Veszélyben a nyugdíjasotthonok

Pozsony |

<p>Az összeomlás határán áll a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézmények, nyugdíjasotthonok és krízisközpontok jelentős része, mivel egyre kevesebb pénz jut a fenntartásukra. A helyzet 2008 óta folyamatosan romlik, az állam akkor ruházta át ezen intézmények fenntartását a megyei és helyi önkormányzatokra.</p>

Az áldatlan helyzet részben a gazdasági válság számlájára írható, hiszen emiatt az önkormányzatok jóval kisebb bevételre tettek szert a jövedelemadókból, amelyekből az említett intézményeket finanszírozzák. Hogy súlyos gondok vannak, azt ma már a szociális, család- és munkaügyi minisztérium is elismeri.

Jozef Mihál tárcavezető épp ezért a szociális szolgáltatásokról szóló törvény módosítását tervezi. A jövőben az említett intézmények finanszírozása nem csupán az önkormányzatokra hárulna, a költségekhez az állam és az intézetek ügyfelei is hozzájárulnának. Hogy ki mennyivel, azt a minisztérium egyelőre nem árulta el.

A módosítás elengedhetetlen, hiszen az önkormányzatoknak nincs elegendő pénzük az intézmények fenntartására. „A megyei és települési önkormányzatoknak a szociális szolgáltatások fenntartására idén 218 millió euró áll a rendelkezésükre, miközben az ezzel kapcsolatos kiadásaik elérhetik a 341 millió eurót” – áll a szociális tárca elemzésében. Súlyos pénzhiánnyal küzd például Besztercebánya megye. A megyei elnök, Vladimír Maňka szerint az intézmények tavaly 6,6 millió eurót kértek, miközben a megyei költségvetésből erre a célra csupán 2,9 millió állt rendelkezésre.

A minisztérium tervei szerint az emberek csak abban az esetben fizetnének, ha hosszú távú ellátásra szorulnak. Ilyenkor a lakásért, az étkezésért vagy például a vasalásért kérhetnének pénzt az intézmények. „A tárca javaslata egyezik az elképzeléseinkkel” – nyilatkozta Milada Dobrotková, a Szociális Szolgáltatásokat Nyújtó Intézmények Szövetségének elnöke. Szerinte azonban elengedhetetlen lenne az is, hogy felszámolják az intézmények megkülönböztetését. A minisztérium erre is hajlandó, a jövőben így hasonló teljesítményért azonos összeget kapnak.

Nem mindenki örül azonban a tárca ötletének. „A nyugdíjakat figyelembe véve, ez nem számít jó megoldásnak” – vallja Kamil Vajnorský, a Szlovák Nyugdíjasszövetség elnöke. A jelenlegi helyzet ugyanakkor a nyugdíjasok számára sem jó, hiszen egyre nehezebb bejutni a nyugdíjasotthonokba. A várólistán már 2009 végén csaknem 15 ezren voltak.

A szociális szolgáltatásokról szóló törvény legutóbb egyébként alig három hónapja változott. Eszerint március elsejétől az ügyfél ismét választhat a magán- és az önkormányzati fenntartású intézmények között. A február végéig hatályos jogszabály szerint az igénylőt a megyei vagy helyi önkormányzat először a saját intézményében volt köteles elhelyezni. Ha ilyen nem volt, az önkormányzat más önkormányzati intézményben próbálhatott helyet szerezni a kérelmezőnek. Így gyakran megtörtént, hogy az igénylő lakhelyén a magántulajdonú szociális intézményben lett volna hely, ám mégis lakhelyén kívül helyezték el.

Az ellátás a szociális szolgáltatást nyújtó intézményekben most sem ingyenes. Az önkormányzatok által fenntartottakban az ügyfél által fizetett havi díj általában 200–300 euró. A magánintézményekben, színvonaltól függően, legalább 500 euró, de egyes helyeken 700–1000 eurót, vagy akár ennél többet is kérnek. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?