Veszélyes baromfihús

Pozsony | A baromfi-feldolgozással kapcsolatos jogszabályok a csalóknak kedveznek, ami a fogyasztók egészségét is veszélyezteti – állítják a Szlovák Baromfiipari Szövetség képviselői. A szakmai szövetség ezért az ágazatot érintő törvények szigorítását követeli a kormánytól.
Molnár Iván

2014. szeptember 30. 11:39

„Szlovákiában ma csak három olyan baromfi-feldolgozó üzem működik, amelyekben teljes mértékben biztosított az állandó állat-egészségügyi felügyelet, emellett azonban további 42 olyan cég is jelen van a piacon, amelyek a baromfi bontásával és csomagolásával foglalkoznak, és amelyekben nincs állandó felügyelet” – nyilatkozta Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója. Szerinte ezeken az átcsomagoló üzemeken keresztül jelentős mennyiségű ellenőrizetlen külföldi baromfihúst hoznak be az országba, ami potenciális veszélyforrást jelent a fogyasztóknak. A Szlovák Baromfiipari Szövetség épp ezért a hatályos jogszabályok módosítását javasolja. Ha javaslatukkal a kormány és a parlament is egyetértene, a jövőben csak olyan üzemekben lehetne csomagolni a baromfit, amelyekben biztosított az állandó állat-egészségügyi felügyelet. Ilyen jelenleg csak a már említett három nagy baromfi-feldolgozóban van, vagyis egy ilyen lépéssel gyakorlatilag felszámolnák a vállalkozásukat a baromfi átcsomagolására építő cégek jelentős részét. Hogy ez milyen hatással lesz az adott régiók foglalkoztatására, arról egyelőre nincsenek adatok, a javaslat elbírálásánál a kormány azonban egész biztosan ezt is figyelembe veszi majd, vagyis a Szlovák Baromfiipari Szövetség javaslatával kapcsolatban még sok a bizonytalanság.
 
Gondok vannak azonban az állat-egészségügyi felügyeletet ellátó hivatalok működésével is. Molnár szerint a felügyelet túl sok hivatal között oszlik meg. Az élelmiszerek ellenőrzésével jelenleg a földművelésügyi, az egészségügyi, a honvédelmi és a belügyi tárca, valamint a hatáskörükbe tartozó intézmények foglalkoznak, ami áttekinthetetlenné teszi az egész rendszert. „A lakosság biztonságos ellátása érdekében a felügyelettel teljes egészében az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyeletet kellene megbízni” – vallja Daniel Molnár. (mi, TASR)
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Nagymegyer

Mentőöv kell a nagymegyeri strandfürdőnek

*

Tényleg olcsóbbak lesznek a repülőjegyek a járvány után?  

koronavírus

Egy új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában

Trianon

A parlament vezetése is megemlékezett Trianon 100. évfordulójáról

Szenc

Zökkenőmentesen indultak újra az óvodák

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Trianon felé – Felvidéki sorsfordulók az államfordulat első évében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.