A gyerekekben rémképeket okozhat a háború híre – óvatosan beszéljünk!

katonák

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborús hírekről? Óvatosan – int a pszichológus –, hiszen egy kisebb gyermek számára azonnal rémképpé válhat, hogy őt és testvérét bánthatják a katonák, míg a nagyobbak szülei elvesztésétől kezdenek rettegni – írja az Eduline oktatási portál.  

Sok kisgyermek mehetett haza az óvodából és az iskolából a háborúról hallott mondatfoszlányokkal, s mindenképpen jó, ha egy szülő tudja, hogyan nyugtassa meg, miként beszélhet vele az igazságról úgy, hogy ne a szorongást erősítse benne. Fehér Tibor pszichológus Facebook-posztjában azt írja: „Jó légkörben a gyermek akkor és annyit kérdez, amennyit az ő saját érzelmi teherbírása enged”.  

A piszchológus szerint „fontos azt is észben tartani, hogy minél kisebb a gyermek, a valóságot annál inkább átszínezik az érzései, fantáziái. Például attól tarthat, hogy a háborúban meghalt katonák zombiként feltámadnak és megtámadják a családot" – fejti ki.  

 A szülő segíthet, ha befogadja a szorongató érzéseket, és egy empatikus-megértő közegben beszél róla a gyermekkel (vagy rajzban, játékban feldolgozzák). Segít semlegesítve visszaadni a gyermeknek ezeket a témákat – magyarázza Fehér Tibor. „Tehát minden olyan tevékenység segítheti a gyerekeket, amely segít neki szimbolizálni azt, amit érez a látottakkal, hallottakkal kapcsolatban. A játék és a rajz egyben feldolgozás is.  

Figyelmezteti a szülőt: azt is tapasztalhatják, hogyha a hírek megijesztik, felidegesítik a gyereket, hogy rég maga mögött tudott viselkedések jelennek meg újra. „Ahogy segítséget kap ezeknek a hatásoknak a feldolgozásában, visszaáll.” nála a rend. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?