Téltemetés és tavaszköszöntés határokon át (GALÉRIA és VIDEÓ)

hagyományőrzés
Sopronkövesd, Alsóbodok |

A sopronkövesdiek hozzák a farsangi fánkot és rengeteg jó programot, a felvidéki Alsóbodokon megmutatják a „villőzést” és persze ott sem maradnak el a jó falatok. A két testvértelepülés között eddig is élő volt a kapcsolat, népszokásaik kölcsönös bemutatását most egy pályázat is támogatja.

A nyugat-magyaroszági Sopronkövesdnek  és a felvidéki  Alsóbodoknak egyaránt fontos a hagyományok ápolása, azok továbbörökítése, átadása már a kisgyermekeknek is.  A két település önkormányzatai közösen pályáztak és nyertek is támogatást a határon átnyúló hagyományőrzésre. Az Interreg projekt célja, hogy a testvértelepülések bemutassák egymásnak a télűző és húsvéti népszokásaikat, a sopronikövesdiek és az alsóbodokiak pedig örömmel tesznek ennek eleget – és mindenki jól jár.   

Sopronkövesd a magyar téltemető szokásokat mutatja be február 18. és 20. között.  A programok a farsanghoz, annak hagyományaihoz kapcsolódnak. A gyerekek február 18-án   kézműves foglalkozásokon ismerkedhetnek a népi hangszerekkel és készítésükkel és a téltemető kiszebábot elúsztatják a közeli patakban.

A második napon bemutatkoznak a helyi és testvértelepülés őstermelői; a Fehér Csárdában mentszőtanfolyam lesz délelőtt, kilenckor kinyit a termelői piac, az Alkotóházban farsangi fánksütő-versenyt rendeznek – 11 órakor nevezni is lehet – a gyerekekkel közösen.  Bemutatkoznak az óvodák, illetve helytörténeti és hagyományokat bemutató előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők Kelemen Dávid sopronkövesdi, illetve Fehér Sándor alsóbodoki  helytörténészektől. Jeles esemény lesz az a faluközpontból  16 órakor induló felvonulás, ahol a település apraja-nagyja a hungarikummá vált mohácsi busókkal megy eltemetni a telet.

Este  zenés programok és táncház, hastánc-bemutató, tűzzsonglőr, dzsessz és este nyolckor ingyenes bál lesz a busókkal a Franciska-majorban. A vendéglátók nem hagyják sokáig aludni a bálózokat, mert másnap 9 órakor már indul a téltemető túra, amit az agghegyi kápolnánál zár a szalonnasütés kakaóval és forró teával, örömzene kíséretében.  

Alsóbodok sem lesz adós a vendéglátással. A Nyitrától kilenc kilométerre lévő felvidéki településen a húsvéti hagyományokat mutatják be április 8. és 10. között. Kézműves foglalkozások, felvonulás, a hagyományos ételek elkészítésének bemutatása várja a sopronkövesdieket és a helyieket. Lesz „szuvenír” készítés, bemutatkoznak az óvodák is. A programot zenés előadások színesítik és  a villőzésről is kiderül majd, hogy egy jellegzetes virágvasárnapi leányszokás a Zobor alján. A programsorozatot ünnepi szentmise zárja. 

– Testvértelepülésünkkel együtt abban bízunk, hogy a gyermekek és családjaik az izgalmas és élményszerző programokon megismerik az előttünk élt  generációk szokásait, hagyományait, amik így tovább élhetnek, és erősíthetik az összetartozás érzését – fogalmazta meg céljaikat Fülöp Zoltán, Sopronkövesd polgármestere.  

A két település korábbi rendezvényeiről videók is készültek, ezeket itt, itt és itt lehet megnézni.  

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?