Győr

Nosztalgiázzunk a 750 éves Győr utolsó fél évszázadáról!

Győr | Egykor a hattyúk eltűntek a magyar vizekről, s egészen az 1970-es évekig kellett várni, hogy újra visszatérjenek az északi tél elől. Ezért van az, hogy a magyarok jó része előbb látott kék hattyút, mint fehéret. A kékről viszont a szőnyegtisztítás, a bérvasalás, a Patyolat jutott eszébe.
Laczó Balázs

2021. november 13. 09:46

várostörténet
Egy régi kép a Szeszgyár utcai Patyolatról, amire másfél évtizeden át várt a vállalat, s 1975-ben adták át. (Kép: Régi Győr) 

6. rész, 1975 

S mosták a megye minden szennyesét 

Kedves háziasszonyok, mi a közös ezekben az utcanevekben: Kazinczy, Aradi vértanúk, Bartók Béla, Mónus Illés, Kígyó, Vági I., Árpád, Bajcsy-Zsilinszky, Ady E., Soproni és Szeszgyár? Igen. Mindegyikben műkö­dött valamikor Patyolat-szalon vagy -fiók. 

A ‘60-as években a Kazinczy utcai fiók volt maga a „Patyolat”, hiszen mindenért a belvárosba járt az ember. Havonta 4–5 ezer ruhát vettek át (Kis-alföld, 1962. ápr. 10.), a foltos, olajos vagy markáns illatú darabok pedig együtt vándoroltak Révfaluba, ahol gyöngyözve tisztulhattak az Ady Endre utcai, volt Csermák-házban, a győri Patyolat központjában. Majd vissza a feladónak: nemcsak Győrbe, hanem Dorogra, Esz­tergomba, Mosonmagyaróvárra, Csornára, Kapuvárra, Sopronba, ahol a ruhák odüsszeiája véget ért. 

várostörténet
Ma már ketten viszik a vállalkozást, Bedő Imréné és lánya, Bedő Beáta, ugyanott, ahol ’71-ben az önkiszolgáló Patyolat nyílt. 

Mosás gázálarcban 

Zúgott az üzem, a gép kétszer mosta át az öl­tönyt. A vasalóteremben a hölgyek háta görnyedt volt a napi 20–25 rakott szoknya, nejlon- vagy színházi tüllruha után, s Ferenczi József újságíró megfigyelte, hogy akkor is terpeszállásban állnak, ha otthagyják a vasalóasztalt. (Kisalföld, 1968. dec. 1.). A főnök asszony szigorúan bírálta felül a munkájukat, a Patyolatét pedig az állam figyelte ugyanilyen árgus szemekkel, kezét a dolgozó nép pulzusán tartva. 

– Én még mostam a régi he­lyen a triklór-etilénnel – emlékszik a mai napig szakmabélinek meg­maradt Bedő Imréné, aki 1966-ban került a Patyolathoz. – A desztillá­lóban lerakódott vegyszertől szin­te lerészegedett az ember, gázálarcot viseltünk és ki kel­lett mennünk az utcára. 

A gyorstisztító volt a világ nyolcadik csodája 1968-tól, s az Aradi vértanúk útja az első a vi­déki városok között, ahol megnyílt, aztán négy év múlva a Bartók Béla úti expressz Patyolat nyitásakor már első nap 1300-an adták egymásnak a kilincset. Pedig drága mulatság volt: ha valaki öltönyt, kosztümöt óhajtott hat órán belül visszakapni, azért 1972-ben 57 forint 80 fillért kellett elővarázsolnia. (Kisalföld, 1972. ápr. 25.)  

Vesszőfutás lehetett lépést tartani a megye szennyesével, s a falusiak szeme kéthetente felcsillant, ha a kék hattyús ko­csi begördült az utcába. A mosóteknőt száműzték, s tudta jól mindenki Kónyban, Téten, Szilban, Beleden, Mihályiban és Mosonszentmiklóson, hogy a szennyes ruhát a helyi földműves-szövet­kezetbe kell vinni, mert oda érkezik a győri kocsi. (Kisalföld, 1963. július 25.) 

Hogy fértünk el ekkora helyen? 

A központban havi 7 mázsa mosószer fogyott, 235 mázsa ruhát – évi 100 ezer da­rabot – tisztítottak egyre egzotikusabb körülmények között, s gond volt az egy hónapos határidővel (Kisalföld, 1968. dec. 1.). A révfalui épületet ’68-ban alá kel­lett dúcolni, hogy le ne szakadjon, ajtajára akár címkét is ragaszthattak volna stílszerűen, hogy a mosoda „túlviselt, szín­hiányos és szálhiányos”. A házon a lakókkal osztozott a fél évszázados győri Patyolat, a kicsi udvar egyszerre szolgált tárolóként, raktárként, parkolóként. A széntartalék már nem is fért el, az utcán tartották, az úttest túloldalán meg az izzó salak gyűlt. Locsolták, de iszapos volt az árok s a salak a járdát öntötte el, a rakparton bokáig ért a sár. (Kisalföld, 1969. nov. 22.) 

De még 1975-ig a Csermák-ház volt a központ, s az igazi forgalom ideje csak most jött el. Amikor végre elköltözhettek a dolgozók, már el sem lehe­tett képzelni, hogy fértek el az Ady Endre utcában. Tizenöt éve készen állt a beruházási terv, a he­lyet is rég kinézték a Szeszgyár utcában. A házon még ma is ott a „Patyolat” felirat, az épület jelentéktelen, észre se lehet venni, pedig kevés dolgot vártak Győrben ilyen so­káig. 

várostörténet
A tortát Bedő Imréné nyugdíjazásakor sütötték kollégái. 

Mutasd a ruhád, megmondom, ki vagy! 

A 10 ezer négyzetméternyi tér 110 dol­gozó munkahelye lett, pedig összesen dolgoztak 200-an a megyei Patyo­latnál. Végül 40 millió forintba került a Veres József főmérnök által átvarázsolt kom­binát mosodája, a vegytisztító, a kelmefestő, a bőr­festő, a tisztító- és szőnyegtisztító üzem. (Kisalföld, 1975. júl. 24.) Még külön tolltisztító is működött, a csőmosógépbe pe­dig nyolcszáz kiló ruha fért. 

Ellátta a Patyolatot ekkor még mosni való munkaruhával a vagongyár, a közút, a közmű, a többi gyár és közüzem is. Címke nélkül is tudta jól a rutinos mosónő, ha fémcsiszolók holmija került a kezébe: szinte megállt a szárán a keménységtől. A tehenészek holmija pedig még messzebbről elárulta magát, nem igényelt finom szaglást. A megrendelések másik fele a la­kosságtól érkezett, s a „kohóban” mindennek címkét adtak, hogy ne legyen káosz, az „AB”  Abdát jelentette, az „St”  Szentivánt. (Kisalföld, 1980. jan. 12.) 

A ‘80-as évek első fele még a szárnyalásé volt, nőttek a lakótelepek, megnyílt a Soproni utcai felvevőüzlet, modern átvevő épült a Bajcsy-Zsilinszky út új tízemeletesében, s 1981 augusztusában nyitott az Árpád úti kisüzem is az akkori úttörőház mellett. Ez volt a jövő, a két Kazinczy utcai üzlet pedig a múlt: be is zárták őket a Herbária helyén. 

A Patyolat végórái 

„A hattyúdal” az automata mosógépek elterjedésével megjósolható volt, bár a ‘70-es években még évente 10–15 százalékkal nőtt a megrendelések száma a megyében. Érdekes módon egy avíttnak gondolt szolgáltatás, az ágyneműbérlet népszerűsége bizonyult a legkitartóbbnak.  Háromezer garnitúra ágyneműje volt a vállalatnak, és sokan nem vettek maguknak, inkább háromhetente hozták kimosatni. Bedő Imréné úgy emlékszik, 100 forint volt a kaució. 

De a mosnivaló átalakult, a szaporodó műszálas ruhához nem kellett a Patyolat, az emberek egyre olcsóbb holmit vettek, a szövet helyett divatba jött a farmer, a télikabát helyett a dzseki. Megjelentek a maszekok is, de a legnagyobb érvágás később a gyárak megszűnése, létszámcsökkentése volt. Az állam atyáskodása megszakadt, ennek előnyei is vannak, de repült utána az árkiegészítés a rendszerváltás előtt, s a mosás ára duplájára nőtt. A Patyolat végül a megrendelések visszaesése miatt szűnt meg. 

A kollektíváról viszont sok jót elárul, hogy talán az egyetlen megyei Patyolat lehetett, amelyiknél vezetők és dolgozók közösen vásárolták meg a vállalatot – idézte fel az akkor dr. Stefán István által vezetett cég 1992-es esztendejét a volt főkönyvelő, Göncz Lászlóné. A rendszerváltás után még tíz évet kapott a Patyolat, de az   előprivatizáció során a központ karjaiként működő szalonokat és fiókokat elárverezték. Többségük elkelt, s mindenki a központba került, az elárvult Szeszgyár utcaiba, ami már maga volt a „Patyolat”. 

Megalakult a Munkavállalói Résztulajdonosi Programszervezet, 72 taggal vette fel  a horribilis egzisztenciahitelt, s csak 2002-re esett vissza a rendelés annyira, hogy a megmaradt 42 dolgozó eladta a céget. A hattyúdal véget ért. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
obchod

Csak az üzletláncok profitját növelné az áfacsökkentés

stropk

Ilyen az élet az omikron által leginkább sújtott járásban! Az egész ország erre számíthat?

dsd

Sokaknak komoly gondokat okozhatnak az emelkedő gázárak – vannak, akik havi 100 euróval többet fizetnek!

utazás k

Szabadabban utazhatnak az oltottak – több ország enyhít

Holényi Gergő

Érvénytelen igazgatócserék Nagymegyeren

Csollány

Sopronban temetik el Csollány Szilvesztert

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.