket! Győződjenek meg róla, hogy az adott társaság alkalmazottjáról van-e szó! Kötelesek magukat igazolni az őket alkalmazó társaság megbízólevelével, hiteles igazolvánnyal, és kérésre a személyi igazolványukat is meg kell mutatniuk. Le lehet őket ellenőrizni a munkaadójuknál vagy a községi hivatalban, de kérhetnek segítséget a szomszédjuktól vagy a rokonuktól is” – tanácsolja a rendőrség. Ha csak a legkisebb gyanúja is fennáll annak, hogy csalóról lehet szó, nem szabad ajtót nyitni, hanem fel kell hívni a hatóságot! „Ne feledjük, hogy a gáz-, víz- vagy villanyórát a szolgáltatók alkalmazottai rendszerint nyilvánosan hozzáférhető helyről vagy közös helyiségből szokták leolvasni, illetve a hátralékot vagy a túlfizetést soha nem személyesen szokták az ügyfeleikkel rendezni, hanem csekket küldenek” – emlékeztetett a belügyminisztérium.

Rendőrségi tanácsok

Egyesek telefonon próbálnak az idősebbektől pénzt kicsalni. „Ha telefonon hív valaki, aki a rokonaként vagy a rokona ismerőseként, esetleg a kezelőorvosaként mutatkozik be, és anyagi segítséget kér, haladéktalanul ellenőrizze a hívót, és az általa közölteket! Idegeneknek ne adjon kölcsön pénzt, és telefonon ne adjunk meg személyes adatot, számlaszámot, információt az anyagi vagy a családi helyzetről!” – olvasható a rendőrség felhívásában. Ne üljünk be idegenek autójába, még ha szimpatikusnak és megbízhatónak tűnnek is. Ne adjunk pénzt ismeretleneknek!

Tartózkodjunk olyan viselkedéstől, amelyből kikövetkezhetik, hogy hol tartjuk a megtakarított pénzünket. Soha ne engedjünk be idegeneket az otthonunkba, és ne maradjunk velük egyedül!

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: 27 beteg elhunyt, 1526 új fertőzöttet találtak pénteken

Branislav Gröhling

Gröhling: Nem tudjuk megoldani az egész országban az iskolások tesztelését

koronavírus-vakcina

Virológus: a vakcina a legolcsóbb és a leghatékonyabb megoldás

koronavírus kína

WHO: erősen spekulatív lenne azt állítani, hogy a vírus nem Kínában jelent meg

koronavírus Magyarország

Meghalt 152 beteg, 6268-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

José Mourinho

Mourinho úgy véli, hogy a bajnoki cím megszerzése miatt nyomás lesz a Chelsea-n

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.