Győr

Eva Rezešová: Ötkor kivettek a zárkából és elvittek a csurmába (VIDEÓ)

„Én úgy veszem, hogy magyarul is tudok, magyar vagyok, félmagyar, szlovák” – mondja a Friderikusz Potcastban Eva Rezešová, aki valójában Eva Varholík, második férje után. A csaknem egyórás beszélgetés leginkább a balesetről és a börtönévekről szól, de a család és Rezešová fiatalsága is szóba kerül; nem ok nélkül.
author
Sudár Ágnes

2022. január 14. 09:53

FriderikuszPodcast
Fotó: youtube

A beszélgetés elején megkérdezi Friderikusz, hogy „Milyen érzés volt Magyarországra jönni?” „Nehéz és fura” – válaszolja Eva Rezešová. Az okot is elmondja: „Azelőtt, amikor börtönben voltam, négy év után jó magaviselet miatt kijárós tudtam lenni. Hétvégente volt időpont, hogy mikor mehetek ki, s mikorra kell visszamenni. Édesanyám bérelt lakást, ott találkoztam a gyerekekkel. 

Ennyi év után annyira fura volt, hogy úristen én szabad vagyok. Nem kell az adott órára visszamenni a börtönbe.” 

Bár Friderikusz feszegeti, de a baleset körülményeire nem tud és nem is akar visszaemlékezni a riportalanya, Rezešová azonban a beszélgetés közepe táján a kamerába néz és bocsánatot kér áldozatai hozzátartozóitól. Nem keres már felmentést a történtekre, de nem is tagadja, hogy rosszabb volt a helyzete, mint az kívülről látszott:  

„Az emberek annyit láttak, hogy kihoznak a börtönből, négy óra tárgyalás, aztán vége. De ez nem így van. Engem ötkor kivettek a zárkából, aztán elvittek a csurmába.” „Az mi?” – kérdezi tőle a magyar riporter. „Az egy kétszer két méteres, hideg helyiség. Olyan ott a véce, hogy arra nem ül az ember. Oda viszik az összes nőt, akinek aznap van tárgyalása. Reggeltől estig ott vagyunk. Akinek aztán adott órára van tárgyalása, kiveszik onnan. Én már hattól ott voltam, de csak tízkor kezdődött a tárgyalás. Akkor kivittek. Kettőkör aztán visszahoztak a csurmába, s ott vártunk. Este kilenc-tíz volt mire visszakerültem a zárkába. Másnap aztán kezdődött mindez elölről. Az emberek ezt nem látják.  

Jól van, megérdemeltem.”  

Eva Rezešová
Fotó: Eva Rezešová a bírósági tárgyalásán.

A magyarsága, illetve szlovák identitása külön blokkot kap. Friderikusz kérdezi, hogy: 

– Abban, hogy – főképp a magyar sajtóban – szinte szörnyetegént mutatták be, mekkora szerepe lehetett annak, hogy szlovákként ölt ártatlan magyarokat? Vagy annak volt inkább nagyobb súlya, hogy dúsgazdag családból jött és végig önfelmentő taktikát választott?  

– Talán az, hogy gazdag családból származok. Más szemmel néztek rám. Gondolták, hogy van pénzem, a szabadságot ezzel meg tudom vásárolni.  

A szertelen fiatalsága, az, hogy a szülei – leginkább az édesapja – elkényeztette, választ ad arra az énjére, amilyen akkor volt; s ahogyan Magyarországon megismerték a 170 km/h-val száguldozó, balesetet okozó Eva Rezešovát. A milliomosnő tudta, hogy nem ússza meg a börtönt, és szerinte ha mindez nem történik vele, maradt volna olyan, mint akkor volt.  

„Ezt nem tudom már megváltoztatni, meg kellett tanulnom ezzel élni. Élni tovább az életet. Ez a hat év mássá formált. Az egyik oldalon keményebb vagyok, a másikon pedig óvatosabb és érzékenyebb.” 

Szülei színmagyar faluból, Abaráról származnak, ahol a helyiek még mindig őrzik a magyar nyelvet.  

– Édesapja még Rezes Sándorként vagy Alexander Rezesként született? – kérdezi Friderikusz.  

– Alexander Rezesként.  

– Mennyire vállalta és vállalja a családja a magyar gyökeret?  

– Teljes mértékben. Édesanyám és édesapám az általános iskolába még a magyarba járt, édesapám aztán főiskolára Prágába. Prágában elkezdtünk szlovák életet élni.  

– Pont ez a kérdés, hogy hogyan tekintettek magukra a szülei: mint Szlovákiában élő magyarokra, vagy magyar származású szlovákokra vagy egyszerűen csak mint szlovákokra?  

– Ezen még nem gondolkodtam. Én úgy veszem, hogy magyarul is tudok, magyar vagyok, félmagyar, szlovák. 

– Mindkettő?  

– Igen.  

Eva Rezešová nem vezet többé autót, dolgozik, szállodai menedzser a recepción, a munkát élvezi. Lányai közül a kisebbel jó a kapcsolata, a nagyobb „kicsit komplikált szituáció”, teszi még hozzá. Az interjúra, amelyet nem Szlovákiában, hanem Magyarországon adta, ezért mondott igent:  

„Nem Szlovákiában, hanem itt, Magyarországon kell elmagyarázni. Itt történt ez a dolog és itt kell bocsánatot kérni nekem.” 

A teljes felvétel itt megtrekinthető.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A tömeges felmondás a magyarlakta régiókban lévő kórházakat is érinti, az érsekújvári intézményben például 50 egészségügyi dolgozó jelentette be a távozását

Távozó orvosok a déli régiókban

čaputová k

A szankciók kérdésében továbbra sincs közös szlovák–magyar álláspont

f

Már jó ideje esős, borús az idő… Mikor süthet ki újra a nap?

von der leyen k

Fehér port tartalmazó boríték miatt kiürítették Ursula von der Leyen lakosztályát

új szó

Miről ír a szombati Új Szó?

d

KVÍZ: Frakk, Bogáncs... Ismered a híres filmes kutyákat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.