Extrém alacsony a Duna vízállása

Duna
Győr-Moson-Sopron |

Hónapok óta tart a kisvizes időszak folyóinkon: a Duna szintje az utóbbi napokban megközelítette minden idők legalacsonyabb vízállását. Változás a következő napokban sem várható. Az fuvarozó hajók a gázlók miatt szállítási kapacitásuk egyharmadát tudják kihasználni. 

Hatalmas száraz medrek a magyarországi oldalon a medvei határhíd alatt: ez a látvány fogadja a műtárgyon átkelőket, valamint az oda érkező horgászokat. Hónapok óta tart a kisvizes időszak folyóinkon, ebben a Duna sem kivétel. A vízhozamok ennek megfelelően, az ilyenkor jellemző átlagérték alatt alakulnak. Nagybajcsnál a valaha mért legalacsonyabb szint mínusz 54 centiméter. Miként lehet mínusz? Azért, mert a folyó legmélyebb része a sodorvonal, vízmércét viszont csak a partnál tudnak felállítani. A folyómeder sok helyen átalakult (mélyült), aminek következménye, hogy a korábban meghatározott 0 pont alatt is lehetnek vízállások. Gönyűnél például szerda reggel mínusz 14 centiméteren állt a mérce. 

Mindössze 900 köbméter érkezik másodpercenként Szlovákia felől, az elmúlt napok vízszintje Nagybajcsnál 20 és 40 centiméter között váltakozott. 

Térségünkben a Duna vízjárásában lassú apadás figyelhető meg, mostanra stagnáló. A Rábán, Marcalon, Lajtán és kisebb vízfolyásainkon is alig változó a vízjárás, az érkező vízhozamok az időszakra jellemző sokéves átlagérték harmada-negyede. A hét folyamán jelentős változásra nem számítunk – jelezte az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. 

A vízi fuvarozást nagyban nehezíti a mostani helyzet: magyar szakaszon is vannak olyan gázlók, ahol nehezen lehet csak hajózni, itt a hajók szállítási kapacitásuk egyharmadát tudják kihasználni, ami a gazdaságosság határa alatt van. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?