A hazugságvizsgálóról

Matovič a képviselői fizetését adná Ficónak, ha elmenne hazugságvizsgálatra

Egy-egy büntetőeljárás során gyakran nehéz bizonyítani a gyanúsított vagy vádlott személy ártatlanságát, illetve bűnösségét, s ilyenkor fel szokott merülni a hazugságvizsgáló berendezés használata. A műszer esetleges alkalmazásának a lehetőségét ifj. Mészáros Lajos jogász boncolgatja. Olvasóink a jogásznak címzett kérdéseket az aniko.szentgali@ujszo.com e-mail-címre küldhetik.

Érdekes

Fiamat a járásbíróság két évi szabadságvesztésre ítélte súlyos testi sértés bűntette miatt, pedig a gyerek ártatlan, ezért a fellebbezésében azt is javasolta, hogy használjanak esetében hazugságvizsgálót, hogy végre kiderüljön az igazság. Első ügyvédünk nem volt hajlandó ezt a javaslatot beleírni a fellebbezésbe, mert állítólag nálunk a hazugságvizsgáló eszköz használata nem megengedett. Váltottunk, az új védő pedig már nem nagyon ellenkezett, mondván, ha különböző munkahelyeken alkalmazhatják a hazugságvizsgálót, miért pont az igazság kiderítésében ne lehetne alkalmazni. Szeretnénk, ha írnának valamit a hazugságvizsgáló működéséről, annak használatáról, főleg a mi esetünkre való tekintettel.

A National Geographic leírása szerint a poligráf, azaz a hazugságvizsgáló gép, az emberi szervezet élettani funkcióinak változását méri, miközben az illető kérdésekre válaszol. A leggyakrabban vizsgált élettani funkciók a légzés- és pulzusszám, vérnyomás és a bőrellenállás (verejtékezés) mértéke. Amikor valaki körül izgalmas, kínos vagy más felzaklató helyzet alakul ki – nagyon leegyszerűsítve –, idegrendszere úgy reagál, hogy emelkedik légzés- és pulzusszáma, növekszik a vérnyomása és a tenyér verejtékezése. A hazugság a legtöbb embernél szintén ilyen reakciót vált ki, hiszen kínosan érezzük magunkat, ha valótlant kell állítanunk.

A poligráfos vizsgálat során az ujjakra pulzus- és bőrellenállás-érzékelőt, a mellkasra légzésszámmérőt, a karra pedig vérnyomásmérőt helyeznek. Első körben általános kérdéseket tesznek fel a vizsgált személynek, amelyeket biztosan meg tud válaszolni. Rákérdeznek nevére, életkorára, családi állapotára, munkahelyére stb. Ennek során rögzítik a személy élettani reakcióit olyan helyzetben, amikor biztosan igazat mond. Második lépésként olyan kontroll kérdéseket tesznek fel, amelyek során a személy akár igazat mond, akár nem, érzelmi változás várható. Ilyen például, hogy csalt, hazudott-e valamikor. Az emberek többségénél előfordult már, hogy csalt és hazudott, ezért a mért élettani funkciók várhatóan bizonyos fokig változni fognak. A harmadik körben következnek a meghatározó, releváns kérdések. A vizsgált személy akkor „megy át” a hazugságvizsgálaton, ha a releváns kérdésekre adott válaszadás során kisebb mértékű az élettani reakcióinak változása, mint a kontroll kérdéseknél.

A poligráfos vizsgálat azonban a világ legtöbb államában, így Szlovákiában sem bizonyíték értékű. A büntetőeljárásban ugyan használják különböző nyomozási verziók kizárására vagy megerősítésére, de sosem a bűnösség megállapítására vagy annak kizárására. Példának okáért: Szlovákia Legfelsőbb Bírósága visszautasította a felülvizsgálati kérelmet az ún. Cervanová ügyben (a meggyilkolt orvostanhallgató hírhedt esete), amelyben a vádlottak hazugságvizsgálatnak vetették alá magukat, így akarták bizonyítani ártatlanságukat (1 Tdo V 33/209/2007). Ugyanaz a bíróság egy másik felülvizsgálati ügyben (5 Tdo 33/2014) kimondta, hogy „semmilyen mérőeszköz nem mérheti a hazugságot vagy az igazságot, és erre a poligráf sem képes”. Ennek okán érthető az első ügyvéd hozzáállása olvasónk fellebbezéséhez. Ráadásul, az általános szakmai vélemény szerint a hazugságvizsgáló esetleges alkalmazása a munkavállalókkal (alkalmazottakkal) szemben is alkotmányosan aggályos, mert sérti az érintettek emberi méltóságát, személyiségi jogait.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?