Győr

Pozsony megszüntette a buszt, Rajkán kérik számon a kiköltözők

Rajka | Nincs rá módja, nem tud milliókat költeni rá, s nem is feladata a rajkai önkormányzatnak, hogy a szlovák tömegközlekedési vállalat által megszüntetett pozsonyi buszjáratot visszaállítsa. A polgármester szerint a kiköltözőket ez a lehetőség is vonzotta az áttelepülésre, most viszont a hivatalt „bombázzák” a Szlovákiából jött lakosok a kéréssel. A határon át közlekedő mentőt is akkor támogatja az önkormányzat, ha nem pályázati forrásból, hanem kormányközi egyezmény alapján finanszírozzák, beindítását hosszú távon garantálják.
author
Cséfalvay Attila

2021. november 27. 09:24

rajka
Már csak emlék – Pozsony már szlovák városi busszal nem érhető el Rajkáról. Fotó: Cséfalvay Attila

Rajkán infarktust kapott egy szlovák kamionos, de mivel még a magyar oldalon tartózkodott, nem tudták a pár percre lévő pozsonyi kórházba szállítani, hanem egészen Győrig kellett visszahozni. Beszámoltunk róla, hogy többek közt ilyen helyzetek észszerűsítése miatt egy szlovák-magyar pályázati program keretében mintaprojekt készül, ami után az összehangolt rendszereknek köszönhetően szükséges esetben a mentők a határon is át tudnak majd segíteni.

bb

2021. október 24. 09:30

A mentőknek is meghúzták a határokat

Közel húszezer szlovák állampolgár él Rajka környékén, akik Pozsonyból költöztek át, egyharmada Rajkán telepedett le. Kiss Vince polgármester a Győri Új Szónak arról beszélt, csak akkor támogatja a mentők összehangolt rendszerét, ha annak esetleges költségeit nem pályázati forrásból finanszírozzák, ami pár év múlva kifut, hanem kormányok közötti megállapodás rögzíti. Rossz tapasztalatuk van ugyanis a pályázati működtetésről.

„A pozsonyi városi tömegközlekedés Rajkáig való meghosszabbítása majd megszüntetése ugyanis most sok fejfájást okoz az önkormányzatunknak.” A szlovák főváros tömegközlekedési vállalata még 2009-ben – látva, hogy az alacsony magyarországi ingatlanárak miatt egyre többen települnek ki Pozsonyból Rajkára – pályázott és 337 ezer eurót nyert a 801-es városi járat határon áthúzására. Interreges forrásból el is indult a tömegközlekedés Pozsony és Rajka között.

Ezzel még vonzóbbá tették a településünket a kiköltözők számára. Vonat csak néhány pár jár naponta, busszal viszont óránként be lehetett jutni a szlovák fővárosba: akár iskolába, akár ügyeket intézni. Néhány éve aztán már csak Oroszvárig közlekedett a járat, ott át kellett szállni: a fenntartási kötelezettség lejártával aztán megszűnt ez a közlekedési lehetőség, a vállalt nem hajlandó pénzt áldozni rá.”

Időközben azonban akár a hat-hétezret is elérheti a Rajkára kiköltözők száma, akik azért küzdenek, hogy visszaálljon ez a kapcsolat. A tömegközlekedési vállalat ezt gazdaságossági okokból nem tervezi, így most az önkormányzatnál kopogtatnak a faluban letelepedők. A rajkai szlovák állampolgároknak most ez a legnagyobb, megoldandó gondja.

„Mi viszont nem tudunk milliókat, vagy akár tízmilliókat költeni erre a célra, hisz nem is feladatunk. A település szűkös költségvetéséből a község és az intézmények működtetése is nehézkes. Magántársasággal tárgyaltunk az ügyben, miközben levéllel fordultunk Szlovákia magyarországi nagykövetéhez, hogy a szlovák külügyminisztériumon keresztül gondoskodjanak a Magyarországra települt polgáraikról. Kiemelten fontos például a fiatalkorúak iskolába jutásának biztosítása” – mondta Kiss Vince.

A polgármester meglátása szerint a nem megfelelő megállapodás alapján beindítandó mentőszolgáltatás későbbi megszüntetése még nagyobb zavart okozna az ellátásban, ami akár tragédiákhoz is vezethet. A kialakult helyzeten a két ország kormányzati szintű megállapodásával lehetne megnyugtatóan javítani, mivel hosszútávon biztosítható lenne a szükséges forrás.

rajka
A szerző felvétele.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Matovic

Több száz eurós béremelést kaphatnak a nővérek

Krajniak

Nyáron tovább csökkent az állástalanok száma

ff

Ne hagyja az utolsó pillanatra! A szakértők szerint ekkortól kell készülődni a tanévre

adóhivatal

Így fosztja ki az állam a munkavállalók pénztárcáját

matovič k

Matovič újból nekiment az SaS-nek: Mečiarhoz és Ficóhoz hasonlította a pártot

kullancs

Vigyázzunk a kullancsokkal, egyre többen kapják el az agyvelőgyulladást!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.