Pollreisz: „A győriek 80 százaléka nem ért egyet a parkolóbérletek drágulásával”

parkolás
Győr |

Két közvélemény-kutatás is született a győri parkolásról – az egyiket Dézsi Csaba András polgármester, a másikat Pollreisz Balázs szocialista képviselő készíttette. A városvezető úgy fogalmazott a városi kutatás eredményéről, hogy „érdekes összefüggések születtek”, Pollreisz szerint a győriek elküldték a „fenébe” az áremelés ötletét.  

Maga az előterjesztés, amelyet a városstratégiai bizottság most tárgyalt, jóval bonyolultabb, mint a lényeg, amiről szól. A teljes szöveg: „Javaslat a fizető-parkolóhelyek üzemeltetésének és használatának szabályairól szóló 17/2013 (IV. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 21/2021 (V. 21.) önkormányzati rendelet egyes rendelkezéseinek hatályba nem lépéséről szóló rendelet megalkotása.” A lényeg pedig: a januártól elvileg életbe lépő rendeletet vonja vissza a közgyűlés.  

A bizottság ülésén Pollreisz Balázs volt (lett volna) kíváncsi arra, hogy a Dézsi-féle közvélemény-kutatás milyen eredményt hozott. „Mivel a polgármester úr is hivatkozott ennek a kutatásnak az eredményére, ezért jó lenne tudni azt. Az előterjesztésben ugyanakkor az szerepel, hogy nem a közvélemény-kutatás eredménye, hanem a veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt vonjuk vissza a rendeletet, s készítsünk egy olyat, amelyben a győriek igénye is tükröződik.”  

A kutatás eredményéről a bizottságban senkinek nem volt pontos adata, s az előterjesztésnél jelen lévő önkormányzati főosztályvezető sem tudott számokkal szolgálni, így Pollreisz megragadta az alkalmat, hogy elmondja: „Én is megrendeltem egy közvélemény-kutatást, amelyben szerepelt például az a kérdés is – ami a városiban tudtommal nem -, hogy  

„A polgármester javaslatára Győrben a lakossági parkolóbérleteket 4000 forintról 24.000 forintra, a hatszorosára emelnék. Ön egyetért ezzel a döntéssel vagy nem?  

Ma délelőtt kaptam meg az első, egyelőre még nem részletes eredményeket, de azt elmondhatom, hogy a győriek nyolcvan százaléka nem ért egyet ezzel.” 

Borsi Róbert fideszes képviselő ekkor kapcsolódott be a vitába. (Azt tudni kell, hogy olyan körzetet képvisel, amely a fizetős övezetek tervezett kiterjesztése kapcsán talán a leginkább érintett.) Ő előzetesen azt mondta, hogy „ne kapkodjunk. Most van idő olyan rendelet megalkotására, amely a lakossági véleményeket összegzi, s amelynél a képviselők is elmondják a tapasztalataikat.” Pollreisz kiásta a csatabárdot azzal, hogy „mi megkérdeztük az embereket, s elküldték a fenébe az ötletet. Ez egy személyben meghozott döntés volt a polgármester részéről, s ha nem derül ki a hatszoros emelés, életbe is lépett volna. Most van idő gondolkodni, ez jó, de egy szó sincs arról, hogy ez egy elhibázott lépés volt, és bocsánat, tévedtem.” 

Az önkormányzat főosztályvezetője ennél a pontnál jegyezte meg, hogy az „anyag elő volt készítve a döntés előtt” és mivel a parkolás „szakmai feladat”, szakmai kérdésként is kell vizsgálni. Például azt, hogy akar-e a város más parkolásszabályozási rendszerhez nyúlni az áremelés helyett vagy mellett? „Mert az ki kell mondani, hogy Győrben a belvárosban parkolni most nem lehet. Az autósok húsz percet köröznek, s nem biztos, hogy találnak helyet. Mi lehet a megoldás? – ezt kell átgondolni.” 

Borsi hangsúlyozta, hogy hiába szakmai kérdés a parkolás, azt „társadalmasítani kell”, bevonni a képviselőket és a lakókat, mert „egy szakmai álláspont lehet bármilyen jó, ha azt nem fogadják el”. Egyúttal kérte Pollreiszt, hogy a „kommunikációs trükkök” helyett mutassa majd meg a közvélemény-kutatását, s annak eredményét.  

Erre ígéretet is kapott, nyilván az ellenzéknek is érdeke a kutatási anyaguk nyilvánosságra hozatala. A bizottság - a várakozásoknak megfelelően – a szavazáskor támogatta a rendelet „hatályba nem lépését”. Ha a többség is meglesz a közgyűlésben (biztos, hogy igen), akkor januártól nem változnak a parkolóbérletek, a parkolási övezetek és a parkolási óradíjak (a tervezett rendeletben mindegyikről volt szó).  

A Győri Új Szó szerda reggel megkereste a polgármesteri titkárságot azzal a kérdéssel, hogy a kutatás eredményei mikor válnak ismertté a széles közönség előtt is. A válasz szerint januárban tervezik kommunikálni a felmérést. 

bizottsági ülés
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?