Hasznos tanács

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj

A nyugdíjpénztárak a nyugdíjspórolásból ugyancsak folyósíthatnak hozzátartozói járandóságot – a pénztártag halála esetén a hozzátartozók özvegyi vagy árvasági nyugdíjat kaphatnak.
A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj
B. Szentgáli Anikó

2021. november 30. 19:46

A 2. pillérből is intézhető özvegyi és árvasági nyugdíj
- Fotók: Tóth Attila

Életjáradék

Ha olyan pénztártag hal meg, aki az egész megtakarított pénzén életjáradékot vásárolt magának, annak nem marad örökölhető pénze. Ha az ügyfél az életjáradék kifizetésének első 7 évében meghal, az első hét év alatt kifizetendő összeg hátralévő részét az ügyfél által megjelölt személy kapja. Ha az örökös szintén pénztártag, az „örökségét” átírathatja a saját nyugdíjszámlájára. Ha a biztosítóval kötött szerződésben az ügyfél nem tüntet fel semmilyen örököst, a 7. év végéig kifizetendő összeg hátralévő része hagyatéki eljárás tárgyát képezi. A 7. év után kifizetendő maradék pénzre az örökösök már nem tarthatnak igényt. Ha olyan pénztártag hal meg, aki már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, de még nem kért életjáradékot a 2. pillérből, a teljes megtakarított összeg örökölhető. Ha pedig az ügyfél már kért életjáradékot, de még az első havi nyugdíj kifizetése előtt meghal, ugyancsak a teljes megtakarítás örökölhető. Az ügyfél a biztosítóval kötött szerződésben arról is megállapodhat, hogy halála esetén hozzátartozói kapjanak-e valamilyen járadékot. Aki ilyen esetre szeretné biztosítani családtagjait, annak számolnia kell azzal, hogy a 2. pillérből folyósított életjáradék kezdeti összege alacsonyabb lesz. A csökkenés mintegy 10 százalékos lehet, és az özvegyi nyugdíj egy vagy két évig jár majd.

Ideiglenes nyugdíj

Ha az a pénztártag, akinek ideiglenes nyugdíjat folyósítanak, még a megállapodott összeg teljes kifizetése előtt meghal, a hátramaradó rész nem örökölhető.

Programozott felhasználás

Ha a programozott felhasználást választó személy még a megállapodott összeg teljes kifizetése előtt meghal, a számláján maradt tételt annak adják oda, akit a biztosítóval kötött szerződésben örököseként feltüntetett. Ha nem nevezett meg senkit, akkor a maradék összeg hagyatéki eljárás tárgyát képezi.

Befektetésből származó nyereség

Az a pénztártag, aki elérte a nyugdíjkorhatárt, de nem igényelt járandóságot a 2. pillérből, a nyugdíjpénztárral megállapodhat a befektetésből származó nyereség kifizetéséről, vagyis a nyugdíjpénztár az ügyfél által megtakarított összeget befekteti, és az ebből származó nyereséget rendszeresen folyósítja. Ez nem nyugdíj, ebből nem intézhető özvegyi járandóság sem. Ha az ügyfél meghal, a számláján levő megtakarított összeg örökölhető.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
heger

Heger: Szlovákia érdeke, hogy minél több ukrán orvos és ápoló nálunk dolgozzon

naď

Naď: A béke az egyik legértékesebb árucikk

majomhimlő

Karanténba zárhatják a majomhimlős betegeket és a velük érintkezőket Szlovákiában

donbasz

Nürnbergi típusú pereket tervez lefolytatni Oroszország az ukrán hadifoglyokkal szemben

Érsekújvár

Petőfi-Tompa Országos Seregszemle kiváló szervezéssel, tehetséges előadókkal

nuufterrftz

Amíg ő ebédelt, kutyái elpusztultak a tűző napon hagyott autóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.