Győr

A zebra a gyalogosoké! – kellene, hogy legyen

Győr | A címben szerepló megállapítás első fele a rendőrség közleményéből származik. Az elmúlt időszakban ugyanis megszaporodtak a gyalogos gázolások, a kerékpáros balesetek. Ezek visszaszorítása, megelőzése végett a Győri Rendőrkapitányság fokozott figyelmet fordít a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek ellenőrzésére. Az olvasóknak is van erről véleménye.
zebra
Győri Új Szó

2022. január 24. 08:37

zebra
- GYMS MRFK Bűnmegelőzési és Balesetmegelőzési Portál

A rendőrség győri közlekedésrendészeti osztálya adatai szerint a 2022 januárjában történt személyi sérüléses balesetek mintegy 58 %-ban voltak résztvevői gyalogosok, illetve kerékpárosok. Ezek között 30 %-ban voltak okozói, 70 %-ban részesei az eseményeknek. Elszomorító tény, hogy a gyalogosok sérelmére elkövetet balesetek 86 %-a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen történt – olvasható a megyei főkapitányság Facebook-oldalán. 

A baleseti okok között első helyen az elsőbbségi jog meg nem adása, a kanyarodási szabályok be nem tartása, sebesség nem megfelelő alkalmazása áll. Az a rendőrök tapasztalata, hogy a járművezetők figyelmetlenül közelítik meg a zebrákat, és a gyalogos úttestre lépésekor a balesetet már nem tudja elkerülni.   

A rendőrök közelről látják azokat a baleseteket, amelyben kerékpáros az érintett – legyen okozója vagy vétlen áldozata az esetnek – és ezeket elemezve kimutatható, hogy tízből nyolc-kilenc esetben sérülést is elszenvednek. Egy kerékpárost - ugyanúgy, mint ahogy a gyalogosokat – nem védi a kasztni. Szinte minden esetben, amikor ők szenvednek balesetet, meg is sérülnek, nem úgy, mint egy autóval közlekedőt, akit a passzív biztonsági eszközök is védenek. Győrben is vannak olyan helyszínek, ahol gyakrabban történnek balesetek, amelyekben ugyanúgy lehet hibás a járművezető, mint a kerékpáros.  

Ez a Facebook-bejegyzés több oldalon is megjelent, többen véleményt is nyilvánítottak. Ezek közül közlünk néhányat, némileg szerkesztve és moderálva: 

 • A zebra a gyalogosoké? A járdának is annak kellene lennie... Nem nekem kéne a biciklisekre állandóan figyelni, hogy ne csapjanak el. 
 • Meg lassan a robogósokra is! 
 • Ahogy a bicikliseknek se kéne mindig a gyalogosokat kerülgetni a biciklisávban. Mindenkinek meg kéne tanulnia közlekedni szabályosan. 
 • Ez abszolút jogos, de ahol nincs biciklisáv, ott nem a járda a nyerő. 
 • Imádom mikor a járdán nekem kell félreállni, mert jön szembe tekerve. Vagy csak elsuhan a hátad mögül.   
 • Erről van szó, a kutyáimat többször majdnem elcsapták már sietős biciklisek,  
 • Azt is figyelembe kellene venni, hogy csak azért, mert a gyalogos a zebrához ér, de az autó három méterre van, akkor álljon meg a gyalogos, és varja meg, míg az autó elhalad, ugyanis nem fog tudni megállni 50km/h sebességnél sem. A gyalogosnak is figyelnie kellene, és nem csak lelépni, mert előtte egy zebra van. 
 • A belátható zebrákat hogyan is kell megközelíteni autósként? Ugyan nem írják elő a km/h korlátozást, de többek között körültekintően, ami nem feltétlen egyenlő az 50 km/h sebességgel. Arról nem beszélve, hogy városon vagy falun belül is nagyon kevés az autós, aki ezt is betartja. Ugyanis még a mögötted lévő autó dudál le, meg szid, ha betartod a korlátokat. 
 • Kb. egyről beszélünk autósok terén. De a gyalogosnak ettől függetlenül ugyanúgy figyelniük kellene, és nem csak lelépni. 
 • Vagy csak meg kellene tanítani Győrött, hogy melyik szín mit jelent, mert napi rendszereséggel látok embereket piroson átmenni (gyalogost és autóst is) úgy, hogy a szabályosan közlekedőnek kell kivédeni a helyzetet. Annyira nem meglepő, hogy sok a gázolás. Én minden nap elgondolkodom azon, hogy itt mért csak ilyen kevés baleset van zebrán, amikor ilyen ostobán közlekedik mindenki. 
 • Igen, és meg kellene értetni a biciklisekkel is, hogy a kerékpár átkelő előtt, ha kint van az elsőbbségadás kötelező tábla, akkor nem nekik van elsőbbségük. Tapasztalatom alapján az esetek 90%-ban, a biciklis egyből ráhajt az átkelőre! 

A rendőrség számos tanácsot is megfogalmazott a probléma kapcsán, azokat itt lehet elolvasni.  

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Árat emelnének a pékségek

Betelt a pohár a pékeknél, már a kenyér is megfizetethetlen lesz?

Eduard Heger

Sztrájkkal fenyegetnek az önkormányzatok, amennyiben Heger nem hajlandó tárgyalni

koronavírus-vakcina

Bevásárol majomhimlő elleni vakcinából az Európai Unió

Ellentmondó nyilatkozatok a kelet-ukrajnai tömegsírokról

Újabb tömegsírt fedeztek fel Mariupolban, 70 civil holttestét emelték ki

Naszvad

Indulhat a próbaüzem a naszvadi-ímelyi tisztítóállomáson

suzuki fotó

Suzuki: egymillió euró az Ukrajnából menekülteknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.